Optrapning af Metformin – 3. afsnit i min opstart af metformin

roserStatus på hvordan det går her 21 dage efter start på Metformin. Og jeg kan allerede afslører at det på ingen måde er nemt. Hvor jeg dog hader det:(

7. dag
Efter at være startet på 1/2 metformin i går aftes, har jeg sovet elendigt. Jeg har haft så ondt i maven. Heldigvis hjalp det efter frokosten. Det virker som om at fedt hjælper på maveproblemerne. Men det må jeg lige udforske lidt mere. Til gengæld havde jeg den forfærdelige lugt i morges – fra brystkassen. Den hang ligesom ved hele dagen, hvilket den ikke plejer. Jeg har hovedpine og er irriteret. Dårlig mave det meste af dagen, men det det gjorde ikke ondt. Tog igen 1/2 metformin om til aftensmaden og fik ondt i maven efter 1 times tid. I morges havde jeg tabt 1,6 kg. siden opstart. Og jeg har ikke ændret kost. Har nok spist lidt mere, for at styre maven. Har spist brød og kartofler.

8. dag.
Elendig nat. Har haft så ondt i maven. Vågede i morges med mavepine, dårlig mave og luft i maven. Faktisk så meget luft at jeg tror det er det der har gjort ondt 😉 Jeg var ikke behagelig at være sammen med de første par timer af dagen, da jeg pruttede hele tiden. Dårlig mave fortsatte hele dagen og har været på toilettet sådan ca. 1000 gange. Overvejer om det er det værd. Men vælger at fortsætte. Tager igen 1/2 pille til aftensmaden

9. dag
Har ikke helt så ondt i dag. og det går meget bedre i løbet af dagen. Jeg har dog bemærket at min fibromyalgi virkelig er provokeret. Og jeg kan ikke rigtig finde andre årsager end metforminen. Jeg er ikke mere stresset eller andet. Det er selvfølgelig irriterende – meget, men jeg håber det går væk igen.

10. dag
Det ser vist ud til at gå meget godt med at tage 1/2 metformin. Tror jeg i morgen vil tage 1/2 til morgenmaden også. Så må vi se hvordan det går. Jeg har ikke haft så ondt i maven i dag, bare lidt uro og faktisk har maven ikke været dårlig, så rigtig gode tegn 😉 Synes også at jeg spotter lidt ekstra energi, men det vil jeg nu se før jeg tror det 😉 Vægten går det så ikke så godt med. Men spiser også helt forkert. Fra på mandag (torsdag) vil jeg forsøge at tage mig lidt sammen mht. kosten. De hurtige kulhydrater skal væk igen 🙂 Og massere af grønt.

11. dag
Kom ikke i gang med ekstra metformin i går, da jeg havde rigtig meget arbejde, og ville ikke kunne klare det hvis jeg fik voldsomme bivirkninger. Men tog 1/2 metformin i morges. Så er nu oppe på 1 hel pille pr. døgn 😉 Jeg har ikke mærket så meget i løbet af dagen, men 1 time efter jeg tog den 1/2 til aftensmaden, der blev jeg rigtig dårlig. Fik voldsomt ondt i maven og følte at jeg var ved at eksplodere. Jeg prutter og bøvser helt ekstremt og kan ikke forestille mig at det bliver en god nat 🙁

12. dag
Jeg fik ret. Det blev en nat hvor jeg stort set ikke har sovet. Jeg har pruttet konstant og bøvset. Virkelig ulækkert. Det har været så ekstremt at jeg har måtte lufte ud 1000 gange om min mand flygtede ind til en af børnene for at sove. Meget hyggeligt. Heldigvis har det fortaget sig lidt i løbet af dage i dag, men for pokker jeg er ulækker. Yderligere har jeg voldsom kvalme. Men jeg holder ved. Tager 1/2 morgen og 1/2 aften.

13. dag
Heldigvis en meget bedre nat. Har sovet og kun vågnet et par gange for at bøvse (lækkert). Men er kvalm og har ondt i maven.

21. dag.
Har opgivet at skive for kunne næsten skrive det samme hver dag 😉 Status er nu, at jeg tager 1/2 metformin morgen og 1/2 metformin aften. Og det står ganske elendigt til. Min krop kan simpelthen ikke vende sig til det. Jeg har så dårlig mave. Heldigvis ikke så ondt, med mindre jeg spiser forkert. Jeg tilbringer det meste af min tid på toilettet synes jeg. På en normal da er jeg vel på toilettet ca. 8-10 gange. Den er sikker i midt i alle måltider og så starter toiletrenderiet som regel efter frokost.

Status efter 21 dage
Jeg har også fundet ud af at jeg ikke skal spise sukker. Det lærte jeg på den hårde måde, en dag min mand havde købt en chokolade trekant med hjem. Ikke noget jeg normalt spiser, men engang imellem 😉 Efter to stykker  kage, gik der 5 minutter, så var jeg så dårlig. De vildeste mavesmerter og diarre resten af dagen. Jeg behøver vel ikke at sige, at jeg har holdt mig totalt fra sukker siden. Det er noget trist, da jeg har været vant til, at kunne spise det engang imellem. Ikke at det nogensinde har været godt for mig. Men plejer “kun” at få hovedpine, hjertebanken og et par andre småting. Men på metformin er sukker vist no go for mig 😉

Andre bivirkninger som jeg kæmper med – kvalme, voldsom varme om natten, min lugt er kommet igen, tisser konstant om dagen, voldsom tørst (som i virkelig voldsom), meget mavesyre (må i øjeblikket kører dobbelt op af omeprazol, som jeg tager af andre årsager).

Gode ting jeg har bemærket – Hmmm, der er altså ikke så meget endnu. Jeg spiser mindre, da jeg ikke føler den store sult (og det er jo super godt. Men det jeg spiser skal så være noget andet (f.eks kartofler og brød for at maven har lidt fred. Så intet vægttab endnu), og så ved jeg faktisk ikke om der er mere positivt.

Lige nu er jeg ved at give op på metformin, men har love mig selv at fortsætte. Må dog indrømme at det ikke er lysten der driver mig lige nu, men min stædighed. Tanken om at jeg skal have 4 piller om dagen er total fjern for mig lige nu. Kan slet ikke se hvordan det kan lade sig gøre. Jeg overvejer også om jeg bare skal tage fuld ration nu. Og så blive rigtig dårlig i et par uger. Men tror nu at optrapning er bedst. Men for pokker…………………….

Jeg opdatere jer igen om et par uger. Nok ikke i form af dagbog, for der sker vist ikke så meget fra dag til dag 😉

 

Vil du læse om hele mit forløb med Metformin, så se her.

Afsnit 1 – opstart

Afsnit 2 – De første dage

Afsnit 3 – Optrapning

Afsnit 4 – 37 dage på metfomin

Afsnit 5 – Jeg kaster håndklædet i ringen

2 thoughts on “Optrapning af Metformin – 3. afsnit i min opstart af metformin

  1. Det lyder ganske forfærdeligt. Jeg ville tage en ekstra snak med den læge der hat ordineret metformin. Det lyder jo til du vitterlig ikke tåler medicinen.
    Ang sukker har jeg samme “bivirkninger” og har aldrig fået metformin. Og forresten også ved fed mad så bliver jeg direkte syg med maveonde

    1. Tak for din bekymring 🙂 Jeg har valgt at fortsætte til efter nytår. Hvis jeg stadigvæk har så store reaktioner, så vil jeg forsøge et andet mærke. Måske det kan hjælpe. Yderligere er jeg ved at dokumenterer alt hvad jeg spiser, så jeg kan forsøge at finde et mønster i hvornår jeg bliver meget syg. Tror jeg er ved at nå frem til lidt forskellige ting, så håber den næste periode bliver bedre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *