Sødestoffer og meltyper – Fra Frk. Skrump
Sødestoffer og melerstatninger
Sødestoffer
Sødestoffer kan opdeles i energigivende og ikke-energigivende. De ikke-energigivende sødestoffer indeholder ingen kalorier og påvirker derfor ikke blodsukker og dermed heller ikke insulinniveauet.
De energigivende sødestoffer indeholder i gennemsnit 2,4 kcal pr. 100 gram (ca. halvt så meget som almindelig sukker) og går under betegnelsen polyoler. Polyolerne optages delvist i tyndtarmen – resten får bakterierne tyktarmen og det giver luft i maven (bakterier formerer sig – vi prutter!)
Maltitol er et af de sødestoffer, som giver blodsukker/insulin-stigning – men ikke i samme grad som sukker, og kan derfor spises i mindre mængder. Maltitol bruges ofte i sukkerfri chokolade, sukkerfri nutella og andre mad- og slikprodukter. Man går dog mere og mere over til at bruge Stevia, og du vil derfor opleve at mange produkter skifter sødestof. Vær opmærksom på, at der findes Stevia rørsukker i butikkerne. Det ER rørsukker, der blot er tilsat en lille smule Stevia. Gå langt udenom den!
Maltitolsirup er også et naturligt polyol, man skal være opmærksom på, når man har PCO. Maltitolsirup giver høj insulinpåvirkning, hvilket betyder, at det bør indtages sjældent. Maltitolsirup findes i visse typer af sukkerfrit slik (fx Creme Life sukkerfri bolcher). Maltodextrin er sukker forklædt i et andet navn (lange kæder af glukose) og skal derfor undgås. Maltodextrin bruges bl.a. i energiprodukter til langdistanceløbere og til at opernære undervægtige, ældre mennesker.
Fruktose er et andet sødemiddel, man skal være varsom med. Fruktose har lavt glykæmisk index og bruges meget i Tyskland til diabetes-slik og herhjemme i fx vitamindrikke. Men fruktose har en anden meget uheldig konsekvens; Fruktose disponerer til øget mavefedme og til nedsat insulinfølsomhed. Det er derfor meget uheldigt, at Fruktose bruges som sødemiddel i slik, som henvender sig til diabetikere.
De seneste par år er der begyndt at komme rigtig mange spændende sødemidler på markedet. De har hver deres funktionalitet, men nogle kan det samme, og går bare under et andet navn. Denne oversigt tjener at skabe et overblik over de vigtigste PCO-venlige sødemidler til køkkenbrug. Bemærk at der findes mange varianter med samme indhold, fx findes der rigtig mange udgaver af flydende sødemiddel indeholdende natriumcyklamat og natriumsaccharin. Jeg vil her nævne de mest gængse mærker. PCO-venlige sødestoffer til køkkenbrug finder du i mærkerne:
- Frk Skrump (Frk Skrump Supersød og Frk Skrump Bagesød)
- Isis (Isis Perfect Sød, Isis Perfect Fit og Isis Perfect Strø)
- Suvida (Suvida Flordrys, Suvida Bagemiddel, Suvida Sødetabletter og Suvida Strø)
- Stevia Sweet (tabletter og flydende sødemiddel)
- Funktionel Mad (Sukrin, Sukrin Plus, Sukrin Gold og Sukrin Melis)
- Stevia (flydende koncentrat)
Isis Perfect Sød:
Perfect Sød indeholder ingen kalorier og giver derfor ingen insulinstigning. Isis Perfect Sød er et flydende sødemiddel, som kan bruges i fromage frais, Skyr, desserter, smoothies og madlavning (tåler kogning). Perfect Sød søder 8 gange mere end almindelig sukker. Brug derfor Perfect Sød varsomt og smag til for at undgå at maden bliver oversød og bitter. 1 tsk Perfect Sød svarer til 40 g sukker.
Doseringsvejledning:
1 tsk. Perfect Sød = 40 g sukker
1 spsk. Perfect Sød = 8 spsk. sukker
1 spsk. Perfect Sød = 120 g sukker
10 g Perfect Sød = 80 g sukker
100 g sukker = 12,5 g Perfect Sød
Isis Perfect Fit og Frk Skrump Bagesød:
Perfect Fit og Bagesød er en erstatning for både sukker og fedt og indeholder 45 kcal pr. 100 g. Perfect Fit og Bagesød er ideelt til bagværk (kager og cookies). Bland først alle de tørre ingredienser (mel, Perfect Fit, krydderier, bagepulver mm). Bland
derefter de våde ingredienser i (fx æg, olie, mælk). Derved undgår du, at dejen klumper og bliver hård. 100 g sukker svarer til 60-75 g Perfect Fit.
Isis Perfect Strø:
Isis Perfect Strø indeholder 210 kcal pr. 100 g, hvilket er halvt så meget som sukker. Perfect Strø søder desuden 2½ gange mere end sukker. Du skal derfor ikke bruge så meget af det. Perfect strø er velegnet til at strø på morgenmad og desserter. Bruger du det i bagværk skal du først piske det med æggene for en mere luftig kage. Producenten oplyser, at Isis Perfect Strø kan miste sødeevnen ved opvarmning.
Doseringsvejledning:
1 tsk. Perfect Strø = 2½ tsk. sukker
1 tsk. Perfect Strø = 12,5 g sukker
1 spsk. Perfect Strø = 37,5 g sukker
10 g Perfect Strø = 25 g sukker
1 dl Perfect Strø = 250 g sukker
40 g Perfect Strø = 100 g sukker
Frk Skrump Supersød og Sukrin:
Frk Skrump Supersød og Sukrin indeholder samme sødemiddel: Erythritol, der er et sødemiddel, der ligner og knaser som sukker. Det har 75% af sukkerets sødeevne. Erythritol kan anvendes stort set på samme måder som sukker. Frk Skrump Supersød og Sukrin er kaloriefrit, giver ingen insulinpåvirkning og er 100% naturligt. Erythritol optages i tyndtarmen og
giver derfor ikke så meget luft i maven, som andre sødestoffer gør. Erythritol smager koldt, når det kommer i forbindelse med væske (dvs. spyt), så i nogle fødevarer vil du opleve den kolde smag, mens den kan skjules i andre, hvor den ikke mærkes. Hvis du fx bager med Sukrin er et godt tip at bruge det i små mængder og kombinere det med banan eller tørrede abrikoser.
Sukrin Plus:
Sukrin Plus inderholder foruden Erythritol også Stevia, hvilket øger sødeeffekten. Sukrin er 100% naturlig, indeholder ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Sukrin Plus er dobbelt så sødt som almindeligt hvidt sukker. Det kan anvendes i desserter, sødt bagværk og som strøsukker, og egner sig desuden godt til fx brændte mandler. Det bruges som Sukrin eller sukker, blot i de halve mængder. Erythritol i ren form (Sukrin) kan have en ”kold” eftersmag, men når det blandes med
Stevia, går denne kolde eftersmag væk.
Sukrin Melis:
Sukrin Melis bruges som erstatning for flormelis, og er derfor god til glasur på kager. Sukrin Melis indeholder Erythritol, er kaloriefrit, giver ingen insulinpåvirkning og er 100% naturligt. Sukrin Melis kan have en kold eftersmag, der dog forsvinder, hvis man kommer gammeldags cacao i eller godt med citronskal.
Sukrin Gold:
Sukrin Gold er et alternativ til brunt sukker. Sukrin Gold indeholder de naturlige sødestoffer Erythritol, Tagatose og Stevia. Stevia Gold har samme sødeevne som brun farin, men indeholder kun 15 kcal pr. 100 g. Den minder om en mellemting
mellem brun farin og rørsukker.
Suvida Bagemiddel:
Suvida Bagemiddel indeholder sødestofferne Erythritol og Sukralose og koster 100 kcal pr. 100 g. Dem er god til bagværk og erstatter den totale mængde sukker. Det kan piskes direkte i æg og gør det dermed nemt at omdanne sukkerkage-opskrifter
til kager, der ikke er tilsat sukker. 100 g Suvida Bagemiddel svarer til 100 g sukker.
Suvida Strø:
Suvida Strø kan bruges som drys på morgenmadsprodukter og desserter. Den er fx god til ”kanelsukker”. Suvida Strø indeholder 0 kcal pr. 100 g og påvirker derfor ikke blodsukkeret. Den består af sødestofferne Erythritol og Stevia og er 100% naturlig.
Suvida Flordrys:
Suvida flordrys anvendes til glasur eller som drys på kager. Suvida Flordrys indeholder sødemidlerne Erythritol og Stevia og koster 130 kcal pr. 100 g. Tilsæt koldt eller varmt vand, der omrøres og tilsættes mere vand eller Suvida Flordrys – pas på med vandet! Der skal kun bruges meget lidt vand til at lave glasur. 1 tsk Suvida Flordrys svarer til 1 tsk almindelig flormelis. Den har
ikke kold eftersmag, som f.eks. Sukrin melis har.
Suvida sødetabletter:
Suvida Sødetabletter kan anvendes i varme drikke; te, kaffe og kakao. De indeholder sødestofferne Mannitol og Stevia. Suvida Sødetabletter indeholder 15 kcal pr. 100 g.
Melerstatninger
PCO-venlige meltyper er rugmel (herunder svedjerug) og diverse typer nøddemel. Du kan også i nogle tilfælde bruge klid
(fx havreklid eller hvedeklid), som er den yderste del af et korn, hvor alle fibrene sidder. Du kan selv lave nøddemel ved at male nødderne med en kaffekværn eller mini-/urtehakker.
Funktionel Mad har en Sesammel, som reelt er PCO-venlig. Men bemærk at sesam har et højt indhold af polyumættet fedt, hvilket er uhensigtsmæssigt i store doser. Derfor anbefaler vi, at man kun bruger den sparsomt. Det samme gælder for sojamel, den er også PCO-venlig, men pga. dens høje indhold af polyumættet fedt, bør den bruges sparsomt eller slet ikke.
Her følger en lille oversigt over, hvad de forskellige meltyper egner sig til.
Panering:
Brug rugmel og/eller nøddemel. Tilsæt evt. krydderier og lidt Sukrin.
Fars:
Brug rugmel, havreklid eller nøddemel som erstatning for hvedemel.
Brød:
Bag brød af rugmel, nøddemel, havreklid og HUSK/Skallin. Skal du lave boller, så lav dem til små fladbrød. Brug to skeer, du dypper i dejen, så slipper den let.
Kage:
Lav din kage af rugmel og/eller nøddemel. Særligt hasselnøddemel, cashewnøddemel og mandelmel er lækkert i kage.
STOR tak til Ida for indlægget 🙂
Kære Ida.
Tak for dette indlæg. Hvor er det dog fantastisk at du vil hjælpe os på denne måde. Synes det er så svært i et område – især sødestofferne, så skønt at få styr på det:-)
super oversigt. Tusind tak Ida.
Fantastisk dejlig blog, og et super godt indlæg 🙂
Super liste 🙂 lige hvad jeg manglede, har ledt meget efter lige sådan en liste..
Fantastisk liste. Lige hvad jeg manglede!! 🙂 TAK!
Mange tak for det.
Nu har jeg været i diverse supermarkeder og kan ikke finde andet mel en rugmel. Hvor køber I svedjerug, bygmel, kikærtemel, sojamel?
Tak
Vh
Sonja
Helsekostbutikker har alle de meltyper, du nævner. I hvert fald de jeg har været inde i i København. Ellers på nettet enten hos frk skrump eller en online helsekostbutik. Bygmel kan man åbenbart købe i nogle Kvickly’er og SuperBrugsen’er, men jeg har endnu ikke set det.
Jeg har købt både bygmel og kamutmel i føtex =)
Nu skal jeg bare prøve at bage af det
Tak for svar. Har købt.
Må vi spise kamutmel? Den er ikke med på listen her.
Nogle diætister siger vi godt kan spise kamutmel. Der kommer snart et indlæg fra en diætist om det, her på bloggen:-)
Hvilken af meltyperne minder mest om hvedemel?
Jeg savner hvedebrød, og har prøvet at bage nogle boller af bygmel og solsikkemel (malede solsikkekerner).
Jeg synes bare ikke de blev helt gode.
Synes ofte at man skal tygge “PCO-brød” ret meget, og det får en underlig konsistens.
Håber der er nogle, der kan hjælpe
Smagsmæssigt er kamutmelet mest som hvedemel. Men det er meget mere groft. Konsistensen fra brød, bagt med hvedemel, har jeg ikke kunne finde. Desværre er det en af de ting vi må undvære.
Hvis du finder noget, så sig endelig til:-) Vi er mange der savner hvedemelsbrød;-)
Synes det er fedt med en oversigt over hvilke meltyper vi kan spise – jeg har fået at vide, at vi også kan spise hvid hvedemel, men er det ikke korrekt?
Desværre ved jeg ikke det med hvid hvedemel. Men der kommer snart et nyt indlæg her på bloggen med flere meltyper vi må spise. Bla. Kamutmelet. Måske er hvid hvede også nævn, men jeg ved det som sagt ikke. Indlægget kommer fra en diætist. Og jeg er meget spændt. Det bliver skønt at kunne arbejde med lidt flere meltyper:-)
Måske andre ved noget om hvid hvede???
Jeg bager boller med det – og de bliver super gode:-) Det er jo fuldkornsmel med gode kostfibre i, så det ville da være super hvis det kunne komme på listen. Jeg vil vente spændt.
Hej, har lige fundet den her blog, og er super glad for det! Lækkert med så mange opskrifter, var ved at løbe helt tør for idéer :0)
Jeg var også på udkig efter bygmel, kunne ikke finde det i hverken føtex eller kvickly, så gik i helsekostbutikkerne. De havde det heller ikke hjemme (kunne dog godt skaffe det), så prøvede med noget enkornsmel. Er der nogle der ved om det er helt godt for os?
Tak for oversigten! Jeg undrer mig dog over nogle ting:
1. Ifølge isisfoods.dk er der 190 kcal/100 gram i ISIS Perfect Fit, men du skriver at der er 45 kcal/100 gram. Hvor har du det fra?
2. Hvad er meningen med at bruge Isis Perfect Fit og Isis Perfect Strø produkterne når man kan få kaloriefri sødemidler som Isis Perfect sød (flydende), sukrin og sukrin melis?
3. Kan man selv male sukrin til sukrin melis?
4. Kan man få sukkerfrie bolcher/slik/chokolade/is der ikke indeholder maltitol eller xylitol men sukrin i stedet for?
På forhånd tak.
Hej!
Dejligt med denne liste – jeg er ved at lave en liste for mig selv. Jeg har lige et spørgsmål til sødemidler: hvordan er det med birkesød – er det PCO venlig?
På forhånd tak.
Jeg mener at have spurgt Frk. skrump om Birkesød, men fik nej til at den er velegnet for os PCOpiger. Kan så ikke huske hvorfor – beklager:-)
Lækkert med en liste og tak for alle de mange opskrifter.
Jeg har dog lige et spørgsmål, hvad med spelt mel? Både sigtet og fuldkorn, er spelten helt udelukket for os med PCO?
Hej Helle
Så vidt jeg ved har Spelt et for højt GI når det bliver bagt. Men jeg har ikke tallet. Ved bare at det ikke ok – desværre.
Tak for svar. Men øv for spelten. Så må jeg få brugt det sidste spelt mel og indkøbe nogle af de andre meltyper istedet for.
Halløj!
Tillæg til sødemiddel: Er begyndt at bruge STEVIA. Det er en plante som er blevet brugt som sødemiddel i lange tider i sydamerika. Ikke nok med at det ikke påvirker blodsukkeret – det skulle faktisk endda have positive effekter for folk med insulinresistens.
Man kan for øjeblikket købe det i helsekost forretninger i Danmark, officielt til brug ved f.eks. fremstilling af tandpasta, da det endnu ikke er godkendt til fødevarer – men dels er det altså som sagt en planter der er blevet brugt som sødemiddel i 100vis af år, og dels er det så vidt jeg ved på vej gennem behandlingen til at blive et lovligt sødemiddel. Der er nogen der siger at det er gået så langsomt fordi aspartam producenter og andre sødemiddels producenter har haft gang i lidt af hvert for at forhindre at det skete.
Man kan selv dyrke stevia i en potte derhjemme, den skal vist bare ind om vinteren!
Jeg ville smide links ind på siden men det er næsten nemmere at opfordre til at man googler ‘stevia’ og læser alt det som kommer op. Efter min mening er den plante intet mindre end fantastisk nyt for kvinder med PCO.
Hej Melian
Stevia er blevet godkendt som sødemiddel af EU.
Hermesetas har lavet et stevia-sødemiddel: http://hermesetas.dk/data/dk/stevia/
Diabetesforeningen har skrevet om det her: http://www.diabetes.dk/emag/diabetes/diabetes_2012_februar/index.html#/38/
Jeg har ikke selv smagt det, men jeg har været ked af at spise ‘kunstige’ sødemidler, så jeg glæder mig til at se, om det er noget for mig.
Vh Laura
hvad med boghvede, fuldkornsrismel, majsmel og ting som bruges i glutenfri bagning?
Glutenfri er desværre ikke ensbetydigt med PCOvenligt. De meltyper har for højt GI og kan derfor ikke bruges. Beklager.
Har selv kastet mig over nogle af de glutenfri opskrifter efter at have researchet lidt ift. de enkelte meltyper;
Boghvede har iflg. sundfo.dk et GI på 54, hvilket ligger indenfor grænseværdierne, så den skulle være ok at bruge.
Fuldkornsrismel har jeg ikke kunnet finde det eksakte GI på, men Nanna Stigel (ernæringsterapeut m/ speciale i fertilitet mm.: http://www.nannastigel.dk) bruger det i nogle af sine opskrifter, så tænkte umiddelbart at det måtte være et positivt tegn.
Majsmel skulle efter sigende ikke være PCO-venligt, så det erstattede jeg med kikærtemel.
Brødet blev ret lækkert, men hævede selvfølgelig ikke rigtig, eftersom der ikke var gluten i. Blot en erfaringsudveksling herfra 🙂
Hmm, det kan man så alligevel ikke regne med desværre 🙁 Fandt GI på fuldkornsrismel på en amerikansk hjemmeside, og der lever indekset langt fra op til vores anbefalinger. Øv!
Husk endelig at man ikke bare kan kigge på GI alene. Og nogle meltyper ændre GI når de bliver bagt. Så det er super svært. Jeg ville følge anvisningerne fra en diætist på speciele i PCO – bare for at være på den sikre side.
Hej.
Jeg tænkte på om vi med pco må spise emmermel?
Synes jeg engang læste, at vi måtte spise emmerpasta?
Jeg kender desværre ikke Emmermel. Men du kan prøve at spørge Ida i brevkassen http://adoptionsverden.dk/pconet/index.php?/forum/128-frk-skrumps-brevkasse/
Hvilken af dem passer bedre til kafe og te???
Jeg håber I skal hjælpe mig!:-(
Jeg synes sukrin gold er god i the og kaffe, men også til kager etc. eller på pandekager
Hej hvor meget suvida skal jeg bruge i forhold til sukrin +
Du skal bruge dobbelt så meget suvida som sukrin+
Suvida søder som sukker.
Hej…..
Ved du om man kan lave bolcher af Sukrin?
Hej Carina
Det ved jeg faktisk ikke. Har ikke selv prøvet det. Men man kan jo købe bolcher med Sukrin, så måske skal det afprøves ? 🙂
OBS! Det er nok en god idé være opmærksom på at fx Perfect Strø fra Isis indeholder aspartam.
Det har du da helt ret i Ellen, hvis man vil undgå det 🙂
Nogle der ved hvordan det forholder sig med sødemidlet “sucralose”? Kan se det er i noget af mit sukkerfrie slik (-:
Jeg kender desværre ikke det sødemiddel, men hvis du holder øje med bloggen, så kommer der snart ny diætist i brevkassen, som du kan spørge. Jeg er sikker på at hun kan hjælpe 🙂