Hjernekemi – på miniplan;-)

mri-head-scan-370098-m

Tung kost på en onsdag morgen i december, men for pokker, hvor er det spændende:-)

På det første kursus vi afholdte d. 29. november, kom vi til at snakke lidt om man mon kan spise sig lykkelig. Altså få hjerne til at danne stoffer, så man bliver mere lykkelig. Også på kurset i mandags var det op at vende og det er et super interessant emne.

Derfor her jeg efterforsket lidt i sagen:-) Jeg er selv meget interesseret i det og kunne bestemt godt bruge lidt pep til min hjerne her i disse mørke vintermåneder. Synes bare at vejret er mørkt og trist. Jeg bruger jo lysterapi, som jeg har lavet et helt indlæg om:-) Og jeg forsøger at komme ud når det er lyst og godt vejr. Jeg gør mange gode ting, for at undgå at ryge i hullet – men al hjælp er velkommen:-)

De fleste af os kender til at chokolade kan give os en lykkelig fornemmelse. Godt nok kortvarig, men den er altså god nok:-) Op til min mens spiser jeg store mængder chokolade;-) Men nu er det jo ikke specielt at spise chokolade i de mængder hele dagen;-) Så måske kan man erstatte chokoladen med andet? Så skal vi vist kigge lidt i hjerne………

Det her er super teknisk og det er bestemt ikke min stærke side, så bær over med mig;-) Så vidt jeg har forstået, så er det signalstoffet serotonin, der gør at vi føler os lykkelige og veltilpasse. Underskud på Serotonin kan gøre at vi føler os triste, nedtrykte og give os trang til at spise. Underskud af Serotonin kan også føre til depression. Altså er det et vigtigt stof. Tryptofan (en aminosyre) omdannes også til serotonin.

Gode fødevarer til at hæve serotonin niveau i hjernen

 

 • Kartofler
 • Gulerødder
 • Rosiner
 • Bananer
 • Ærter
 • Appelsinjuice
 • Æbler
 • Appelsiner

Enhver PCOpige kan jo så se at disse fødevarer ikke er de bedste for os:-) Men nogle af dem går jo i mindre mængder og i et samlet måltid. Listen giver dog rigtig god mening for mig, da jeg bare har så meget lyst til kartofler for tiden. Det viser mig at min krop (hjerne) måske har brug for ekstra serotonin i disse vintermåneder. Det er jo så spændende at se om der er andre ting, jeg kan få samme effekt ud af, som kartoflen. Så kan jeg måske tilfredsstille min hjerne alligevel:-)

Tryptofan bliver jo omdannet til serotonin som jeg forstår det. De bedste kilder til Tryptofan. er bl.a. animalsk protein som kød, mejeriprodukter, æg og fisk.

 • Sojabønner (460 mg)
 • æg
 • sesamfrø
 • jordnødder
 • græskarnødder
 • parmesan (530 mg)
 • hørfrø
 • gås
 • røget skinke (220 mg)
 • tun
 • fasan
 • kylling
 • rejer

Og disse ting kan vi jo sagtens spise. Så nu bliver det spændende:-) Det vil sige at jeg kan føle mig lykkelig og godt tilpas af at spise ting på denne liste – se det kan jeg bruge til noget:-)  Der er også en lidt mere udførlig liste her

Spinat bliver flere steder fremhævet som en fantastisk fødevarer. Den indeholder folinsyre, et B-vitamin der når man har underskud af det, kan udløse psykiske lidelser. En lav folinsyrekoncentration medvirker lave niveauer af serotonin i hjernen, der som tidligere nævnt kan give depressioner.

Jeg har selvfølgelig vendt dette med Diætisterne i Diætisthuset:-) Der fik jeg at vide, at der ikke findes nogle kliniske godkendte forsøg der viser at man kan spise sig ud af en depression, og at disse nævnte fødevarer kun vil have en kortere effekt – omkring 20 minutter. Men som jeg tænker, så gør det jo absolut ingenting at forsøge at få så mange af disse fødevarer ind i sin daglige kost.

Måske kan man også spise fødevarer som påvirker negativt? og som man med fordel skal holde sig fra. Det tror jeg klart der gør. Jeg har tænkt mig at forsøge mig lidt frem med de ovennævnte fødevarer.

Hvem ved – måske hjælper det???????

 

Velbekomme:-)

 

 

Kilder:
http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/artikler/2010/0217191905.htm
http://da.wikipedia.org/wiki/Serotonin
http://videnskab.dk/krop-sundhed/kemi-i-hjernen-gor-os-tykke
http://www.depressioninfo.dk/tryptofan/
http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/glad-mad-fra-groenthandleren
http://www.rapsol.dk/Da/ct244.php

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *