PCO og træning – af Ida Lysdahl Fahrenholtz

PCO og træning
Af Ida Lysdahl Fahrenholtz,
www.netslank.dk. Personlig vejledning af PCO specialisterne.

Motion gør rigtig mange gode ting for os, ikke mindst forbedrer det insulinfølsomheden, som er helt essentielt i forhold til PCO.

Generelt anbefales det, at man øger kulhydratindtaget, når man skal træne op til et større løb som fx halvmaraton og maraton. Det skal man også, selvom man har PCO, men det skal være kulhydrater af god kvalitet, dvs. med glykæmisk index under 55. Fx knækbrød, rugbrød og rugpasta.

Sidste år trænede jeg selv om til et halvmaraton. Jeg lå meget lavt i kulhydrat og spiste masser af sundt fedt og protein. Men efterhånden som jeg intensiverede min træning, resulterede det i lavt blodsukker. Det er meget ubehageligt at få for lavt blodsukker. Jeg følte mig svimmel og utilpas.  Det er derfor vigtigt at tilpasse sin kost efter, hvordan man træner. Men vi reagerer alle forskelligt. Jeg har nu erfaret at min krop har behov for ekstra kulhydrat, når jeg laver hård motion, men nogle kan sagtens klare sig med mindre.

Prøv dig frem og lyt til din krops signaler.

En god huskeregel er, at få noget kulhydrat og protein ca. 1 time før træningen. Kulhydrat giver energi og protein sørger for muskelvedligeholdelse og –opbygning. Umiddelbart efter træningen er det vigtigt igen at få kulhydrat og protein, så kroppen kan få den optimale restituering.

Eksempler på PCO-venlig træningssnack kan være:

  • 1 skive knækbrød med ost eller pålæg. Spis 1 skive knækbrød med ost eller pålæg umiddelbart efter træning.

  • ½ Isis Free Chokolækkerbar + ½ banan. Spis den anden halve bar og banan umiddelbart efter træning.

  • ½ Maxim Low Carb shake eller bar + ½ frugt. Drik den anden halve shake/spis den anden halve bar + den halve frugt umiddelbart efter træning.

Hvis du er normalvægtig, kan du spise ekstra kulhydrat efter træningen.

Studier viser at kokosfedt kan bruges som brændstof i vores muskler på samme måde som kulhydrat kan. Derfor kan kokos være helt optimal som brændstofkilde til dig med PCO. Du kan fx lave en shake af: 100 g fromage frais, 3 dråber flydende sød, 1 knips vaniljepulver, limesaft, isterninger og 1 tsk kokosolie. Kokosolie kan fås både med smag og i en smagsneutral udgave.

 

.

2 thoughts on “PCO og træning – af Ida Lysdahl Fahrenholtz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *