PCOS – en særlig folkesygdom for kvinder

Den mest udbredte hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder skyldes PCO. Forkortelsen betyder polycystisk ovarier, dvs. at æggestokkene (ovarierne) producerer mange (poly), små æggeblærer (cyster) på én gang.

PCOS er et syndrom, dvs. et sygdomsbillede, som består af en række symptomer på én gang. For at få diagnosen, skal kvinden have mindst to af følgende symptomer. 

  • Menstruationsforstyrrelser: Menstruationen kommer færre end 9 gange pr. år, der er mere end 35 dage mellem hver menstruation, eller også udebliver de helt i mere end 6 måneder ad gangen.
  • Overproduktion af mandlige hormoner: Den kan påvises enten ved højt niveau af mandlige kønshormoner i blodprøver eller pga. mandlig hårvækst på kroppen, skægvækst i ansigtet, og måske tyndt hår på hovedet. Oven i det døjer mange med acne.
  • Mange små umodne ægcyster på mindst den ene æggestok– vist med ultralydsskanning.

Hvor mange har sygdommen?
Mindst 5 % af alle kvinder har sygdommen – og tæller man de lettere tilstande med, ligger tallet formentlig på omkring 10 %.
Det er først de seneste 10 år lægerne har brugt betegnelsen PCOS, før talte man blot om en overproduktion af mandligt kønshormon, og koncentrerede sig mest om at kurere de kosmetiske gener og på at hjælpe kvinderne med at blive gravide. I dag ved lægerne, at der er kompleks sammenhæng i de forskelligartede symptomer.

Læs hele artiklen her: http://www.sundisyd.dk/Artikler/2008-August/Kvindeliv/PCO-syndrom/PCOS–en-saerlig-folkesygdom-for-kvinder.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *