Gammeldags æblekage med æblekagerasp:-)

 

Vinden suser udenfor, det regner og er bare kedeligt vejr. Efteråret er kommet, det er der vist ingen tvivl om. Med efteråret kommer også æblesæsonen. Og godt ansporet af jer læsere har jeg kastet mig ud i et forsøg på gammeldags æblekage. Det kan selvfølgelig laves med nødder, men jeg synes bedre om denne udgave med rasp:-) Og jeg må indrømme at jeg aldrig nogensinde gider spise købt æblekagerasp igen. Det her er så meget mere lækkert. Og så er det jo en sund udgave, da det er med fuldkornsmel – Ok, naivt at tro, at denne æblekage er sund, men lad mig nu blive i troen;-)

Jeg selv og min mand var ret begejstret for denne æblekage. Den havde en fantastisk smag og var bare helt igennem lækker. Pas på med at få raspen for grov. Den skal være fin, ellers er der meget at tygge i;-) Raspen her er sprød og knasende, derfor er den bedst i små bidder:-) Denne rasp vil jeg helt sikkert bruge  til andre ting, for den smager rigtig godt:-) Jeg har anrettet i små potionsglas (gammelt arvestykke fra min oldemor), men man kan sagtens lave den i en stor skål.

Gammeldags æblekage med æblekagerasp

Æblemos
2 kg Æbler
1 dl. Vand
200 g. Sukrin eller andet sødestof (mængde efter smag)
1 Vaniljestang

Æblekagerasp
150 g. Kamutbrød eller hvid hvede
50 g. Smør
50 g. Sukrin eller andet sødestof (skal kunne karemeliserer)
4 dråber Mandelessens

Æblemos:
Skæl æblerne og skær dem i små stykker. Put dem i en gryde sammen med sødestoffet, vandet og kornene fra vaniljestangen (jeg lægger også gerne vanlije stangen med og tager den op når det er kogt).  Kog grøden, ved svag varme,  til æblerne er møre ca. 20 minutter. Jeg kan godt lide at der stadigvæk er lidt bid i æblestykkerne, men hvis du bedst kan lide mos, så kog det hele lidt mere. Afkøl æblemosen

Æblekagerasp
Smuldre brødet fint og lad det ligge på køkkenbordet natten over. Smelt smøret på en pande. Tilsæt sukker og brødsmuldre. Steg det til det er lysbrunt og sødestoffet er smeltet. Rør stille rundt imens. Hæld det ud på et stykke bagepapir. Del det i små stykker med en gaffel og lad det køle af. Brug tid på dette (siger jeg af erfaring), men er raspen for grov, når den er tør, så kan den puttes i en pose og bankes med en kødhammer eller kagerulle;-)

Samles
Hvordan man samler en æblekage er jo smag og behag. Jeg skriver her hvordan jeg kan lide det, men lav det på din måde:-) Læg et lag æblemos i en skål, fordel  lidt syltetøj, læg et lag rasp og gentag dette en eller to gange. Pyntes med flødeskum (eller alternativt fromage frais rørt med vanilje). Servers kold.

Tip: Jeg kan godt lide æblekagen her med sprød rasp. Derfor samler jeg den lige inden servering. Men kan du bedre lidt det lidt moset, så læg den sammen et par timer før servering.

Tip 2: Prøv at erstatte raspen med finthakket nødder, der er karameliseret.

3 thoughts on “Gammeldags æblekage med æblekagerasp:-)

  1. Det ser enormt lækkert ud, skal jeg lige love for!!!
    har du nogen idé om hvor mange kcal en portion indeholder? (må kun få et vist antal pr. dag)

    -Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *