Nye råd og vejledning angående PCO – Af Svend Lindenberg

Svend Lindenberg fra Copenhagen fertilitycenter er en af landets førende gynækologer på PCO fronten. Her skriver han om den nye viden om PCO, samt om Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for lægers diagnoser og håndtering af PCO sygdommen. Det er meget interessant læsningen og giver mig stort håb for fremtiden for os PCOpiger.

 

Nye råd og vejledning angående PCO
Af Svend Lindenberg

 

Sundhedsstyrelsen har udgivet retningslinjer for lægers diagnoser og håndtering af PCO sygdommen.

Det er en rigtig god idé, da vi nu kan få ensartede retningslinjer for behandlingen af denne store gruppe af patienter.

Dvs. der ikke er nogen undskyldning længere for ikke at henvise en patient med PCO sygdom til speciallæge, og der er heller ikke nogen undskyldninger for ikke at lave et standard udredningsprogram, således at man hurtigt kan stille en diagnose eller afvise den.

Det er jo således, at nogen af de patienter man tror der har PCO, i virkeligheden har andre sygdomme, og det er jo også vigtigt at den gruppe patienter hurtigt bliver behandlet og får deres symptomer afklaret.

I kan læse mere om det på dette link. http://www.copenhagenfertilitycenter.com/nyheder/nye-kliniske-retningslinjer-for-pco.htm

Udover dette er det jo interessant, at den nyeste forskning mere og mere tyder på, at ikke alene kan man have PCO og insulin resistens pga. arvelige forhold, men at man også af miljøet kan påvirkes til at få insulin resistens via sit fødeindtag og ved at være inaktiv og specielt opbygge en tarmbakteriemasse, som både kan øge optagelsen af kalorier og inducere insulin resistens.

Det har således på flere dyreforsøg, og også på mennesker, vist sig, at det er meget vigtigt at man får den rigtige kost og at man i nogle tilfælde ændrer på bakteriesammensætningen i tarmen for at få bedre resultater med specielt kraftige PCO piger.

I vores klinik oplever vi tit, at patienter der er meget overvægtige, ved hjælp af diæt, Metformin og også Victoza, reducerer vægten til et sted mellem 80-100 kilo og så kan vægten ikke komme længere ned.

Den eneste udvej har tidligere været nærmest sultekur med under 600 kilokalorier i døgnet.

Det viser sig nu, at ved at hjælpe dem med at spise fibre og samtidig ændre på bakterierne i tarmen, har man mulighed for at hjælpe dem yderligere.

Denne nye viden har også gjort det klart at PCO, udover at være en arvelig sygdom, også kan miljømæssigt  arves ved at familier med bakterierne i husholdningen ligesom smitter hinanden, således at specielt piger opnår at blive kraftige hurtigt og få PCO symptomer.

I kan læse mere om det på dette link her. http://www.copenhagenfertilitycenter.com/pco—klinikken/nyt-om-pco-og-insulin-resitens.htm

 

Således kan man nu i dag angribe fedme hos PCO patienter på en helt ny og mere intelligent måde.

 

Man skal motionerer for at nedsætte sult og insulin resistens. Dette er dog meget lidt effektivt som eneste foranstaltning. Derfor skal man omlægge son mad så man nedsætter kalorieforbruget og ”fodre” tarmens bakterier med de rigtige sukker stoffer og ikke bare korte sukker kæder.

Det er også vigtigt at støtte disse patienter med stoffer som Metformin og eventuelt Victoza.

 

Egentligt skal man forstå at store dele af PCO tilstanden er en inflammatorisk irritativ lidelse i tarmens fedtvæv, og først når dette forsvinder er man på rette vej.

Det betyder at dette fedt skal inaktiveres. Man gør det ved motion sm nedsætter insulin resistensen, ved rigtigt reduktion i kalorieindtagelsen for at tabe sig og ved at spise de rigtige sukkerstoffer (Fiber , grove grønne grønsager) for at ændre tarmbakterierne som er med til at irriterer tarm fedtet.

Læs mere her: http://www.pcos.com/inflammation-insulin-resistance-and-polycystic-ovarian-syndrome-pcos/

Med venlig hilsen

Svend Lindenberg
Professor dr. med.
logo copenhagen fertility center

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *