Kost, PCO og overgangsalder – fra Frk. Skrump

Ida fra Frk. Skrump skriver her om hvad du skal være opmærksom på i din kost, når du kommer i overgangsalderen. Spændende læsning, om et kostområde vi ikke tidligere har set på, her på bloggen:-)

 

 

Kost, PCO og overgangsalder

Af Ida Lysdahl Fahrenholtz, www.netslank.dk/©

Når kvinder med PCO kommer i overgangsalderen, sker der det samme i ovariefunktionen, som hos alle andre kvinder i overgangsalderen: Æggestokkenes hormonproduktion nedsættes, indtil den helt stopper. Men insulinresistensen forsvinder ikke! Og for mange kvinder bliver det endnu svære at styre vægten. Følgesygdommene som diabetes og hjertekarsygdomme ligger endnu tættere, når man når overgangsalderen.

Overgangsalderen medfører desuden:

  • Forbrændingen falder (med ca. 227 kcal pr. dag)

  • Huden bliver rynket

  • Hedeture

  • Kvindeligheden fortager sig

  • Fedtet sætter sig fast, særligt på maven

  • Muskelvævet aftager

  • Øget risiko for depression

Motion og den rigtige kost bliver derfor endnu vigtigere! Dvs. spis proteinrigt, undgå hurtige kulhydrater, spis godt med MUFA og Omega-3.

Det er vigtigt at spise en mad, der mætter godt i lang tid. Særligt proteiner fra hvid fisk (torsk, sej, ising, kulmule) giver god mæthed og forbrænding.

Når huden ældes er det vigtigt at få en række antioxidanter for at modvirke at huden skades. Disse stoffer for enzymet MMP-1 (kollagenase) til at falde. Kollagenase opløser kollagen (hudens bindestof). De vigtige stoffer er, der beskytter huden er:

  • Caroten

  • Lykopen

  • Proanthocyanidin

  • C-vitamin

  • E-vitamin

  • Selen

Stofferne findes i række fødevarer. Her følger en lille oversigt over hvor de primært findes.

  • Caroten: Rå gulerødder, dild, persille, grønkål, spinat og karry.

  • Lykopen: Tomatkoncentrat og tomater

  • Proanthocyanidin: Rødvin (pinot noir/malbec da de vokser ved meget sol), kakao, mandler og blåbær

  • C-vitamin: Røde peberfrugter, grønkål, broccoli, rosenkål, citron og lime (især skallen), blomkål og solbær

  • E-vitamin: Rapsolie, tidselolie, mandler, hasselnødder, sojamel, torskelever og mayonnaise

  • Selen: Hvide fisk, skaldyr, indmad, æggeblomme, fiskeæg, frø

Grøn te indeholder antioxidanter, som binder de frie radikaler, der forårsager hudskader. Matcha-te er den mest koncentrerede form for grøn te.

Kål er vigtigt, idet kål indeholder meget DIM (Diindolylmethan). DIM, omdanner østradiol (”det onde”) til dimethoxy-østradiol (”det gode”).

Sojabønner er ligeledes gode, idet de indeholder sojaisoflavon, der medfører:

  • Færre rynker

  • Færre hedeture

  • Færre bivirkninger end ved hormonterapi

  • Muligvis kræftforebyggende

Du kan fx få sojabønner gennem tofu. Silketofu er lækkert i desserter og smoothies.

Her får du 4 opskrifter, der er både PCO-venlige og booster østrogenniveauet. God fornøjelse 

Blåbær-vanilje shake
1 person

150 g tofu

100 g skyr eller kvark

100 g blåbær eller brombær

50 g banan

1 tsk flydende sødemiddel

50 g vand

½ tsk vaniljepulver

1 spsk hasselnøddeolie

Blend alle ingredienserne og blend dem i en blender eller med en stavblender. Smag til med sødemiddel så den får den smag du kan lide.

Fokus: Sojaisoflavon, antioxidanter og C-vitamin

Nøddemysli med abrikos og appelsinskal
-25 portioner

50 g tørret abrikos
100 g sojaflager
50 g mandler
50 g hasselnødder
50 g hørfrø
30 g solsikkekerner
100 g SuperSød, Multisød eller Sukrin
Skallen fra en appelsin (øko)
50 g Fiberstø
1 tsk vaniljepulver

Hak abrikoserne meget fint.

Hak mandler og hasselnødder groft.

Rist sojaflager, groft hakket nødder, hørfrø og solsikkekerner på en varm pande i ca 4-5 min. Ryst undervejs. Tilsæt supersød de sidste minutter. Lad det smelte helt.

Læg det derefter på en et stykke bagepapir så det kan køle af.

Riv appelsinen.

Bland nøddeblandingen med hakket aprikos, revet appelsinskal, fiberstrø og vanilje. Opbevares i lufttæt beholder.

Fokus: Selen og E-vitamim

Torsk med nøddelåg og citronmarineret broccoli
– 2 personer

350 g torsk
60 g hørfrø
20 g hasselnødder flager (eller hele som du hakket)
1 æg
1 tsk tørret dild
salt

1 broccoli
50 g baby spinat
Saft og skal fra 1 citron (øko)
1 spsk hørfrø olie eller rapsolie med citron
1 spsk æbleeddike eller hvid balsamico
Salt
Peber
Evt. 1/2 tsk gurkemeje

Læg torsken i et ildfast fad. Hæld lidt vand i bunden. Bland hørfrø og hasselnødflager med et sammenpsiket æg. Kom en smule salt og tørret dild i. Bag det i ovnen ved 200 g i ca 30-40 minutter. Pluk broccolien til buketter og hak stoken. Læg det i kogende vand i en skål i ca 8-10 minutter. Hæld vandet fra. Snit spinaten til strimler. Riv skalen fra citronen og pres saften. Bland det sammen med olie og æbleeddike og tilsæt evt lidt flydende sødemiddel (3-5 drb). Drys med lidt salt og peber og gurkemeje.

Fokus: Selen og E-vitamin

Paneret schnitzel med cremet spinat
-2 personer

600 g skinke schnitzler
50 g rugmel til panering
salt og peber
2 spsk. rapsolie

1 kg hakket spinat (frost)
250 g milda 15%
100 g philadelphia light
salt og peber
stødt muskat

Kom rugmelen på en dyb tallerken. Vend kødet i. Drys med salt og peber. Steg schnitzlerne i olien.

Tø spinaten op og dræn den for vand.

Kom spinaten i en gryde og lad den simre i 2-3 minutter. Tilsæt restende ingredienser og smag til med krydderier. Lad den simre ved svag varme i 5 min.

Fokus: Caroten

Comments

  1. Louise says:

    Tak for nogle gode og indslag fra både Ida og Svend. Det er interessant læsning!

  2. Trine says:

    Det undrer mig, at der bliver foreslået sojaprodukter, da jeg mange steder har læst, at det kan være hormonforstyrrende – er det en myte?:-)
    Ellers et spændende emne og lækker mad:-)!

  3. Lea Kronik says:

    Hej

    Må man følge lchf bøgerne når man er i over gangs alder og har pcos ?
    Der er ikke for meget fedt i dem?
    Eller hvad vil du anbefale mig at følge?
    Min øko er som førtidspen ,Ca 1000kr om ugen med regnet alt til hus holdning,
    mere om der er i de bøger det som er anbefalet til mig som er pcos/ overgangs alder
    Tak på forhånd
    Lea

    1. admin says:

      Hej Lea
      Frk. skrump læser ikke med på denne blog, så hvis dit spørgsmål er til dem, så må du kontakte dem 🙂
      Held og lykke

    2. Lea Kronik says:

      kan du svare mig på det?
      eller nogen som har forstand på om jeg kan bruge lchf når jeg har pcos og er i overgangs alder ?
      Der er jo ret meget fedt og vi har er jo incolinrestint
      hh lea

    3. Annette says:

      Hej Lea

      I dag den 11. maj 2015 har jeg hørt et interview på P4Trekanten med en diatist, at man skal vende kostpyramiden på hovedet, hvis man har PCO.
      Man må ikke spise kulhydrater overhovedet med sukker. Heller ikke frugt. Man må ikke spise nogle former for kornprodukter. Man skal spise grønsager og proteiner.
      Måske er det noget for dig at undersøge mere om.
      De bedste hilsner Annette

      1. Nina Ebdahl says:

        Tak for tippet, Lea. Jeg har dog undersøgt det 🙂 Du kan læse indlægget (tilbage fra April 2013) lige her http://pcoliv.dk/madpyramider/

        Og ja, vi skal vende kostpyramiden på hovedet. Men jeg mener jo også at den kendte kostpyramide er meget forældet og der er næppe, nogen der har godt af at spise ud fra den 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *