Food prepreparation – af Maria Dior

Logo Maria Dior

Food prepreparation

Der er forskellige måder at lave food prep på, men det er helt sikkert et vigtig punkt i forhold til at være forberedt på hvordan man kan formå at holde sig til en specifik kosttype, især når man har PCO og kosten betyder så meget.

Jeg har lavet nogle videoklip til jer af min food prep, og på samme tid denne korte informative artikel om hvordan du bedst planlægger din kost og din tid, sådan at du altid er forberedt.

Dan dig et overblik over hvad du skal spise den næste uge

Det er en god ide at på forhånd have planlagt, hvad du/I skal have at spise den kommende uge. På den måde undgår du at stå i en situation hvor du ikke ved hvad du skal spise, og dermed ender med at finde en hurtig løsning som måske ikke er så optimal for din kost og PCO. Jeg vil anbefale dig at du sætter dig ned feks. Lørdag og planlægger hvad du skal spise til hovedmåltiderne den kommende uge, og derefter skriver en handleliste til de fødevarer der kan holde sig i skab/køleskab i en uge, og friske grøntsager og frugter til de næste 2 dage. På den måde undgår du madspild, og du kan nøjes med kortere handleture i løbet af ugen hvor der kun skal handles frugt og grønt.

Indkøb

Det næste du skal gøre er at handle ind til din kostplan. Handle aldrig ind uden en handleliste, dette medfører typisk spontane indkøb som enten kan ødelægge din kostplan, eller som kan ende ud i madspild. Det samme gælder at handle når du er sulten. Vælg dig ud nogle faste dage hvor du handler ind, og hav forberedt en handleliste til disse dage ud i fra din kostplan.

Foodprep dage

Du bestemmer selv om du vil forberede mad hver dag, hver anden dag eller 1-2 gange ugentligt. Personlig laver jeg mad 3 gange i ugen, hvor jeg laver bagværk om søndagen til hele ugen, og frokost og aftensmad til to dage frem, søndag, tirsdag og torsdag. Lørdage spiser jeg rester fra køleskabet.

Når du skal lave din foodprep, er det vigtig at tænke på hvad der bliver hurtigst dårligt, og at rydde plads i dit køleskab til opbevaring. Det er en rigtig god ide at have opskrifterne klar på din tlf, computer eller ipad så du hele tiden har de nemt tilgængelig og kan finde de varer du skal bruge.

Hvis du er ligesom mig, og kun kan spise din salat når den er helt frisk, kan du lægge grøntsagerne til salaten i en fælles plastpose til den dag du skal lave salaten, så har du forberedt dig bedre, og det tager knapt så lang tid at lave den. Hvis du har travet i løbet af dagen, men vil vente med at smøre din madpakke for at undgå et smattet måltid, kan du også lægge frem det du skal have med, i en pose eller kasse for sig selv, med det du måtte behøve for at smøre, forberede og spise maden. På den måde sparer du tid inden du skal ud af huset og undgår at få for travlt og igen gå for den nemme løsning.

En dag i måneden kan du vælge at lave basic foodprep hvilket går ud på at du bager feks, kager, brød, eller andet der understøtter din kostplan og din livsstil, til de situationer hvor du måske har usædvanlig travlt, skal spise ude af huset, eller får uventede gæster.

1. Krydre dit kød 3 forskellige måder i en og samme pande.

Undgå at blive træt af at spise kylling hver dag, ved at krydre kyllingen forskelligt ved hjælp af en aluminiumsfolie i mellem kylling stykkerne.

2. Hav dine smoothie ingredienser i forhåndslavede poser

har du oplevet at bruge lidt forskellig i din smoothie, og endt op med en rigtig stor portion til sidst? Spar dig for unødvendige kcalorier og for store mængder ved at forberede ingredienserne og dele de op i poser du kan fryse ned og tage op når du skal lave smoothien. Hvis du skal lave smoothies på forhånd kan du have de i en muffinsform og fryse ned for en hel uge, så er de nemme at tage med på farten, og så smager de lidt ligesom is.

3. Lav snacks portioner

for at undgå at overspise, kan du portioner nødder, kerner, grøntsager mm i små poser til ugens travlhed. Så undgår du at spise hele posen uden at reagere før det er tomt.

4. Hak eller spiraliser friske grøntsager på forhånd

er du for sulten/træt til at lave mad efter en lang dag, eller kommer du sent hjem, kan du med fordel hakke grøntsager på forhånd for at spare værdifulde minutter på travle dage. Zuccchini nudler, og butternut squash vil holde sig godt i køleskabet i 3-5 dage, og hakkede grøntsager som gulerødder, løg og peber vil holde sig hele ugen, hvis det er opbevaret i en godt lukket plastpose eller Tupperware.

5. Forbered din frokost salat i et marmeladeglas

For at undgå slatten salat kan du opbevare salaten i et glas, hvor du først har din dressing i, derefter faste grøntsager som blomkål, peber, rødbeder osv, og til sidst bladet salat. Ha et papirhåndklæde på toppen for at absorbere fugt hvis du opbevarer salaten i køleskabet i nogle dage.

Start ud i det små og set dig små mål så det kan blive en del af dine vaner, uden at blive for anstrængende og uoverskueligt i begyndelsen

Du kan kigge de små filmklip nederst for at få med dig flere tips til food preparation.

God fornøjelse

Billede til del 1

Den første video er i to dele.  Foodprep – del 1

Billede til del 2

og her er anden del Foodprep – del 2

 

Se her hvordan du kan opbevarer dine vitaminer og mineraler

Sådan undgår du madspild

Forbered flere ting af gangen.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *