High Fat Low Carb – af Ida Lysdaht Fahrenholtz

High Fat Low Carb

Af Ida Lysdahl Fahrenholtz, www.netslank.dk©

Drop kalorietællingen og spis løs af smør, fede oste og flæskesvær!

Sådan lyder budskabet fra High Fat Low Carb (HFLC) diæten – og så kan du oven i købet tabe dig og sulten forsvinder! Det lyder næsten for godt til at være sandt…

Men biokemien bag diæten giver forklaringen. Når vi spiser kulhydrat omdannes det til glukose. Ud fra kulhydrat dannes enzymet α-glycerol-phosphat (GPDH). For at det fedt, vi spiser, kan lagres skal GPDH være til stede. Dvs. at hvis vi ikke spiser noget kulhydrat eller meget lidt, vil GPDH være til stede i meget små mængder, og vi lagrer ikke det fedt, vi spiser – selvom vi spiser meget af det!

Når vi spiser kulhydrat udskilles hormonet insulin. Insulin skal hjælpe vores krop med at regulere blodsukkeret ved at fjerne sukker fra blodbanen. Det fører altså sukker fra blodet over i cellen. Denne insulinudskillelse medfører desuden, at vi på et tidspunkt kommer til at føle os sultne. Hvis vi indtager minimalt med kulhydrat, vil udskillelsen af insulin blive minimal og dermed også sultfornemmelsen.

Principperne i HFLC er meget simple:

* Max 20 g kulhydrat pr. dag

* Max 150 g protein pr. dag

Det kan være svært at efterleve de max 20 g kulhydrat, og vi har da også set meget positive resultater (hvilket forskning også underbygger) på 50 g kulhydrat pr. dag.

Reglen om max 150 g protein skyldes, at hvis man spiser mere protein end man forbruger (proteinsyntese, muskelopbygning), vil det – ligesom kulhydrat – omdannes til fedt. Proteinmængden bør ses ift. den enkelte og bestemmes ud fra vægt, køn og træningsniveau. For

150 g protein kan du få MEGET mad! Specielt hvis du vælger fede proteinkilder som æg, makrel, torskelever, and, gås og flæsk.

Med HFLC behøver du ikke at tælle kalorier. Her er det mængden af kulhydrat, der er i skarp fokus! En god måde at tælle kulhydrater på er ved at dele kulhydratkilderne op i portioner a’ 5 g kulhydrat. Hvis du skal spise max 30 g kulhydrat pr. dag, kan du spise 6 portioner pr. dag. Her ser du nogle eksempler på, hvor meget du kan spise for 5 gram kulhydrat:

* 16 g mandler
* 100 g macadamianødder
* 150 g spinat
* 200 g agurk
* 110 g blomkål
* 42 g avocado
* 100 g tomat´
* 130 g skyr
* 250 g hytteost
* 140 g piskefløde
* 120 g oliven
* 200 g torskerogn

Smør, olier, fede oste, fede fisk og æg spises ad libitum.

Alle former for sukker, frugt, mel, gryn, korn og brød er bandlyst.

HFLC indeholder store mængder mættet fedt, som i mange år har været udskældt, da mættet fedt er sat i forbindelse med hjertekarsygdomme og blodpropper. Men de nyeste studier tyder på, at det i virkeligheden ikke er smørret, sovsen og stegeflæsket, der er synderne, men derimod det, vi har spist til: Det hvide brød, pasta og kartoflerne.

HFLC kan være en god løsning for mange kvinder med PCO men bør altid ses i forhold til den enkelte. Snak med din diætist, hvad der er den bedste løsning for dig.

Kilder:
http://www.dietdoctor.com/lchf

http://www.dietdoctor.com/science

Santos FL, et al. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012 Aug 21. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x.

Mente A, et al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Arch Intern Med. 2009 Apr 13;169(7):659-69.
Hooper L, et al. Reduced or modified dietary fat for preventing cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jul 6;(7):CD002137.

Comments

  1. katrine says:

    Hej Ida.
    Jeg har i længe holdt øje med LCHF og det virker som en meget naturlig måde at spise på, sammenlignet med alle de light produkter man ofte benytter sig af på pcokost. Men hvis man spiser LCHF med pco, skal man så stadig være opmærksom på GI? det kan jeg nemlig se at diverse bloggere indenfor feltet ikke er.
    Hilsen Katrine

    1. admin says:

      Hej Katrine.
      Ida læser ikke med herinde. Du kan skrive til hende i brevkassen http://adoptionsverden.dk/pconet/index.php?/forum/128-font-color0000cdfrk-skrumps-brevkassefont-color/:-)

      Jeg kan nu godt svarer på dit spørgsmål:-) Og det er at du stadigvæk skal være opmærksom på f.eks rodfrugter, som netop mange LCHF bruger. Du kan her se en liste over hvilke varer du kan spise http://www.adoptionsverden.dk/pconet/4.pdf Disse varer gælder stadigvæk selvom du spiser LCHF. Bare skift mælkeprodukterne ud med det fuldfede lækre guf;-)

      1. Katrine says:

        Tak for dit hurtige svar.
        Lige et sidste spørgsmål: skal man stadig prioritere MUFA over andre fedtkilder? jeg har nemlig hørt mange på LCHF sige, at hvis man vil tabe sig på LCHF, så skal man nedprioritere nødder.

        1. admin says:

          Jeg har fået at vide at Mufa er det bedste, men der synes jeg at du skal spørge en diætist:-)

          Heldigvis er der Mufa i andre ting end nødder. Nødder indeholder rigtig mange kulhydrater og det er nok derfor at man råder til at undgå dem.

          Du kan få idéer til Mufa her http://pcoliv.dk/fedtoversigt-af-ida-lysdahl-fahrenholtz/

  2. Marie says:

    Hej Ida,
    Øhh er det for at være “RASMUS MODSAT” at du/Netslank kalder LCHF-kosten for HFLC? Synes kun at 2 forskellige navne for det eksakt samme koncept forvirrer brugerne! Synes I skal kalde det LCHF da det er det mest anvendte navn for denne kostform både i DK, Norge og Sverige! :/

    LCHF kosten har været kendt længe og især i Sverige efter to svenske læger lancerede kosten for diabetikere og overvægtige. Hvis man søger på LCHF kan man finde utallige lækre opskrifter, blogs, debatforum og støtte. Se især kostdoktorn.se (han har også en dansk og engelsk udgave med få mangler). I dag findes der også mange super gode danske LCHF blogs (google er din ven).

    Jeg er dog glad for at ‘PCO-forskerne’ i DK har indset at denne kost er vejen frem for PCOS piger, og faktisk ifølge mig også de andre “normale” mennesker. Man oplever massiv mæthed så man kun spiser få gange om dagen, man taber sig konstant og fint ca.1 kg/ugen. Det kan være utrolig svært at droppe sukker, brød og hvede men så længe man holder ved er man fantastisk glad og energien er højt oppe. Jeg begyndte at sove rigtig godt om natten og vågnede automatisk til tiden uden udmattelse. Ja fordele er der masser af, ikke mindst et STABILT blodsukker.

    LCHF minder også om paleo-kosten (stenalderkosten) men der er nogle små forskelle, men man kan sagtens bruge samme opskrifter hvis man reviderer dem efter eget ønske og krop.

    1. admin says:

      Som svaret under andet indlæg:

      Hej Marie.

      Ida læser ikke med herinde. Du kan skrive til hende i brevkassen:-)

      Jeg giver dig helt ret i at det er besværligt med to navne:-) Det er dog Netslank der har bestemt at de kalder det HFLC. Jeg skriver gerne begge navne eller bare LCHF. Men du har ret i at det er forvirrende. Kender ikke deres begryndelse:-)

      Det er vigtigt at sige at Netslank ikke mener at LCHF er til alle PCOpiger. Men at nogen kan have glæde af det:-) Det er også vigtigt at fremhæve at man stadigvæk skal spise PCOvenligt, selvom man spiser LCHF:-)

  3. Maja says:

    Jeg har fulgt denne kost af mig selv efter to gange GDM (trods BMI 20, masser af motion og sund kost) og fandt ud af at lægerenes ævl om ‘masser af pasta ris rugbrød’ faktisk gav højt blodsukker, mens jeg kunne grov-spise af ost, æg,kød, pølser, nødder etc uden at der skete noget som helst med mit blodsukker.. Jeg fulgte bare ca. denne ‘livsstil’ selv (spiste måske en gang i mellem flere carbs,men jeg ammer + dyrker meget motion) og jeg har ingen problemer haft med at holde vægten, og mit kolestorol er helt ekstremt fint, især triglyceriderne! Så jeg håber bare at lægerne snart får øjnene op for at fedt ikke er skadeligt for folk med blodsukker-issues.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *