Undgå Triglycerid i din blodbane – af Ida Lysdahl Fahrenholtz

UNDGÅ TRIGLYCERID I DIN BLODBANE!

Hvad er triglycerid?
Triglycerid er en bestemt type fedt, der findes i vores krop. Et for højt triglyceridniveau kan forårsage blodpropper og livsstilssygdomme. Triglycerider stammer fra maden og gemmer sig i energireserve, især på mavedellen. Man kan godt have et højt triglyceridtal  men et lave kolesteroltal.
.
Det er derfor vigtigt, du altid spørger din læge om dit triglyceridniveau, når du får målt dit kolesteroltal. Hvis dit triglyceridtal er for højt (over 2,2 mmol/l), vil blodets indhold af VLDL og IDL også være forhøjede. VLDL og IDL er to andre former for kolesterolpartikler. Disse partikler er langt farligere end LDL – det vi også kender under navnet “det lede kolesterol”. Derfor er triglycerid en god indikator for om man er i farezonen for at udvikle blodpropper.

Sådan sænker du dit triglycerid
Når man har PCO, er man i øget risiko for at udvikle livsstils-Sygdomme såsom hjertekarsygdomme og blodpropper. Det er derfor vigtigt, at du passer på, at dit triglycerid ikke over- Stiger de 2,2 mmol/l. Heldigvis kan du gøre meget selv for at passe på dit triglycerid-niveau.
Særligt sukkertypen fruktose får triglyceridniveauet til at tordne i vejret! Fruktose findes i store mængder i honning, sirup, sukker og frugt. Omega3-fedtsyrer sænker triglycerid – så husk at spise godt af de fede fisk som fx makrel, sild, laks og hellefisk.
Følg disse 8 råd og sænk dit triglycerid:

1. Undgå sukker, honnig og sirup
2. Undgå alle hurtige kulhydrater
3. Spar på frugt
4. Spar på alkohol
5. Spis MUFA
6. Spis fede fisk
7. Dyrk motion
8. Tab dig, hvis du vejer for meget

-Af Ida Lysdahl Fahrenholtz,
www.netslank.dk. Personlig vejledning af PCO specialisterne

Comments

 1. mt says:

  hej.
  jeg skriver til dig for at spørge om ris er en meget dårlig ting at spise når jeg har for meget TRIGLYCERID i mit blod min læge sagde at mit kolesterol tal var misundelses værdig men jeg synes han sagde at triglycerid var på 3.9 men er ikke helt sikker på om det var triglycerid eller kolesterol tal..
  man siger at jeg ikke må spise meget frugt men gælder det alt frugt og hvad med bær.
  skal man ikke tage blodprøve for triglycerid efter faste?.
  med venlig hilsen mt

  1. admin says:

   Hej Mt.

   Ida svarer ikke herinde. Og det er lidt for teknisk for mig;-) Du kan prøve at stille dit spørgsmål til Ida i brevkassen på PCOnet.dk Der svarer hun gerne:-)

 2. Nina J says:

  Det med ris, kan jeg godt svare på.
  Ja, det er dårligt at spise ris. Især almindelige ris, fordi de har et højt indhold af kulhydrat, som går hurtigt i blodet og får insulin til at stige og dermed også triglycerider.
  Bær er en god form for frugt, da de går langsommere i blodet end f.eks. vindruer og bananer. Men som Ida skriver ovenfor: spar på frugt…

 3. Maja says:

  Tog din læge ikke dit tri fastende? Kolesteroltal kan ikke bruges til en skid hvis ikke du var fastende. Nyere forsking tyder på at det er de hurtige kulhydrater, snarere end fedt, der giver høje triglycerider. Mine er meget lave, og jeg spiser low-carb.

  Hvis man er gravid kan kolesteroltal heller ikke bruges.

 4. Inge Merete Tvilling says:

  Jeg skriver til dig ,da mit triglycerid har været forhøjer igennem mange år. Får kolesterol nedsættende medicin. Alligevel er det højt. Har læst de forskellige indslag her på siden, og bemærket at du spiser LOw-carb. Hvad er det ? Er der andet jeg kan tage for at få det ned. Er orienteret om de forskellige madtyper man skal undgå.

  Håber du har et godt forslag

  1. Nina Ebdahl says:

   Kære Inge.
   Ida er desværre ikke tilknyttet bloggen mere. Og jeg er ikke uddannet diætist, så jeg kan desværre ikke rigtig hjælpe dig 🙂 Jeg kan anbefale at du kontakter en god diætist, med kendskab til PCO/S. Held og lykke med det.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *