Æg og kolesterol – Af Ida fra Netslank.dk

Æg og kolesterol
Af Ida Lysdahl Fahrenholtz, www.netslank.dk©

”Kolesterolalarm!” Den gamle myte om, at æg, skulle være skidt for kolesteroltallet og forårsage blodpropper har for nylig været oppe i pressen igen. Vi ved, at kvinder med PCO er i øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, og det er derfor vigtigt, at vi er opmærksomme på hvilke fødevare, der er potentielle fjender. Så hvad er op og ned? Er æg overhovedet sundt?

Er æg sundt?

Lad os starte med at slå en ting fast: Man kan ikke tale om, at én bestemt fødevare isoleret set er sund. Det, det handler om, er hvordan man sammensætter kosten, så den er sund, varieret og blodsukkerstabiliserende. Når det så er sagt, så indeholder æg rigtig mange sunde proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler, som er gode for os. Æg er mættende og indeholder ingen kulhydrater, og er derfor med til at holde blodsukkeret stabilt.

Æggehviden indeholder bl.a. aminosyren leucin, som er en essentiel (kroppen kan ikke selv danne den, og vi har derfor brug for den via kosten) aminosyre, der har vist sig at være vigtig fx i forbindelse med træning. Æggeblommen indeholder sunde monoumættede fedtsyrer, som bl.a. er vigtige for at øge HDL-kolesterolet, forbedre insulinfølsomheden, forhindre mavefedme og give stabilt blodsukker. Når du spiser æg, får du desuden tilført flere essentielle vitaminer og mineraler, som fx vitamin A, B, D og E samt fosfor, jern, calium.

Hvad så med kolesterolen?

Æg indeholder forholdsvis meget kolesterol (423 mg kolesterol pr. 100 g), hvilket er årsagen til, at æg af flere omgange har været udskældt. Men kolesterol er ikke nødvendigvis skidt. Kolesterol er vigtigt for kroppen til at opbygge cellevægge, til at danne D-vitamin og i forbindelse med kommunikation mellem nerveceller.

Der findes to former for kolesterol: Det kolesterol, der findes i kosten og det kolesterol, der findes i blodbanen. Studier har vist, at kolesterol i kosten ikke øger blodkolesterolet. Der er altså ingen grund til helt at undgå at spise æg på den baggrund. Kroppen er lidt mere kompliceret end som så. Et højt niveau af fedtstoffet triglycerid har vist sig at være den farligste risikofaktor i forbindelse med udvikling af hjertekarsygdomme. Indtag af sukker, hvidt brød og fruktose øger triglyceridniveauet.

Konklusion: Æg er ikke farlige for kolesteroltallet. Æg indeholder mange sunde proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler og indeholder ingen kulhydrater. Æg er sunde i en varieret PCO-kost – ”alt med måde”-reglen gælder fortsat; spiser man 20 æg om dagen er det heller ikke sundt.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *