Mad der giver mening.

Af Oscar Umahro Cadogan.

Mad er så meget mere end blot energi, vitaminer, mineraler, sporstoffer, fibre, protein og så videre. Mad er så meget mere end blot noget der mætter. Mad er også mere end den vigtige smag. Mad er information!

Så når du spiser, er du faktisk i gang med at tale til din krop. I gang med at kommunikere med den. Du vælger selv, hvilken tiltaleform du bruger overfor din krop. Sender du den kindkys eller stikker du langemand lige op i næsen på den, akkompagneret af nogle gloser så grove, at de vil få det meste danske hip hop til at lyde som et artigt barnekor? Ja valget er dit. Du vælger, gennem den mad du spiser.

Hvis du vælger at skændes med din krop ved at fylde den med underlødige råvarer og mad, der heller ikke er særlig interessant smagsmæssigt og gastronomisk, får du svar på tiltale med samme tone. Du får rynker, får ondt i maven, bliver stakåndet og risikerer velfærdssygdomme.

Hvis du derimod fodrer den med det ypperste – frisk grøntsager, frugter, bær, fisk, fjerkræ af høj kvalitet, mandler, jomfruolier, fuldkornsprodukter tilberedt efter alle kunstens regler og krydderier – kvitterer din krop med et langt liv i sundt legeme og ved højt humør. Ja endda med færre rynker og færre sure opstød.

Hvad er det første, der kommer i kontakt med den mad, du spiser? Dit fordøjelsessystem. Altså din mund, mavesæk og tarmene. Det kan ikke komme som nogen stor overraskelse, at moderne mad giver fordøjelsesproblemer. Dine tarmes overflade svaret til flere tennisbaner. Desuden er der så mange nerver til at styre “alt det dernede”, at man nu taler om en “mavetarmhjerne”…udover den du har ovenbords. Hvis dit fordøjelsessystem og din “mavetarmhjerne” bliver præsenteret for underlødig moderne mad uden fibre, fyldt med sukker og raffinerede kulhydrater, ødelagte fedtstoffer, konserveringsmidler og andet skrammel, så er det jo en udstrakt langemand lige i bærret adfulgt af særdeles grove gloser. Dit mavetarmsystem svarer selvfølgelig igen med irritation, forstoppelse og den slags.

Læs hele artiklen her: http://www.bifiform.dk/Velvære/Artikel-af-Oscar-Umahro

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *