PCO og fedtstoffer. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

PCO og fedtstoffer

Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©
www.netslank.dk. Personlig vejledning af PCO specialisterne.

Når man har PCO, er det vigtigt at fokusere på de sunde fedtstoffer. Fedt er først og fremmest med til at holde blodsukkeret og dermed insulinniveauet stabilt. Men derudover kan fedtstofferne en lang række andre gavnlige ting, der kan reducere PCO-symptomerne.

Mættet fedt har i mange år været udskældt for at forårsage hjertekarsygdomme. Nye undersøgelser tyder imidlertid på, at det ikke er det mættede fedt, der er ballademageren, men derimod de højglykæmiske kulhydrater – altså det, der kommer under smørret (franskbrød) og det, der kommer til sovsen (kartofler).

Monoumættede fedtstoffer, MUFA eller enkeltumættede fedtstoffer er gode, fordi de reducerer mavefedt, forbedrer insulinfølsomheden, øger det gode kolesterol og nedsætter det dårlige kolesterol. Monoumættede fedtsyrer findes bl.a. i mandler, oliven, oliven- og rapsolie, macadamianødder, hasselnødder, pekannødder, pistacienødder og avocado. Hvis du vil reducere din taljeomkreds, bør du spise minimum 25 g MUFA om dagen fordelt over dine måltider.

Som hovedregel bør du få 4-5 MUFA-kilder om dagen a´ 100 kcal. Det kunne fx se således ud:

–        18 mandler
–        1 æg
–        1 spsk mayonnaise, 14 g (lavet på rapsolie, fx Graasten)
–        2 spsk olivenolie, 12 g
–        ½ avocado

Altså 5 MUFA-kilder a’ 100 kcal, som fordeles over dagen. 100 kalorier fra MUFA kunne også være 2 spsk sukkerfri nutella, 1 spsk nøddesmør, 7 macadamianødder, 16 g hasselnødder eller cashewnødder eller 14 g pekannødder.

Noget tyder på, at omega-3-fedtsyrerne kan nedsætte androgenniveauet hos kvinder med PCO, og at de har en gavnlig effekt i forhold til depression. Omega-3 fedtsyrer er essentielle, fordi vi ikke selv kan danne dem, men skal have dem tiført via kosten. Udover at nedsætte androgenniveauet nedsætter de blodtrykket og triglyceridniveauet, hvilket er en vigtig faktor for at forebygge hjertekarsygdomme. De er anti-inflammatoriske, hvilket betyder, at de forebygger blodpropper.

Omega 3-fedtsyrer findes hovedsageligt i torskelever, makrel, sild, laks, sardiner, ørred, ansjoser og hellefisk. Men også i hørfrøolie, rapsolie, valnøddeolie og valnødder. For at sikre dit daglige behov for omega-3, kan du tage 1 kapsel Pikasol© eller 1 kapsel Futura© fiskeolie. Vælger du andre mærker, skal du være sikker på, at de giver 300 mg EPA og 200 mg DHA. Behovet for omega-3 fedtsyrer kan også dækkes via kosten, fx gennem:

–        30 g makrel
–        40 g makrel i tomat
–        50 g laks
–        55 g sild
–        100 g regnbueørred

Jeg anbefaler, at du spiser 1 fiskeoliekapsel hver dag (se på deklarationen om den dækker de 300 EPA og 200 g DHA), og at du derudover gerne spiser fed fisk 2 gange om ugen. Så er du sikker på at få dækket behovet for omega 3.

Derfor: Spis godt med MUFA og Omega-3, når du har PCO!

Selvom fedtstofferne har mange gode egenskaber, og det er vigtigt at få dem – specielt når man har PCO, skal vi ikke have overflod af dem, da de indeholder mange kalorier. Der er derfor risiko for at overskride sit energibehov, hvis man spiser for meget fedt.

.

3 thoughts on “PCO og fedtstoffer. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

 1. Hej Ida,
  Hvad er din holdning til sødemidler? I hvilket omfang de kan være skadelig mm.? Der var en undersøgelse sidste år, som pegede i retning af, at for stort indtagelse af aspartam kunne være årsag til for tidlige fødsler. Hvad kan jeg erstatte sødemidlerne med, når jeg gerne vil undgå dem?
  Tak for din deltagelse på denne side :o)
  Mvh Kristina

 2. Kære Kristina.

  Det er korrekt, at der er en undersøgelse, der har vist at aspartam i ekstreme mængder kan medføre for tidlig fødsel.
  Men for ikke-gravide gør aspartam ingen skade. Selv i store mængder. ADI-værdien for aspartam svarer til, at man kan drikke en hel kasse lightsodavand om dagen!
  Aspartam har været udskældt, fordi det indeholder træsprit (methanol). Men vores krop kender godt til methanol. Fx indeholder frugt og grønt methanol. Hvis man fx sammenligner 1 liter lightsodavand med 1 liter juice, så indeholder juicen over dobbel så meget methanol som sodavanden gør.
  Hvis du gerne vil undgå aspartam, kan du bruge sukrin, som er et naturligt sødemiddel uden kalorier og uden blodsukkerudsving.

  Mvh Ida

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *