Proteiner i pressen igen igen – af Ida fra netslank.dk

Pressen er efter os igen. Eller måske ikke os, men vores måde at spise på. Det giver forvirring med alle de forkerte informationer. Derfor skriver Ida i dag lidt om proteiner:-)

 

Proteiner i pressen igen igen…

 

Sidste weekend kunne man læse at et større studie viser, at proteiner ikke virker slankende, men muligvis virker vægtøgende over tid (Vergnaud et al, 2013: PANACEA kohorten).

Vi har i Frk Skrump Kostklinik set studiet efter i sømmene og her er, hvad vi kom frem til:

 

  1. Studiet bygger på kosthistoriske data, hvilket betyder, at det er af laveste evidens. Kosthistoriske data betyder, at de medvirkende personer selv skal indrapportere, hvad de har spist tilbage i tiden, og at de selv har skulle veje sig gennem hele forløbet. Man ved, at denne form for data er forbundet med stor usikkerhed, idet forsøgspersonerne ikke altid fortæller sandheden.

  2. Kræftens Bekæmpelse taler her dårligt om proteinrig kost, men har selv været med til at udgive lignende studie, hvor konklusionen er positiv i forhold til protein og talje-reduktion.

  3. Proteiner er vigtige i forbindelse med mennesker og dyrs muskelopbygning. I det omtalte studie er resultatet i forhold til vægtstigning målt ud fra BMI. BMI viser ikke, om det er muskler, fedt eller knogler man fylder ‘kassen’ ud med. Derfor er det en mulighed, at vægtstigningen er kommet af øget muskelmasse.

  4. Husk at vi stadig har høj evidens for studier, der viser, at proteiner øger vores luksusforbrænding. Proteiner mætter og giver mulighed for muskelopbygning.

 

Konklusionen i Frk. Skrump er:

Protein er stadig god base for vægttab og stabilt blodsukker/sund balance og en vigtig kilde i PCO-kosten. Men variation er vigtigt! Det vil sige, at proteinkilderne skal være en kombination af fisk, kylling, svinekød, oksekød, æg og mælkeprodukter. Rødt kød (oksekød) skal begrænses. På ugebasis kan kilderne til protein til aftensmaden fx se således ud:

 

  • 2 dage med fisk

  • 2 dage med kylling

  • 1 dag med svinekød

  • 1 dag med oksekød

  • 1 dag med æg og mælkeprodukter

Derudover er det vigtigt at huske sine grøntsager og de sunde fedtstoffer!

Af Ida Lysdahl Fahrenholtz, www.netslank.dk©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *