
3 anmeldelser af “Børn i balance”.
Jeg har fået tre forskellige mødre til at anmelde min kogebog “Børn i balance”. Og det er glædeligt at det er tre gode anmeldelser jeg har fået tilbage:-) Jeg er glad for at opskrifterne og ideerne kan bruges og gør lykke i de små familier:-)
Bogen kan købes både som hæfte og som E-bog i PCOshoppen
”Nina Ebdahl har netop udgivet kogebogen ”Børn i balance”. Nina har lavet flere kogebøger med PCO-venlig kost, og dette nyeste skud på stammen er rettet til børn og deres forældre. Bogen bygger på principper om PCO-venlig kost, som ikke indeholder hvedemel og sukker.
Titlen ”Børn i balance” holder jeg i sig selv meget af, da det efterhånden er kendt viden, at sukker såvel som hvedemel i større mængder – som mange indtager i dag – bringer vores krop ud af balance, og hvis der er noget børn som voksne har brug for, må det som udgangspunkt være en krop i balance som fundament for et liv i balance.
Det var derfor med store forventninger og et vist kritisk blik jeg gik i gang med kogebogen. Jeg har modtaget bogen som et hæfte, det var rart, da jeg ikke er til e-bøger, men hen af vejen vil det være skønt, om hæftet kunne tage form i børnevenlig, fedtfingrende letaftørrende materiale.
Lad det være sagt med det samme – børnevenligheden lever op til alle mine forventninger!
Sjove retter med pølser og grønt i sjove former og varianter, der kun kan glæde de mindste. Idéer til udformning af maden, så den bliver sjov – som voksen skal man lige vænne sig til madens ændrede udseende – men rigtig sjov for børnene og giver motivation til at prøve at smage og spise. For den lidt ukreative forælder får man her virkelig nogle gode idéer til at lave sjov mad, der også smager godt, og som er uden hvedemel og sukker. ”Punkerkyllinger” lavet af æg, majonæse og lidt agurk til næb og punkerhår, ”pindsvin” af svinekød, pølser, bacon og hytteost, ”Bamseguf” af blomkål og broccoli, er nogle af de retter jeg kan nævne, der uden tvivl vil vække glæde for ethvert barneøje og mund.
Inden man går i gang med bogen skal man lige starte med at anskaffe de nødvendige særlige ingredienser som kamutmel, kokosfibre og sukrin, der indgår i flere af opskrifterne. Helt herude vestpå er det ikke lige til at få, men så er det godt, at Nina har nævnt i hæftet, hvor det kan skaffes på nettet. Med dette i hus, kan madlavningen bare gå i gang – og gerne med børnene i køkkenet, der sagtens kan deltage ved de fleste retter. De fine billeder i bogen af retterne er ligeledes motiverende for børnene at være med til at lave det, når resultatet kan ses så tydeligt.
Retterne er simple, gode og milde i smagen, og det står selvfølgelig én frit for at lave noget mere grøntsags tilbehør af forskellig slags, som jeg måske synes mangler lidt, eller tilsætte ekstra krydderi i retterne, men disse opskrifter vil jeg vove at påstå giver børnemad, som alle kan være med til at spise! Der er også nogle gode ’snacks’ som kan være sundere alternative til det hurtigkøbte, f.eks. ”sørøvernuggets”, ”pizza dippedutter” eller ”frugtis”.
Bogen er delt op i 4 kapitler: ”Aftensmad”, ”Lette retter”, ”kage og bagværk” samt ”snacks”. Det er nemt og overskueligt at gå til.
Under bagværk er der bl.a. både ”giftkage”, en sjov og god kage formet som man vil og farvet med grøn frugtfarve og ”prinsesseboller” med lyserød sukrinmelis – der gives ligeledes forslag til, hvordan de kan laves til ”sørøverboller”, så der er altså også opskrifter for begge køn.
Alt i alt en rigtig fin, god og lettilgængelig lille kogebog, der rigtig gerne må suppleres af en 2’er”.
Jane Nielsen
”Jeg har med stor fornøjelse læst kogebogen ”Børn i balance”. Jeg har selv PCO og går meget op i ikke at fylde min krop med sukker og andet gift. Min lille datter skal derfor selvfølgelig også skånes for dette, ligesom jeg sætter pris på at lære hende, at mad skal være sundt.
Opskrifterne er meget børnevenlige og sjove at lave! Især at vi nydt til lave ”Blæksprutter” og ”Pindsvin”, for Emma elsker dyr.
Hun er desværre ikke så glad for fisk, men jeg har lavet ”Planken ud” til mig selv og det smagte skønt. Det bedste ved maden er, at den er så nem at lave! Det tager ingen tid at få et sundt og nærende måltid på bordet.
Vores næste projekt er at prøve ”Frugtis” og ”Ispinde”, for nu må det snart være varmt nok til at spise is.
Jeg kan anbefale bogen til alle, der kæmper med at få sunde ting i kræsne børn eller som bare gerne vil inspireres til nem og hurtig hverdagsmad! Opskrifterne er nemme at følge og der skal bruges meget få ingredienser til hver ret”.
Trine Marie Hertz
”Lad det være sagt med det samme: jeg aner ikke det store om PCO-venlig mad. Til gengæld ved jeg ret meget om at have en treårig, hvis madlyst svinger som vejret i april, og så vil jeg gerne lave mad uden alt for meget sukker og stivelse.
Begge dele imødekommes meget fint i ”Børn i Balance – opskrifter uden hvedemel og sukker”, som jeg har haft fornøjelsen af at lege med i påsken.
For mit vedkommende er det nogle helt specifikke ting, der gør, at ”Børn i Balance – opskrifter uden hvedemel og sukker” er et hit.
Allerførst er det guld værd, at alle opskrifter er ledsaget af billeder. Jeg kan ganske enkelt ikke arbejde med opskrifter uden billeder. Jeg vil se, hvordan den færdige ret, ser ud. I tilfældet med ”Børn i Balance – opskrifter uden hvedemel og sukker” er der dog en ekstra bonus: Det er meget inspirerende for mig at se, hvor enkelt Nina anretter maden. Det lyder som en dårlig joke, men tanken om at jeg ”bare” kan servere maden med nogle grøntsags stave har aldrig strejfet mig, og det er jo tåbeligt. For sønnike gider ikke mine salater med 400 ingredienser. Til gengæld gider han godt gnaske snackpeber, og så giver det jo lidt mere mening at lade snackpeber være det primære tilbehør (eller agurk, gulerod osv.).
Sønnike gider også godt spise mad, der er akkompagneret af noget, der minder om sovs eller dip. Og her udmærker ”Børn i Balance – opskrifter uden hvedemel og sukker” sig også, for stort set alle retterne har et element af noget dyppelse. Da jeg lavede den første ret – boller i karry (som i øvrigt er overraskende nem at lave) – oplevede jeg til min store fornøjelse, at indtagelsen af boller og sovs blev ledsaget af højlydte smaske lyde. Så ved man bare, at middagsmaden er et hit!
Alle opskrifter er superlette at gå til, hvilket for mig er et must i hverdagen – og i øvrigt også i weekenden, og så er der masser af positive overraskelser i form af spændende og indbydende smagskombinationer (jeg havde aldrig fundet på at krydre mine frikadeller med kanel!) og sjove måder at anrette maden på.
Jeg er endnu ikke nået til afdelingen for de søde sager, men jeg glæder mig til at kaste mig over rugkiks, kanelcrackers og is (hvis vejret da nogensinde bliver til is)”.
Liselotte Vejborg