LCHF kosten. Hvordan gør man?

Den nye kost gav mig total hovedbrud de første  dage, indtil jeg knækkede koden;-) Derfor vil jeg rigtig gerne hjælpe jer lidt på vej. Det er selvfølgelig ikke sikkert at det er det der virker for jer. Det kan være at I vil bruge jeres kulhydrater på andre ting:-)

Det var meget nyt for mig at tænke og fokuserer så meget på kulhydraterne. For hvis man spiser efter 3 x 33 så er der faktisk plads til rigtig mange kulhydrater. Det tænkte jeg selvfølgelig ikke dengang jeg kom fra en helt normal kost, men nu gør jeg;-)

I starten prøvede jeg at kører videre med den kost jeg kendte fra 3 x 33, men det måtte jeg opgive. 30 g. kulhydrat er virkelig ingenting. Og jeg var da endda heldig at Majbritt ikke satte mig på 20 g. om dagen. Jeg lå på min. 60 g. før i tiden og selv det er forholdsvis lidt. Kan fortælle at en skive mørkt rugbrød indeholder 24 g. kulhydrat (tænk lige over det). Selv mine egne brød, som jeg mente var rimelige low carb, trækker gevaldigt i kulhydratregnskabet. Også bare det at få plads til grøntsager kan være en jungle. Hvis du er medlem af PCOliv.dk kan du nu læse alle mine tips her………..;-)[password-protect]

Jeg har jer lavet nogle eksempler.

100 g Mandler – 29,5 g kulhydrat
100 g Macadamiannødder – 4,6 g kulhydrat.
Det betyder at du kan for 5 g. kulhydrat kan spise 16 g. mandler eller 100 g. macadamiannødder.

100 g. Squash – 2,7 g. kulhydrat
100 g. Hvidløg – 33,1 g. kulhydrat
100 g. Avokado – 11,7 g. kulhydrat
100 g. Broccoli – 6,1 g. kulhydrat
100 g. Blomkål – 4,2 g. kulhydrat
Så for 5 g. kulhydrat kan man vælge at spise 180 g squash, 14 g. hvidløg, 42 g. avokado, 85 g broccoli eller 110 g. blomkål.

100 g. Skyr 0,2% – 3,2 g. kulhydrat
100 g. Feta (ægte) – 0 g. kulhydrat
Her kan du for 5 g. kulhydrat vælge 130 g. skyr eller ubegrænset feta.

Ja, man skal vælge med omhu:-))) Jeg behøver vel næppe at fortælle at squash og ost er blevet mine bedste venner:-)  Jeg har flere gang siddet med kød og f.eks ost fordi der bare ikke var plads til mere i kulhydrat regnskabet;-) Det hele er meget omvendt af hvad vi PCOpiger plejer at skulle spise. Her skal vi virkelig sørge for at vælge f. eks fuldfed ost for ikke at få kulhydraterne. Det kræver altså lidt tilvending at tænke på den måde.

Hvordan har jeg så fået det til at gå op? I morgen får du nogle  eksempler på madplaner fra nogle af mine dage. Jeg har tastet dem ind i www.netslank.dk system. Det er nemt og hurtigt. Og jeg synes faktisk kun at det var nødvendigt i starten, indtil jeg fandt ud af hvilke produkter der indeholder kulhydrater. Nu laver jeg bare nogle stikprøver engang imellem for at være sikker på at jeg overholder det. Jeg bruger mine 10 ekstra gram kulhydrat i weekenderne, hvor jeg kan finde på at lave en kage eller på et stykke brød (low carb) i løbet af dagen, hvis jeg skulle få lyst.

Min morgenmad: Her prioterer jeg det der fungere for mig. Nemlig en eller anden form for brød, med en skive ost på. Det skal være nemt og hurtigt. Men her kan du jo spise æggemuffins, spejlæg, omelet, bacon, kødpålæg, rester fra aftenen før, den fede hytteost eller hvad du nu kan finde på.

Frokost: Her bruger jeg altid kød. Gerne fra aftenen før, men ellers har jeg altid kyllingbryst liggende færdigstegt i fryseren, så de lige kan ryge i microovnen. Pynt gerne med revet fed ost, feta ost, få dejlig cremefraish dressing til og så en lille smugle grøntsager. Agurk er godt. Der er få kulhydater i og friskt og lækkert. Du kan også lave en omelet, fyldt med dejligt kød og ost.

Aftensmad: Her er udvalget jo stort. Jeg har ingen problemer i at undværer de normale PCO ting som bulgur, grovpasta osv. Jeg erstatter med blomkålsris, squashspaghetti, salat, grøntsagsgratin osv.

Lidt tips til når du skal sammensætte din madplan:

Tip 1
Lav en liste til dig selv over hvor mange kulhydrater der er i de forskellige grøntsager, mælkeprodukter osv. Det letter virkelig arbejdet.

Tip 2
Glem alt om brød (se tip 3), bulgur og grovpasta. Og så er tortillas umulige at få til at passe ind.

Tip 3
Brød er for mig umuligt at undværer, så udvælg dig noget brød som er ok. Og planlæg dit indtag;-) Der skal der virkelig tænkes alternativt.  Det bedste jeg har kunne finde er Low Carb brødmix Man kan ikke selv bage noget der indeholder så få kulhydrater og det smager rigtig godt:-) Der er også i mit kogebog “Duftende brød – brød med mening” et Low carb brød som indeholder 3,9 g. kulhydrat pr. skive. Og et Paleobrød der har 5 g. pr. skive. De er også super gode:-)

Tip 4
Undgå sødestoffer. De tæller helt vildt i kulhydratregnskabet. Også selvom det er sukrin, sød osv. Det eneste der ikke indeholder kulhydrater er flydende Stevia. Det gør det jo svært med sødesager og gav mig virkelig kamp til stregen. Søde sager er nu kun i weekenden.

Tip 5
Når du er lækkersulten. Ja, her er gode råd dyre. Alle de lækre ting indeholder et bjerg af kulhydrater. Jeg bruger flæskesvær, og Haribo´s Stevialakrids (Uhm). Ellers er der jo en frikadelle, en oste mad osv.

Tip 6
Planlæg nødder og mandler. Her var jeg vant til bare at spise. Nu planlægger jeg mine 5 mandler om aftenen. Jeg kan ikke undværer dem. Før i tiden var det min. 10 stk. og gerne flere i løbet af dagen. Det er mange kulhydrater

Tip 7
Hav altid kød i køleskabet. Måske dumt at skrive, men en god kotelet eller frikadelle har reddet mig mange gange. Jeg har oplevet at mine lyster har ændret sig. Før ville jeg altid have sødt – nu er det protein jeg søger:-)

Tip 8
Spar ikke på fedtet. Som PCOpige er jeg vant til at sparer på alt der hedder fedt. I de sidste 30 år har det været fokus i min kost. Så det er altså svært at vende sig til. Men kosten virker ikke hvis du sparer på netop det. Fedtet er med til at mætte og holde dig mæt.

Denne kost handler om at prioterer og virkelig vælge med omhu. Vælg og nyd dine kulhydrater, men vær opmærksom på dem. Som jeg har skrevet, så er det ikke så svært som det lyder. Synes faktisk at det er mere svært når man følger 3 x 33 kosten. Der var jeg altid sulten og tænkte på mad. Med HFLC er jeg mæt, mæt, mæt og tanker om mad fylder ikke mere min dag. Da koste ligesom blev hverdag og bare kørte, så er det nemt. Men jeg indrømmer at det er svært i starten, fordi man skal tænke helt omvendt af hvad man plejer, som PCOpige.

Indkøb har kostet mig mange hovedbrud. Min arm rækker ligesom automatisk ud efter light produkterne. Mange gange må jeg gennemgå vognen og bytte produkter ud;-) Men også det bliver hverdag. Det som jeg dog stadigvæk kan finde lidt svært er folks blikke. Piskefløde, fede oste og ikke mindst 7 poser flæskesvær ser altså mærkeligt ud i en indkøbsvogn (jeg handler en gang om ugen). Jeg kan næsten se hvad folk tænker, når jeg kommer der som ganske tyk og med de varer i vognen;-))

Jeg tror egentlig at jeg har glemt at skrive en meget vigtig ting med min oplevelse af HFLC. Jeg spiser meget meget mindre mad. Mine potioner er blevet små og jeg tager ofter kun en gang. Før kunne jeg være sulten efter 2 potioner. Jeg spiser også kun 3-4 gange om dagen, hvor 6 gange dårligt holdte før. Det er en total fed oplevelse at være mæt:-)

I morgen kan I se eksempler må mine dagsplaner:-)

Du kan finde rigtig stor hjælp i bogen “Kom godt i gang med LCHF på 14 dage“. Der kommer en anmeldelse af bogen i morgen og bogen kan købes i PCO-shoppen.

 

[/password-protect]

16 thoughts on “LCHF kosten. Hvordan gør man?

 1. Glæder mig til din madplan for jeg er en af dem der ikke fatter at sammensætte det;) måske bogen var noget for mig?

  1. Anne, jeg er sikker på at du vil få glæde af bogen. Jeg er meget posetiv over den. Og vil faktisk anbefale den til alle der skal igang med denne kost. Hvis man så har lidt svært ved at sammensætte osv er den kun mere perfekt.

 2. Jeg bliver helt glad for, at jeg har været lidt autonom ift min diætists råd. Hun siger +30 oste og creme fine..Jeg har nemlig spist +45 oste, fløde, bacon, Mayo etc fra start, sådan lidt i smug, fordi det smager bedre og holder mig mæt.
  Når man er begyndt at kunne mærke hvad man har brug for så er det også det man skal spise :0)
  Jeg har tabt mig en del på det. Og det er ikke svært.
  Jeg spiser dog nok desuden 70 g kulhydrat dgl men det fungerer for mig. Taber mig stadig :0)
  Er glad for at høre at det nye er bedre til dig ;0)
  Kh B

 3. Øhh er det for at være “RASMUS MODSAT” at du Nina (pcoliv.dk) og Netslank kalder LCHF-kosten for HFLC? Synes kun at 2 forskellige navne for det eksakt samme koncept forvirrer brugerne! Synes I skal kalde det LCHF da det er det mest anvendte navn for denne kostform både i DK, Norge og Sverige! :/

  LCHF kosten har været kendt længe og især i Sverige efter to svenske læger lancerede kosten for diabetikere og overvægtige. Hvis man søger på LCHF kan man finde utallige lækre opskrifter, blogs, debatforum og støtte. Se især kostdoktorn.se (han har også en dansk og engelsk udgave med få mangler). I dag findes der også mange super gode danske LCHF blogs (google er din ven).

  Jeg er dog glad for at ‘PCO-forskerne’ i DK har indset at denne kost er vejen frem for PCOS piger, og faktisk ifølge mig også de andre “normale” mennesker. Man oplever massiv mæthed så man kun spiser få gange om dagen, man taber sig konstant og fint ca.1 kg/ugen. Det kan være utrolig svært at droppe sukker, brød og hvede men så længe man holder ved er man fantastisk glad og energien er højt oppe. Jeg begyndte at sove rigtig godt om natten og vågnede automatisk til tiden uden udmattelse. Ja fordele er der masser af, ikke mindst et STABILT blodsukker.

  LCHF minder også om paleo-kosten (stenalderkosten) men der er nogle små forskelle, men man kan sagtens bruge samme opskrifter hvis man reviderer dem efter eget ønske og krop.

  1. Hej Marie.

   Ida læser ikke med herinde. Du kan skrive til hende i brevkassen:-)

   Jeg giver dig helt ret i at det er besværligt med to navne:-) Det er dog Netslank der har bestemt at de kalder det HFLC. Jeg skriver gerne begge navne eller bare LCHF. Men du har ret i at det er forvirrende. Kender ikke deres begryndelse:-)

   Det er vigtigt at sige at Netslank ikke mener at LCHF er til alle PCOpiger. Men at nogen kan have glæde af det:-) Det er også vigtigt at fremhæve at man stadigvæk skal spise PCOvenligt, selvom man spiser LCHF:-)

 4. Jeg er glad for løb og styrketræning og kunne godt tænke mig at vide, om det kræver ekstra kulhydrater, hvis man er aktiv på daglig basis?

 5. nej nej nej! har lige fyldt køleskabet, skabe og fryser med PCO mad, da jeg gerne vil spise mig i balance og blive gravid. Øv altså! har også liget købt to bøger af Maibritt…. Er lidt bitter, men måske er det vejen frem, og spiser faktisk fuldfede oste og rigtig mayo osv. i forvejen. Må hellere booke en tid hos diætisten… Tak for en god side i øvrigt 🙂

  1. Malene, slap du bare af:-) Det er ikke alle PCOpiger der har glæde af LCHF. Det er en god ide at snakke med en diætist om hvilken kost der passer lige til dig:-)

   Held og lykke med det.

 6. Hej 🙂
  Men de gamle PCo regler gælder vel stadig?
  Jeg droppede sukker og alt lyst brød, pasta ris og kartofler og begyndte at spise mere fedt for 7 mdr. siden og tabte mig ved det, og har været glad for denne kost. så er det vil bare det rigtige for mig, ikke?
  Mvh Julie

  1. Jo, reglerne gælder stadigvæk. Ingen rodfrugter, sukker osv:-) Tillykke med dit vægttab. Det er dejligt når det lykkes:-) Om det er det rigtige for dig, skal du nok spørge en diætist om:-)

 7. Der står at for 5 g protein kan man få et hvis antal af mandler osv. Skulle der ikke stå kulhydrat istedet for protein? Er forvirret 🙂

  1. Det kan jeg godt forstå, Line. Det var da noget af en fejl jeg fik lavet der:-) Du har ret i at der skal stå kulhydrat. Jeg har rettet. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det.

   1. Haha godt nok 🙂 opdaget det først selv efter noget tid. Også blev jeg pludselig i tvivl om jeg havde forstået det hele forkert 🙂

 8. Hej Nina
  Du skriver at stevia er ok (for mig lig med: tæller ikke i kulhydratregnskabet??)
  Nellie dellies kan nu fåes m stevia i stedet – så er det vel det samme, ikk?

  Har i dag skrevet ind på netslank hvad jeg har spist og har vildt mange kalorier, men holdt proteiner på max 150g og fedtet var mere, men kulhydrat kun ca. 15g. Efter hvad jeg har læst er det ok, ikk? Har tabt 10 kg på alm pco-light-mad, så fik lidt ondt i maven da jeg så hvormange kalorier det var…
  Skal vist også vænne mig til at slippe kalorieregnskabet…

  Tusind tak for alt det du skriver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *