Madglad af Jane Faerber – anmeldelse

 

 

 

MADGLAD_forside-1-700x976I dag ser en ny bog, dagens lys. Og det er en god en af slagsen 😉 Nemlig bogen “Madglad” af Jane Faerber. Jane har skrevet flere andre bøger, så som “Spis dig mæt og glad” og “Mæt og slank med LCHF”. Hun er også kvinden bag bloggen Madbanditten, hvor mange af os finder dejlig inspiration. Faktisk har Jane været på banen i mange år og er efter min mening forgangskvinden for LCHF i Danmark. Derfor har jeg med stor glæde set frem til bogen “Madglad”, som indeholder lidt andre ting end LCHF. Bogen er helt vildt lækkert. Det er en hardback, med store flotte billeder.

Bogen er henvendt til børnefamilier, og har undertitlen – lær dit barn at elske rigtig mad. Det gjorde mig jo rigtig nysgerrig 🙂 For hvad er rigtig mad? Mener Jane at LCHF er det rigtige for børn og det eneste rigtige. Ja, jeg var nysgerrig 🙂 Jeg gik i gang med at bladre bogens opskrifter igennem. Sådan starter jeg altid, for hvis opskrifterne ikke fanger mig, så gider jeg slet ikke at læse teksten. Min datter på 8 år hang ved min side og kiggede med. Hun blev straks fanget af de flotte billeder og det spændende mad. Især madpakke forslagene fangede hende meget. Hun fandt hurtigt et brød som vi skulle bage, så hun i mandag kunne få en madpakke med fra bogen. Det var det brød der hedder Sandwichbrød med squash og ost. Vi fik det også bagt og det var med i går i skolen. Et kæmpe hit.

Nå, men opskrifterne fangede jo både mig og datteren. Så jeg gik i gang med teksten. Jeg læser med på Jane´s blog engang imellem, så kender hendes sunde holdning til børn og kost. Jane for formidlet sin holdning godt ud i bogen. Hun skriver jo på en rigtig god og fangende måde, så man har lyst til at læse det. Hun giver mig også lidt at tænke over. Ved ikke at skrive med løftet pegefinger, men med at komme med eksempler på, hvordan tingen er i hendes familie og beskrive situationer, så får hun mig til at tænke over tingene. Jeg kan godt lide at det ikke er en moral prædiken, men forslag til at man måske kan gøre tingene anderledens, og hvad man kan få ud af det. F. eks kommer Jane med et eksempel hvor hun dagligt hentede sine dengang 3 årige børn i børnehaven og hver dag proppede dem med teboller og hold-kæft-kiks, for at de ikke skulle græde hele vejen hjem i klapvognen (ja, tænk det gør andres børn også). Den situation fik hun vendt ved at tage malebøger og farver med. Hvilket underholdte børnene lige så godt. En situation som alle familier vist kender. Jeg gør 😉 Godt at blive skubbet lidt til, at man måske kan gøre det hele lidt anderledens 🙂 Der er flere lignende situationer beskrevet, hvor der især er fokus på det gode man får ud af at vende sådanne situationer. Får man roligere børn, børn der kan spise aftensmad osv. Fantastisk måde at gribe det an på – at give os noget at tænke over 🙂

For Jane bevæger sig jo uden tvivl ind i et minefelt. Tror næppe der er et større minefelt end børn og sundhed. Man kan virkelig let få stødt en mor, ved at nævne noget om hendes barns kost. Der er vi mødre meget nærtagende. Som vi virkelig nærtagende. Vi tager det som en personlig kritik og som om at vi er dårlige mødre. Så der skal trædes varsomt. Det gør Jane og det gør at man har lyst til at læse mere og ikke mindst tænke over de ting hun skriver. Og så må jeg sige at jeg bare elsker at få Jane´s “svagheder” serveret på et sølvfad 😉 Tænk at vores ukronede dronning af LCHF har givet sine børn Hold-kæft-kiks og teboller. Og tænk at hendes børn får kartofler og nogle gange sukker – vildt 😉 Men netop dette viser sundheden i Jane´s bog. Hun smider alt på bordet, viser os at hun er som alle os andre, og at man ikke må blive for striks og firkantet. Sundhed er variation og tilvalg 🙂 Jane formår at få mig til at føle mig som en god mor, men en mor som måske kan tage lidt bedre valg engang imellem.

Det er spændende at se Jane skrive mere generelt om sundhed og kost, hvor det ikke er så fastlåst i LCHF princippet. Kost som er til at leve efter og som nok flere familier kan leve efter. For opskrifterne i bogen er ikke LCHF. Mange af dem er, men der er også opskrifter med havregryn, kartofler og rodfrugter. Ting som jeg også giver mine børn, og som er helt ok i mindre mængder (i min verden). Jeg koger ofte grovpasta, bulgur, brune ris eller lidt kartofler når jeg laver mad. Det er især til mine børn. Jeg fravælger ofte at spise det, men det er jo pga. min sygdom. Mine børn er ikke syge og tager ikke skade af det 🙂 Vi spiser så nok mere fedt end flere andre familier gør. Som Jane skriver i sin bog, så er fedt godt. Også selvom man får kulhydrater. De mætter længere og mere. Så her i huset er der ikke noget der hedder skrabet smør og fedfattigt pålæg. Og vi putter gerne en smørklat eller kokosolie i havregrøden 🙂

Jeg vil så gerne give Jane´s budskab videre, med at vores fornemmeste opgave som forældre er at give vores børn madglæde. Lære dem at få et naturligt forhold til sund mad. Mad der er lavet med kærlighed og naturlighed. I en verden fuld af diverse tilsætningsstoffer, e-numre osv. så skal de lære hvad naturlig sund mad er 🙂 Hvis vi ikke lære vores børn det, så er jeg selv et glimrende eksempel på hvor galt det kan gå. Jeg voksede op på kartofler og hvidt brød, blev sat på min første slankekur (og fortsatte til jeg var 40 år) som 8 årig, udviklede i starten af teenageralderen bulimi og overspisning, sukker afhængig det meste af livet, overvægtig det meste af livet, har nu mange følge sygdomme af overvægt og dårlig kost osv. Den vej skal mine børn ikke. Derfor bliver jeg glad når jeg læser “Madglad”. Glæden ved sund rigtig mad – bedre kan det ikke beskrives. Lad os tage bevidste valg, om hvad vi giver vores børn, lad os se om vi kan bryde de dårlige vander og lad os vise dem hvad rigtig mad er 🙂

Selve opskrifterne i bogen er gode og inspirerende. Hvis man følger Jane´s blog – Madbanditten kender man hendes måde at lave mad på. Denne måde afspejles i bogen. Så der er ingen fedtfattige opskrifter 😉 Men til gengæld er der gode opskrifter på sjove retter. F.eks en grøn is (tror mine børn vil spise alt hvad der hedder is – også selv om det er med broccoli), Cheeseburgersuppe, æblenachos, madpakkevafler, forårsruller, shepherd´s pie, fiskefrikadeller, madpakke forslag osv. Alt sammen opskrifter på god sund mad, der er nemt at gå til. Og mad som børn (som regel) kan lide. Det er ikke speciel børnemad, men mad som hele familien kan spise og som især falder i børnenes smag. Jeg synes det er en rigtig god bog, som Jane har skrevet her og jeg vil gerne anbefale den til dig der har børn 😉 Den vil uden tvivl få dig til at tænke lidt over, hvad du giver videre til dine børn 🙂

Du kan læse et uddrag af bogen her på Politikkens forlag – uddrag Madglad

Hvis du er interesseret i Low carb mad til børn og manger inspiration, så vil jeg gerne minde om at man helt gratis kan hente min E- bog Børn i balance. Det er en bog som min datter og jeg lavede sammen for et par år siden. Billederne er desværre ret dårlige, men opskrifterne holder stadigvæk 🙂

Jeg har også fået lov til at bringe en af opskrifterne fra bogen. Den skulle gerne komme senere på dagen eller i morgen 🙂

MADGLAD_forside-1-700x976

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *