Håndter din PCO med dine tanker – af Eva-Andrea V. Erichsen

 

 

 

Lige før jul, faldt jeg over en spændende mail i min mailbox. Den kom fra Eva-Andrea som fortalte om en workshop for os PCOpiger. Den fangede min interesse fordi workshoppen har fokus på hele kvinden. Altså både den fysiske og psykiske del. Eva-Andrea er selv PCOpige og fortæller her sin historie. Læs med 🙂

rocks-1-1029819-m

 

Håndter din PCO med dine tanker

 

Jeg har fået den store ære, at gæsteblogge med dette indlæg. Jeg har selv PCO, og arbejder som psykolog i mit eget firma GetBetterNow. I GetBetterNow samarbejder jeg og sundhedseksperten Ida Vanman om workshops om, hvordan du håndtere din PCO. Vi arbejder med den hele kvinde, det vil sige både den psykiske og fysiske side af PCO. Du kan læse om det her: https://billetto.dk/da/events/haandter-pco

 

Min historie

Jeg fik som 15 årig konstateret PCO, og fik en brochere om, hvad det var. Jeg forstod ikke helt det med PCO, da jeg hørte ordet første gang. Det var en fordel, at min far var praktiserende læge. Han forklarede mig om PCO, hvad det var, og hvilken en livsstil jeg skal følge. Hjemme hos mine forældre har de altid dyrket meget sport og spist sundt, så det gjorde det også lettere for mig. Alligevel var det lidt underligt, at få det konstateret som 15 årig. Det var også meget abstrakt, at tage stilling til, at man kan have meget svære ved at få børn, når man er 15 år. Som 15 årig vidste jeg slet ikke, om jeg overhovedet ville have børn.

Jeg synes dog overordnet, at der var fordele ved at få PCO konstateret så tidligt. Det har nok gjort mit liv meget lettere. Jeg har ikke haft ret mange af de almene symptomer, som kan følge med PCO.

 

Mit liv med PCO

PCO er ikke noget, jeg tænker så meget over i min hverdag, det er mere blevet en integreret del af min hverdag. Jeg tager p-piller pga. PCOén.  Min livsstil er dikteret af PCOen. Så indirekte tænker jeg på, at passe min krop og holde PCOen ”nede” hver eneste dag mange gange dagligt.

PCOen er altid en af mine motivationer for at komme ud at løbe og komme afsted til min karatetræning. Det er en motivation for, at blive ved med at spise sundt og gå udenom kager, slik, fast food og alt det. De fleste mennesker kunne have gavn af den livsstil, som PCOen kræver af en. Det kan da sagtens være svært og besværligt f.eks. i sociale sammenhænge. Når jeg er ude til middage og ikke kan spise det og det, så kan folk synes, at jeg er temmelig besværlig.

Men det er faktisk blevet lettere, for nu er der så mange, som spiser efter den ene eller anden kur, så jeg er bare endnu en. Og hvis folk ikke kan respektere, at jeg spiser lidt anderledes og brokker sig over det, så stopper de, når de hører, at det er forbi jeg har PCO. Når jeg begynder at tale om mine follikler og hormonubalancer, har jeg endnu ikke oplevet, at folk ikke kunne respektere, at min middagstallerken så lidt anderledes ud.

Måske er det fordi, at de ikke gider høre om follikler over middagsbordet, det skal jeg ikke kunne afgøre. Men jeg får i hvert fald lov til at spise i fred, og ofte kan det afføde historier fra en masse kvinder om, at det kender de godt, eller at de havde da også en veninde med PCO, som fik børn efter nogle fetilitetsbehandlinger. Historier om follikler er faktisk lidt af en ”icebreaker”.

 

PCO er min skavank

Dog kan det da også føles uretfærdigt, at jeg har fået PCO med i købet, da jeg blev født. Men ingen er jo perfekte, og de fleste jeg kender, har nogle skavanker. Alle mennesker kæmper med et eller andet, hos nogen er det psykisk og hos andre er det fysisk. Sådan er livet. Denne tilgang til PCO har jeg valgt at have, for det gør det lettere for mig selv. PCO er så den skavank, jeg har fået, men det kunne have været meget værre. PCOen gør, at jeg skal leve på en bestemt måde, men det er en livsstil, som de fleste kunne have gavn af, – så det er jo egentlig ikke så galt.

 

Som psykolog ved jeg også en del om, hvor meget ens attitude og tankegang om en problematik betyder.  Vores tankegang er alt afgørende for, hvordan vi håndterer problemer.

Min psykologiske viden bruger jeg på mig selv, og jeg øver mig dagligt. Det handler rigtig meget om, at bevare motivationen, optimismen og det positive fokus. Overordnet kan man sige, det handler om, hvordan man tænker om PCOen, også selvom det er et fysisk problem. Hvordan du tænker, påvirker dine handlinger. Altså kan man sige, at du kan tænke dig til en ”PCO-venlig livsstil”. Med denne livsstil kan du undgå en hel del symptomer og opnå en bedre livskvalitet. Du kan selvfølgelig ikke tænke sig til en graviditet alene, men ved at ændre din tankegang kan du ændre din livsstil, og det påvirker igen fertiliteten.
At vi kan påvirke, vores tænkemåder og lave såkaldte ”tankeomstrukteringer” er der utrolig mange videnskabelige beviser for. Det er det mest grundlæggende princip indenfor den kognitive psykologi. Kognitiv psykologi er en af de mest anvendte tilgange indenfor psykologien. Den anvendes til livsstilsændringer, mod angst, mod OCD, mod lavt selvværd, mod stress, mod depressioner osv.

Jeg er uddannet i kognitiv psykologi og anvender den metode dagligt. At ændre sin tankegange kan være svært, det er klart. Men med den rette træning og støtte, er man på hurtigt i gang med en positiv udviklingsproces. Det er denne proces, som vi påbegynder på de workshops jeg og Ida Vanman fra Sund-balance afholder. På disse workshops har vi som sagt fokus på den hele kvinde.

Jeg står for den psykologiske del og Ida som er ekspert i sundhed og forebyggelse, står for den fysiologiske del. Du kan læse mere her og tilmelde dig workshoppen, som afholdes på Frederiksberg:

https://www.facebook.com/events/698673233565090/?ref_dashboard_filter=upcoming

Du kan læse mere om mig og mit virke på www.getbetternow.dk og læse mere om kognitiv psykologi på min firmablog: http://www.blog.getbetternow.dk

 

Eva-Andrea V. Erichsen
psykolog hos GetBetterNow

Eva-andrea

1 thought on “Håndter din PCO med dine tanker – af Eva-Andrea V. Erichsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *