Anmeldelse af bogen “Tarme i topform”
Indrømmet – en bog om tarme, det er da hverken sexet, lækkert eller smukt. Nej, men det er interessant og noget vi alle kunne have godt af at gå lidt mere op i 🙂 I dag udkommer “Tarme i topform”. En bog der er skrevet af Irene Brøndum (Klinisk diætist ), Majbritt L. Engell (bachelot i ernæring og sundhed) og Prof. Oluf Borbye Pedersen (professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet).
Vi har jo gennem de sidste år stiftede bekendtskab med, at PCO/S hænger sammen med vores tarmflora (læs bla. dette indlæg der er 2 år gammelt). En interessant udvikling, som vi håber på fortsætter, så vi med PCO/S kan få bedre og mere målrettet hjælp. Bogen emne interessere mig rigtig meget, både i forhold til PCO/S, men også til de andre sygdomme jeg har. Bogen er ikke specielt skrevet til os med PCO/S, men går du op i den kost, din krop og ikke mindst hvordan kosten fungere i tarmene, så læs skal du læse denne bog. Jeg har forsøgt at skrive lidt om den her og det der fangede mig mest. Men det er et kæmpe område og bogen er fyldt med meget spændende viden 🙂
Om bogen
Vi starter med fødslen. Da vi åbenbart danner vores tarmflora allerede der og de første måneder af vores liv – altså den tarmflora som vi har hele livet. Hvilket jeg synes er rigtig interessant. Det bedste er i følge bogens forfattere at vi bliver født naturligt og før så mange af vores mors skede- og tarmbakterier som muligt indenbords. Det styrker vores tarmflora.
Hvis man så er født med kejsersnit, får man jo ikke alle disse bakterier fra moren. Det giver øget risiko for mange sygdomme senere i livet. Sygdomme som Astma, allergi, børnegigt, diabetes, forskellige bindevævssygdomme, kroniske tarmbetændelse, børneleukæmi og fedme (34% højere risiko for at blive overvægtige, end børn der er født naturligt).
Og så lærte jeg bestemt også noget nyt om brystmælk og amning 😉 Brystmælken indeholder nogle sukkerstoffer, som før gifidobakterier til at vokse og dermed producerer flere enzymer, der danner et antiinflammatorisk miljø i tarmen. Børn der før modermælkserstatning og ikke brystmælk i de 6 første måneder, har dobbelt så stor risiko for at udvikle overvægt senere i livet. Se så er det jo noget værre møg, når man som mig, er født ved kejsersnit og aldrig er blevet ammet. Det fortæller mig bestemt lidt om at der er en grund til at jeg er overvægttig 😉
Så kommer der forklaringer om de forskellige bakterier i tarmen og deres virkning. Det er teknisk, men meget interessant. Det næste afsnit er lidt mere interessant (for mig). Det handler nemlig om hvordan sukker, frugtsukker og sødestoffer påvirker tarmen. For mig er det overraskende at læse, at en kost der er rig på sukker, ændre tarmbakterierne og kan påvirke den kognitive fleksibilitet. Og ikke mindst forringelse af både langtids- og korttidshukommelsen. Se det fik da mig til at tænke gevaldigt over min kost.
Vi når også omkring andre spændende emner der påvirker tarmen og effekten af det. F.eks gluten, kød, tilsætningsstoffer, fedt osv. Og om hvordan tarmbakterierne styrer vores vægt og blodsukker, hvordan de styrer vores immunforsvar, påvirker vores hjerne (bla. er det et godt afsnit om depression).
Du får også 4 ugers madplan med i bogen 😉
Hvad skal vi så spise for at optimere vores tarme?
Egentlig er det ting vi har hørt før. Begrænse Mængden af gluten, kød, usundt fedt, sukker og tilsætningsstoffer i maden.
Og det er jo godt. Så starter man ikke på helt bar bund 😉 Her er en liste fra bogen om hvad du kan spise og hvad du skal begrænse.
Ting du gerne må spise
Alle slags grøntsager
Alle slags bær
Fisk og skaldyr
Fjerkræ
Nødder, mandler, frø og kerner
Surmælksprodukter og ost
Ris, havre, hirse, boghvede, quinoa og kartofler
Bælgfrugter og linser
Vand, te, og kaffe
Mørk Chokolade
Begræns
Gluten
Sukker og mad og drikke sødet med frugtsukker
Kød fra firbenede dyr som okse, lam og svin
Forarbejdet pålæg
Færdigretter og fastfood
Kosistensmidler
Sødestoffer
Selve opskrifterne
De er udarbejdet af Majbritt Louring Engell og er som alt fra hendes hånd, virkelig gennemarbejdet og lækkert. Det er super flotte billeder. Opskrifter virker nemme at gå til og er som vi kender dem fra f.eks 10 ugers boostkur og Diabeteskuren. Jeg har fået lov til at bringe et par opskrifter fra bogen, som I vil få de næste par dage 🙂 Så kan I se hvad jeg mener 🙂 Jeg har spurgt Majbritt om opskrifterne er beregnet til os med PCO/S og I kan se hendes svar herunder.
Majbritt Louring Engell om spørgsmålet – er opskrifterne til os PCOkvinder
“Jeg har forsøgt på bedste vis at indtænke princippet om stabilt blodsukker i alle opskrifter.
Der hvor den halter lidt er fx når jeg har lavet grød, men igen, jeg har indskrevet tips til hvordan man kan øge proteinindholdet. Dvs. man skal bruge sin sunde fornuft ift. at der er styr på sammensætningen. Som fx ved hirsegrøden. Her er der hirseflager (KH) mandelflager (fedt) og så giver jeg et tip og at tilføje skyr (protein) så er den faktisk i vinkel.
Alle grøntsags retter er GO, og alle hovedretter er også GO, selvom der er hirseflager på fiskefileterne så er balancen der i måltidet.”
– Majbritt Louring Engell
Min mening om bogen
Fantastisk bog, som har lært mig rigtig meget om mine tarme. Jeg er sikker på, at jeg vil bruge meget af den nye viden, til min kost i fremtiden. Jeg synes alle mennesker burde læse denne bog. Mænd som kvinder. Det er meget nyttig viden.
Jeg er vild med Majbritt´s opskrifter og jeg kan lide det kapitel som Oluf Borbye Pedersen har skrevet. Hvor han fortæller om sit eget liv, og om forskningen. Det er gjort på en interessant måde, så man har lyst til at læse det. Og så elsker jeg det at en meget veluddannet professor kan skrive at “Jo mere viden vi får om vores gener og om Mikrobiom i tarmen, jo mere tilbageholdende er vi forskere med at påstå, at vi kan give kostråd, som er optimale for alle mennesker. DEN rigtige og DEN sunde mad findes ikke.”
Altså at mad virker helt forskelligt på os. Det som er godt for mig, er måske ikke godt for din krop. Det er fantastisk ikke at blive dikteret en kost. Oluf mener man skal eksperimenterer med sin kost og mærke efter. Det er vi jo en del der har ment i et par år nu, så det er skønt at læse det fra en professor 🙂 Der er selvfølgelig hovedtræk, som man kan anbefale, men det vigtigste er at mærke efter selv. Og så endelig en der mener at det ikke er det man spiser til fest, men til hver dag der skader (ja, den er godt nok – det står i bogen).
En prut skal ikke lugte, den skal dufte. Af skovbund.
– citat fra Oluf Borbye Pedersen
Hvis jeg skal komme med en smule dårlig kritik af bogen, så er det at jeg ikke kan lide det sprog der er brugt i bogen. Jeg er måske for gammel 😉 Men jeg synes at sprogbruget er meget ungt, smart og at det ikke hører til i en bog – men det er jo bare mig.
Men som skrevet en bog der er alle pengene værd og ikke mindst værd at bruge sin tid på 🙂 Bogen er i øvrigt en flot udgave i hard cover og med 256 sider. Virkelig flot.
Du kan købe bogen her hos Politikens forlag
Husk at se med på bloggen her de næste par dage og få et par skønne opskrifter fra bogen.
.