Goddag til en ny livsstil.

Efter at have snakket med mange der lige har fået konstateret PCO og ud fra mine egne erfaringer, skriver jeg dette indlæg. Det er vigtigt for mig at få udbredt lidt kendskab til den nye livsstil som man kan følge som PCOpige.

Til at starte med må jeg anbefale at man starter hos en diætist. Det er vigtig at finde ud af hvordan man skal sammensætte sin kost rigtigt, samt hvad man kan og ikke kan spise.

Når man først får konstateret PCO er det hele meget overvælgende. Man skal forholde sig til at det er vanskeligt at få biologiske børn. Det er i sig selv en meget svær ting at forholde sig til som kvinde. Man skal igennem en kæmpe sorg og måske igennem en masse behandlinger. Den side vil jeg ikke omtale her, men jeg vil kigge lidt på det med kosten. Mange læger og gynækologer, kan ikke vejlede i kost for PCOpiger. Så man står virkelig på bar bund i starten. Mange finder heldigvis ind på PCOforeningen og PCOforum. Hvor der er meget hjælp at hente. Men personligt manglede jeg inspiration til min kost.

Undgå kartofler, ris, pasta, næsten alt mel, sukker, og varmebehandlet rodfrugter! Jamen hvad er der så tilbage? – var min første tanke. Jeg kan ikke leve at salat og kød. Og jeg var fuldkommen panisk over at skulle undvære sukker. Jeg begyndte at kigge lidt (læs meget ) rundt på nettet. Og heldigvis er der hjælpe at hente her. Men bare ikke på danske sider. Jeg måtte kigge meget på udenlandske sider, for at finde noget brugbart. Derfor fik jeg ideén til bloggen. Alt det jeg fandt, opfandt, afprøvet og rettede til måtte andre have glæde af. Hvis jeg bare kunne hjælpe en enkelt person til at komme lettere igennem starten med PCO – ja, så var det det værd. Jeg ville have været lykkelig for at få den nemme tilgængelige inspiration, da jeg startede med at leve PCOvenligt.

Man skal helt ændre livsstil, når man vil leve PCOvenligt. En dag hvor man træder ved siden af, har stor konsekvenser og det tager mange dage for kroppen at finde tilbage. Det synes jeg er det sværeste at forklarer folk. Når man er på slankekur, kan man jo altid bare “synde” og så spise mindre i morgen. Det kan vi ikke.

Man skal også vende sig  til at den nye mad. Farvel til melklister (som smager fantastisk i form af hvidt brød og pasta) og goddag til mandler, bygmel, rugmel, grøntsager osv. Farvel til den måde man er opdraget til at et måltid er opbygget. Farvel til billig mad. Men goddag til kød, grøntsager, smag og fedt (for det må vi godt få lidt mere af – selvfølgelig det sunde fedt og alt efter om man skal tabe sig eller ej). Man skal vende sig til at tygge, tygge og tygge. Jeg var så træt i mine kæber de første par mdr. Savnede så meget noget blødt og lækkert. Nu er jeg jo ikke en type der lader mig begrænse, så jeg tænkte – det må jeg løse. Har så lavet en del opskrifter på kager, brød og andet guf, som kan erstatte det man kender. Men dog stadigvæk lidt anderledens.

Og det er der jeg vil hen med mit indlæg. Det ér en udfordring at ændre sin kost. Det kræver meget af dig og du skal ville det. Men det kan lade sig gøre:-) Du kan finde inspiration her på bloggen, men forvent ikke at opskrifterne  kan erstatte det gamle vante du kender. En pandekage lavet af bygmel, rugmel eller mandelmel bliver aldrig, som en pandekage der er bagt med hvedemel. Spaghettig lavet af squash, smager ikke af pasta lavet af durum, blomkålmos smager ikke af kartoffelmos osv. Det er fysisk umuligt. Jeg kan dog berolige dig med at efter et par måneder på PCOvenlig kost, så smager en kartoffel helt vildt kedelig og hvidt brød er som at række tungen ud af vinduet.

Tænk på at opskrifterne på denne blog ikke erstatter det vante, men er noget nyt. Sig farvel til den mad du kender og Goddag til en ny og spændende verden.

Der er så meget at vinde ved at ændre livsstil. Ingen hovedpine, ingen mavepine, ingen dårlig mave, ingen muskelkramper, regelmæssig mens, bedre hud, smerte i underlivet, hedeture, kan mærke når man er mæt, ingen sukkertrang, ingen træthed og meget meget mere. Efter et par måneder følte jeg mig som et nyt menneske. Tilstede og fyldt af energi. Så jeg kan godt undvære melklister;-)

 

.

5 thoughts on “Goddag til en ny livsstil.

  1. Amen!!!! Godt skrevet! Jeg vil lige tilføje at de tager tid! Og at man ikke må give op hvis man falder i (fx kom jeg til at spise 2½ pandekager på arbejdet igår, og nåede lige at overveje om det virkelig er det hele værd med ændring af kost), selvom det er svært, så hæng i!!! Det betaler sig i sidste ende! 🙂

  2. Det er en fantastisk blog du har lavet nte! 😀 Virkelig thumbs up. Fik endelig tid til at fordybe mig i den og sad helt klistret til skærmen hele aftenen i går. Sikke nogle lækre inspirerende opskrifter og hvor lækkert at der endelig findes en blog på dansk om bla. low carb kost og pcos. Har gennem tiderne fulgt meget med i udenlandske blogs og ikke selv haft mod på eller tid til at starte en på dansk, så det er fantastisk at se du er sprunget ud i det 🙂

    Det er du ‘sgu god’ til hvis man kan sige sådan, din blog er nem at finde rundt i og med dejlige billeder til. Man kan godt se det er dit lille hjertebarn:c

    Det er også SUPER FEDT at du har fået kontakt til professionelle kokke og deres bud på opskrifter til os. Samt får inputs fra diætister som kan give lidt fagligt input på hvad der er godt/skidt.

    Vil bare sige det er kanon stykke arbejde og håber du vil fortsætte med det, tror vi er mange der har glæde af din blog.
    Held og lykke med den fremover og tak fordi du deler med os andre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *