Hvordan er det lige med rodfrugter og kartofler?

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rodfrugter er nok det, der oftes er oppe at vende i diverse Facebook grupper (om PCO) og jeg får dagligt spørgsmål om dem. Må vi spise dem eller ej? Og hvor er det dog forståeligt. I flere år var al hvad der mindende om rodfrugter total forbudt i alle kosttyper (anbefalet til os PCOkvinder). Men der kommer hele tiden ny viden til og det skal man forholde sig til.

Faktisk er det sådan, at de forskellige kosttyper i dag, godkender rodfrugter til os PCOkvinder. Dog skal nævnes at KISSkosten ikke gør. Og at det er liberal LCHF. Det vigtigste er at man spiser rodfrugterne i et kombineret måltid. Altså sammen med fedt og protein.

Majbritt L. Engell fra Frk. Skrump forklarer her, hvorfor man igen godkender rodfrugterne. Det er ikke en ny udtagelse men fra oktober 2014 🙂

” Der er sket en del siden vi udgav de første bøger. Rodfrugterne kommer tilbage, fordi der findes vigtige antioxidanter og fibre som har vist sig at have en særlig vigtigt effekt på blodsukker reguleringen, på fedtmassen, og på kolesterolet.

Det er ikke kilder hvor man har forsket PCO patienter, men på diabetes patienter.

Vi har derfor valgt at tage dem ind igen, men KUN i kombineret måltid dvs. sammen med protein og fedt.

Kartoflen er bare det at den virker anderledes i kroppen når den er kold versus varm. Men den skal selvfølgelig ikke spises som en kartoffelmad, men sammen med protein og fedt.”

 

kartoffel

Kartofler 

Og ja, Majbritt nævner så også kartofler. Det handler om resistent stivelse. Det er et helt indlæg for sig, så der kan du læse hvad Diætist Trine Klindt har skrevet om resistent stivelse her. Det er et meget interessant indlæg, som forklarer hvordan stivelse omdannes når den bliver kold.

Det betyder at vi godt kan spise kolde kartofler engang imellem. Igen skal det fremhæves, at det kun er sammen med fedt og protein. F.eks er kolde kartofler fint i en kartoffelsalat med andre grøntsager, som blomkål og broccoli, med en dressing. Du kan også lave en grøn salat og toppe med et par kolde kartofler. Der er mange muligheder.

Det skal lige nævnes at hverken KISS eller LCHF godtager kolde kartofler.

Jeg vil også gerne advarer lidt imod især kartoflerne. Jeg ved af erfaring 😉 at det kan være super svært at styre. Jeg har personligt meget svært ved at begrænse kartoflerne. Jeg kan fiske dem ud af en hel skål salat, så jeg næsten kun spiser kartofler (helt ubevidst). Men heldigvis har mange jo mere selvkontrol end jeg har;) Men pas på 😉 Jeg laver det kun virkelig sjældent. F.eks når jeg bare Må have en kartoffel 🙂 Rodfrugter spiser jeg så noget oftere. Bruger det f.eks. i en blomkålsmos, hvor jeg så lige koger en pastinak med, eller i ovngrønt hvor jeg smider et par gulerødder i sammen med porre, rosenkål, broccoli osv.

Det skal også nævnes at vi alle er forskellige. Det er meget vigtigt at huske. Selvom vi alle har PCO, så reagere vi forskelligt på f.eks en gulerod. Så lyt til din krop og pas på at rodfrugter og kolde kartofler pludselig ikke er hverdag 🙂

 

.

2 thoughts on “Hvordan er det lige med rodfrugter og kartofler?

  1. Hej
    Hvor er det fedt! Tak fordi du lægger disse informationer op, ellers ville jeg aldrig have fundet ud af det!
    Mvh Julie

  2. Jeg har det også sådan med kartofler. Min kæmpe store last da jeg bare må have flere når jeg har fået en…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *