Spis dig fra Diabetes – af Bjarne og Maria Stigsby
En ny bog rammer boghandlerne i dag 🙂 Det er bogen Spis dig fra Diabetes. Bogen er skrevet af Bjarne Stigsby og hans kone Maria. Bogen er interessant for os PCOpiger fordi den drejer sig om Kisskosten og om stabilt blodsukker.
Netop fordi at KISSkosten giver stabilt blodsukker, har Bjarne Stigsby anbefalet os PCOpiger denne kost i en del år efterhånden. Mange af os har fået det bedre af kosten og nogle er så heldige at blive gravide, når de følger denne kost. Erfaringerne er efterhånden mange. Men husk at KISSkosten kun er en af de kosttyper der anbefales til os PCOpiger.
I denne bog er det KISSkosten der bliver anbefalet, så lad os kigge lidt på den. Der anbefales en fordeling af energien i måltider, ser hedder 33% kulhydrat, 33% fedt og 33% protein. Det skal så vidt muligt rammes i alle måltider og ikke kun på dagen samlet. Der anbefales i bogen at man taster sin mad ind i et program som f.eks Madlog.dk for at få fordelingen rigtig.
Hvis vi skal kigge lidt mere på bogen. Så starter den med rigtig meget teori. For nogen spændende og for andre lidt tung. Jeg hører nok til sidst del, men må indrømme at jeg samtidig også synes det er interessant at vide hvad der sker i min krop. Der er meget teori i bogen. Og det omhandler som titlen siger diabets. Men der er også interessante ting for os PCOpiger. Bla. forklare bogen om insulinresistens, lavt blodsukker, forhøjet blodsukker, insulin og diabetiske følgesygdomme. Alt sammen noget der er godt at vide, hvis man har PCO/PCOS. Du kan lære meget om din krop. Se f.eks dette skema fra bogen. Der er godt nok mange af de symptomer som jeg genkender 😉
Bogen forklarer også KISSkosten godt. Så hvis man skal i gang med den, så vil jeg anbefale bogen. Der er gode forklaringer på, hvorfor Bjarne mener at fordelingen skal være 3×33%. GI (glykæmisk indeks), GL (glykæmisk load) og SI (sukker indekset) bliver også forklaret på en god forståelig måde.
En hurtig sammenfatning af KISSkosten er følgende (selvfølgelig forklaret i bogen).
1. Spis blanceret (3×33)
2. Brug Sukkertabellen og SI
3. Undgå for meget omega-6
4. Spis varieret
5. Spis morgenmad
6. Drik vand
7. Vær fysisk aktiv
Og som noget rigtig godt, er der brugt et par sider på, at beskrive de forskellige sødemidler. Du kan der læse alt om naturlige og kemiske sødemidler. Hvordan de virker på kroppen og hvilke der anbefales. De store “oppe i tiden” sødemidler, som kokossukker, yaconsirup osv. er også nævnt.
Så når vi frem til den mere deltaljeret beskrivelse af KISSkosten. Her bliver der brugt rigtig mange sider på at Madlog.dk. På at forklare hvordan det fungere osv. Det synes jeg er synd at forfatterne bruger så meget energi på. Der findes gratis apps og programmer som kan tilsvarende. Og det virker for meget som reklame.
Dernæst når vi til opskrifterne, og til sidst er der et par sider med en sukkertabel. Altså en liste med forskellige fødevarer, så man kan se hvor gode eller dårlige de er for blodsukkeret.
Opskrifter må jeg desværre sige skuffer en del. De er ikke særlig spændende og er bestemt ikke ny tænkende. Men ved nærmere gennemgang kom jeg til at tænke på, at de behøver de måske heller ikke at være. Mange af jer efterlyser mad der er let at gå til – og det finder I her i denne bog. Den består af opskrifter med købe rugbrød, knækbrød, elverbrød, Isis produkter osv. Og det er jo fint til en travl hverdag. Det giver et fint billede af at maden ikke behøver at være hjemmelavet og besværlig (ikke at det nødvendigvis hænger sammen). Der er dog et par gode opskrifter i også, og i morgen får I en af dem fra denne bog 😉
Det jeg undre mig meget over med bogen – eller selve KISSkosten er, hvorfor kosten ikke har ændret sig i løbet af årene. Alle andre diætister har i løbet af de sidste ti år, ændre anbefalinger ud fra ny viden. Bla. om at vi ikke skal være bange for fedt mere. Jeg kan ikke lade være med at tænke om det hænger sammen med patentet (varemærket) som Bjarne har på selve KISSkosten. Hvis KISSkosten ændres, ryger det. Det synes jeg er lidt synd, for bygger kosten så på den nyeste viden, eller ?
Alt i alt er det en god bog, der forklarer KISSkosten godt. Så skal du i gang med den kost, så er bogen for dig 🙂 For os andre der kender lidt til KISSkosten eller os der har læst tidligere bøger af samme forfatter, der er der desværre ikke de store nyheder, da KISSkosten jo er den samme 🙂
Som man måske kan se igennem det jeg skriver, så er jeg ikke selv den helt store tilhænger af KISSkosten, men jeg ved at mange af jer læsere er det 🙂 Jeg synes selv at det er meget besværligt at skulle ramme den fordeling hele tiden. Til min krop er det også for mange kulhydrater. Jeg trives bedre med mindre kulhydrater og mere fedt. Men alle kroppe er forskellige og det er vigtigt at lytte til sin egen krop 🙂 Og ikke mindst har mange af jer læsere rigtig gode erfaringer med KISSkosten 🙂
Titel: Spis dig fra diabetes
Forlag og køb: Politikens forlag
Forfatter: Bjarne Stigsby og Maria Falck Stigsby
Antal sider: 224
Udkommer: 24-4-2015
Pris: 250
Hej Nina
Jeg er ny her på bloggen og også “ny” i ft. at ændre kostvaner, da jeg for nyligt har fået konstateret forhøjet kolesterol. Samtidig er jeg meget overvægtig og har desuden selv mistanke om, at jeg har PCO.
Jeg vil gerne vende skuden, tabe mig og blive sundere, og jeg ved af egen erfaring, at min krop har det bedst med færre kulhydrater og mere protein/fedt; men derudover synes jeg, det alt sammen er lidt af en jungle at finde rundt i.
Jeg har for nyligt læst “Spis dig slank” af Bjarne Stigsby, og den var virkelig en øjenåbner for mig, i ft. hvad jeg egentlig har budt min krop gennem tiden. Men som jeg læser din anmeldelse af “Spis dig fra diabetes” er der ikke så meget nyt at hente, sammenlignet med den første bog?
Jeg er enig med dig i, at 3×33-fordelingen virker lidt bøvlet, og du skriver så også, at du selv indtager mindre kulhydrat og mere fedt, end bogen anbefaler – må jeg spørge, om du får vejledning af en diætist eller finder du “bare” selv ud af, hvordan din kost skal fordeles?
Du skriver også, at der findes gratis, alternative apps til madlog.dk – kan du nævne nogle?
Håber det er i orden, at jeg leger Spørge-Jørgen? 😉
(Har læst dit svar til mig under “Sprøde blomkålsfritter” – tak for det!)
* “Spis dig rask”
Det er rigtigt at der ingen nyheder er i KISS kosten i den nye bog. Så spar du bare den;)Derimod ville jeg hellere købe den nye “Diætistens Low Carb” som udkommer her d. 11. maj. Den forventer jeg mig meget af 😉
Det jeg skriver omkring min egen kost er noget jeg har fundet ud af med tiden. Jeg følger så vidt muligt LCHF, som også anbefales til os PCOpiger. Der er flere kosttyper som anbefales til os. Bla. De almindelige kostråd. Spis dig i balance fra Frk. skrump og LCHF. Hvis du søger lidt her på bloggen kan du finde forklaringer på dem alle.
Men det er vigtigt at nævne her at vi alle er forskellige. Vores kroppe er forskellige og vi skal lytte til vores egen krop. Så du må i gang med at forsøge dig frem til hvad der passer til dig og hvad der hjælper dig :)Husk det vigtigste er at skære ned på kulhydraterne. Det anbefaler alle kosttyperne 😉
Ang. gratis apps, så er jeg ikke så meget inde i dem. Så prøv at spørge i gruppen PCO Danmark på facebook. Der er rigtig mange der gerne vil hjælpe og kender de ting 🙂 Du finder den her https://www.facebook.com/groups/693471230691787/
Mange tak for dit uddybende svar.
Jeg har lige tjekket “Diætistens Low Carb”, og den lyder bestemt til at være spændende. Jeg bliver hængende her på bloggen også, for jeg synes du har mange spændende og inspirerende opskrifter, som helt klart skal prøves af! 🙂
Tak for det Gigi 🙂
Kære Nina Ebdahl,
Tak for din anmeldelse af “Spis dig fra diabetes”. Her kommer et par kommentarer.
Du synes opskrifterne ikke er særlig spændende, men finder ved nærmere eftertanke, at mange netop efterlyser mad, der er let at gå til. Og det var netop Marias intention.
Du under dig over at KISS-kost ikke har ændret sig over tid, mens andre har ændret anbefalinger ud fra “ny viden”. Jeg følger løbende med i ny forskning på området. Jeg har personlig kommunikation med Institut for Human Ernæring i København og Institut for Klinisk Medicin – Medicinsk Endokrinologisk afdeling i Århus (der begge udfører videnskabelige koststudier), og det har ikke medført behov for ændringer af KISS-kost anbefalingerne. Tværtimod ser det ud til at de nyeste forskningsresultater fra blandt andet det fælleseuropæiske “Diogenes studie” støtter principperne bag KISS-kost. Men, jeg kan selvfølgelig have overset noget, så du må meget gerne sende mig dokumentation omkring den nye viden, der skulle være i modstrid med KISS-kost principperne.
Med hensyn til fedt viser det sig at effekten af en kost på insulinfølsomheden forsvinder, hvis fedtenergiprocenten overstiger 37% (Studie publiceret af prof. Kjell Hermansen). 2 andre publicerede studier, hvor man har sammenlignet mere fedt i forhold til mere protein viser fordele ved den proteinrige kost frem for den fedtrige. Man kan tabe sig på LCHF, men jeg må fastholde, at denne kosttype er ikke optimal i forhold til insulinreduktion.
Du skriver, at vi bruger meget plads på at fortælle om brugen af programmet Madlog. Det er fordi vi har været i gang længe, og Madlog var et af de første programmer af denne slags. Der anføres i bogen, at der findes andre programmer, men Madlog er nu engang det værktøj, vi har vænnet os til at bruge. Det er også det program, som Maria og en anden diætist, jeg har arbejdet meget sammen med, finder mest brugervenligt.
Forskellige personer var begyndt at tilbyde deres egen version af KISS-kost. Men sådan skal det ikke være. Der er kun én KISS-kost, som nu er varemærkebeskyttet. Beskyttelsen har kostet mig omkring 50.000 kr, og det gør mig i stand til at forbyde andre at kalde noget for KISS-kost, som ikke er det.
Du skriver, at der ikke er meget nyt omkring KISS-kost i bogen “Spis dig fra diabetes” i forhold til mine tidligere bøger (“Spis dig gravid” og “Spis dig rask”). Du har fuldstændig ret. Denne bog henvender sig nemlig ikke specifikt til personer med PCOS. Den henvender sig til en anden målgruppe, blandt andet også til mænd. En person, der har sukkersyge finder nemlig ikke den store anledning til at anskaffe en bog, der hedder “Spis dig gravid”, og en person, der ønsker graviditet køber nok heller ikke en bog, der hedder “Spis dig fra diabetes”. Der er mere end 300.000 danskere med sukkersyge, lige mange mænd og kvinder, og langt de fleste har ikke haft PCOS forud. Derfor kender de som udgangspunkt ikke til KISS-kost. Jeg kan ikke garantere, at der ikke kommer flere bøger om KISS-kost henvendt til en helt tredje målgruppe. Når det er sagt, så medfører diagnosen PCOS en øget risiko for at udvikle sukkersyge, så “Spis dig fra diabetes” er ikke dårlig læsning for kvinder med PCOS.
Du synes, det er meget besværligt at skulle ramme tredelingen i måltiderne med KISS-kost. Det behøver man jo heller ikke med matematisk præcision, men det er nemmere at finde vej, hvis målet er tydeligt. Og, du har ret: Vi er forskellige. KISS-kost behøver ikke være ideelt for alle. Det glæder mig, at du ser ud til at have fundet den kosttype, der er den rigtige for dig.
De bedste hilsner
Bjarne Stigsby