Hvilken medicin anvendes ved PCO – Af Professor dr. med Svend Lindenberg

Jeg har fået lov til at bringe dette indlæg, som Professor dr. med. Svend Lindenberg har skrevet om hvilken medicin der kan anvendes ved PCO. Det giver et godt overblik over hvilke muligheder der findes 🙂

Svend Lindenberg er en af landets førende specialister inden for PCOområdet. Vi kan takke ham for meget af den forskning der er gjort på området. Yderligere er han en pionererne i IVF-behandlingen i Danmark. Han var med til at oprette den første fertilitetsklinik på Rigshospitalet for IVF i 1981 og i 1983 kom det første IVF barn til verden i Danmark. Svend Lindenberg har siden været med til forskning, udvikling og behandling. Er en kendt foredragsholder og driver ved siden af sine behandlinger et forskningslaboratorium på Copenhagen Fertility Center.

Du kan læse meget mere om PCO, den nyeste forskning og fertilitetsbehandling på hjemmesiden Copenhagen Fertility Center. Der finder du i øvrigt også en brevkasse, hvor du kan stille relevante spørgsmål.

Svend lindenberg

 

Hvilken medicin anvendes ved PCO
Af Professor dr. med Svend Lindenberg

Medicin til insulinresistens, hårvækst, fedme, træthed og depression.

Som man kan læse i forrige afsnit ved Samtalen om PCO på PCO klinikken er der, udover det aller vigtigste livsstilsomlægning, også en hjælp at hente i forskellige former for medicin.

 

Stoffer der øger insulin resistensen

Et af problemerne ved PCO-tilstanden er insulinresistensen. Dvs. den tilstand at musklerne skal have meget mere insulin, før de lukker sukker fra blodbanen ind i musklen, så den kan anvende det for arbejde.

 

Denne øgede mængde af insulin er et af de aller væsentligste problemer ved PCO. Dette forstyrrer hjernen, kvinden bliver træt etc, leveren og æggestokkene har det heller ikke godt.

 

Det stof som man hyppigst anvender hedder Metformin.

 

Metformin øger musklernes insulinfølsomhed, og i takt med at dette gøres flader insulinet i blodet og dele af PCO sygdommens problemer forsvinder.

 

Hvor anvender man så Metformin ?

Metformin anvendes hvor man kan sandsynliggøre, at der er insulinresistens. I klinikken bedømmes dette på hvad patienten fortæller så som symptomer på:

 • Craving, det er et engelsk ord for sukkerhunger
 • Træthed,
 • Hårvækst
 • Ureglmæssige menstruationer,
 • I blodprøve forhøjet C-peptid, eller lavt SHBG

 

P.g.a. bivirkningerne ved metformin er det nødvendigt at undersøge, om den kvinde der skal have metformin har normal lever- og nyrefunktion.

 

Derfor skal der tages blodprøver for dette og det er:

 • elektrolytter
 • levertal
 • nyretal

Men det er også vigtigt samtidig at se på kvindens PCO status med en

 • androgen status

Ligesom man skal screene for latent sukkersyge og cholesterolværdier i blodet ,der er forhøjede.

 

Virkningen af metformin.

Metforminet virker ved at øge følsomheden af insulin i musklerne, og det betyder at kvinden ikke får så højt insulinindhold i blodet. Dette betyder, at bivirkninger af den høje insulin som er sukkertrang, træthed, øget mandlig behåring og ureglmæssig menstruationer kan enten blive bedre eller helt forsvinde.

 

Bivirkninger af Metforminet.

Den aller vigtigste bivirkning er kvalme, opkastning, tynd mave og smerter i maven. Disse bivirkninger kan man næsten altid undgå, ved at starte meget langtsomt med medicinen. Vi anbefaler, at man starter i en hel uge kun med en tablet a 500 mg dagligt til morgenmaden. Efter en uge kan man så gå en tablet op og så videre, indtil man når det antal man skal have.

Hvis man så oplever bivirkninger skal man gå en tablet ned , indtil bivirkningerne er væk.

 

 

Stoffer der virker mod det mandlige kønshormon på hår og hud.

En af de væsentlige bivrkninger ved PCO-tilstanden er det forhøjede mandlige kønshormon niveau i kvindens blod. Disse hormoner kommer fra æggestokkene, som er blevet stimuleret af det høje insulin. I huden betyder det, at kvinden kan få hårvækst og uren hud.

 

 

Spiron

Spiron er i virkeligheden et stof, som er vanddrivende, men som en anden virkning også hæmmer mandligt kønshormons virkning på huden. Derfor anvendes dette i sammenhæng enten med metformin eller P-piller. Da det er et vanddrivende stof skal saltbalancen i kvindens blod kontrolleres før og under behandlingen.

 

Der er meget få bivirkninger som prikken i hænder.

 

 

Androkur

Dette er et andet stof, som meget sjældent anvendes, da der er svære bivirkninger på leveren. Det er meget effektivt, men må kun anvendes, hvor alt andet ikke virker.

 

P-piller

P-piller kan være en god ide at bruge, da de ud over at sætte gang i menstruationerne også fanger en del af det mandlige kønshormon i blodet. Herved får patienten blødninger og en effekt på huden med mindre hårvækst og mindre uren hud. Dette stof duer ikke når kvinden vil være gravid.

 

Få mere information på Copenhagen Fertility Center

2 thoughts on “Hvilken medicin anvendes ved PCO – Af Professor dr. med Svend Lindenberg

 1. Hej
  Jeg er lidt nysgerig.
  Er jeg den eneste der bare har fået stukket metformin i hovedet unden at blive undersøgt mere en end scaning af min livmorder?

  Mvh Julie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *