Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser er noget af et emne at kaste sig ud i. Men pga. min personlige historie vil jeg gerne fortælle lidt om det og ikke mindst rette fokus på emnet. Ca. 75000 børn, unge og voksne lider af en spiseforstyrrelse her i Danmark. Det er mange mennesker. Personligt tror jeg at tallet er langt højere. Har PCO så noget at gøre med spiseforstyrrelser, kunne man spørge sig selv om. I mit tilfælde er jeg sikker på at det hænger sammen 🙂 Det gør det sikker ikke for andre.
Min egen historie
Dengang jeg var ung (nu lyder jeg rigtig gammel) led jeg af både bulimi og tvangsspisning. Det var så forfærdeligt. Det overskyggede alt og forhindrede mig i at leve. Det startede da jeg var omkring de 10-12 år og fortsatte indtil jeg gik i behandling for det midt i 20érne. Så det var mange, mange års mareridt. I dag ved jeg, at det måske har været PCO´en der har vist sig. Givet mig signaler som jeg ikke forstod. Jeg kunne jo ikke føle mig mæt og jeg havde konstant lyst til mad og ikke minds til sødt. Men dengang var der intet der hed PCO 😉 Det var en diagnose man ikke kendte.
Jeg skammede mig så meget over altid at være sulten. Husker hvordan jeg sneg mig rundt i et mørkt hus om aftenen og stjal mad i køkkenet. Hvordan jeg skamfuldt kastede mig ud i løgne for at få mere mad. Især husker jeg da jeg flyttede hjemmefra – for så kunne jeg give frit løb. Nu kunne jeg spise i fred og alt det jeg ville. Jeg planlagde mine indkøb, og handlede i flere forskellige butikker, så ingen kunne se HVOR meget jeg egentlig købte. Jeg huske at få “spiseanfald” hvor jeg tømte køleskabet for alt hvad der var – lige fra remoulade til smør. Og så huske jeg de mange timer foran toilettet, hvor jeg forsøgte at kaste alt det ulækre ud af min krop igen. For pokker hvor var det dog nogle forfærdelige år.
Heldigvis (hvis man kan sige det) havde jeg en i min omgangskreds som led af anoreksi. En pige jeg holdt umådeligt meget af. Sammen fandt vi noget i København der hed Centrum for mennesker for spiseforstyrrelser (ved desværre ikke om det eksisterer endnu). Her var der noget gruppeterapi, hvor man mødtes i grupper og snakkede. Det var meget lærerigt at møde andre med de samme problemer. Min veninde havde stor glæde af det, da de fleste af pigerne havde anoreksi. Men jeg var den eneste store pige og den eneste der led af tvangsspisning. Alle de andre piger i gruppen var tynde. Jeg følte mig meget ved siden af, især fordi mit problem var at jeg jo spiste for meget. Dog kunne jeg kende nogle af følelserne bagved handlingerne. Det fik mig også videre i et andet terapiforløb, som jeg selv fandt frem til. Jeg begyndte hos en psykoterapeut (Mettemaija Munch Rasmussen). Hun var helt igennem fantastisk og jeg kom efter et års tid ud på den anden side. Til et sted hvor mad ikke fyldte hele mig liv og jeg ikke havde æde flip.
Men jeg har desværre aldrig helt sluppet af med min overspisning. Jeg har ikke æde flip mere, men reagere altid ved at spise, når livet går mig i mod. Og jeg spiser generelt for meget. Derfor er jeg også tyk. Men de svære følelser og skammen omkring maden, slap jeg dengang 🙂 Mine spiseforstyrrelser vil altid være i mit liv og være en del af mig. Det anderkender jeg i dag. Men de skal ikke få lov til at styre mig. Jeg har kontrollen 🙂 Jeg kan reagere kortvarigt og så tage kontrollen. Med kontrol mener jeg at det ikke får plads i mit liv. Desværre har jeg ikke kontrol over at jeg generelt spiser lidt for meget – det arbejder jeg stadigvæk på 😉
Hænger spiseforstyrrelser og PCO sammen?
Hmm, der er jo ikke rigtig noget der siger at alle med spiseforstyrrelser har PCO. Det siger jeg på ingen måde. Der er rigtig mange grunde til at man udvikler spiseforstyrrelser. Men jeg vil vende det sådan og sige at mange kvinder med PCO har nemmere ved at udvikle en spiseforstyrrelse. Det er helt og holdent min egen konklusion 😉 Men når man ikke kan mærke mæthed, hele tiden er sulten, har lyst til sød konstant og skal have så meget fokus på sin kost – så er det nemt at man når dertil hvor mad fylder hele ens liv og at det kan blive et problem. Jeg er sikker på at PCO var skyld i mine problemer. Det ved jeg i dag. Hvis jeg havde haft større forståelse for min krops reaktioner og ikke mindst mødt læger der anderkendte det, så havde jeg nok sluppet for meget.
Hvornår har man en spiseforstyrrelse?
Det er jo det gode spørgsmål. Personligt synes jeg, at man har en spiseforstyrrelse når mad fylder hele ens liv. Når det bliver et problem. F.eks hvis man lukker sig inde, skammer sig, og tænker på mad konstant. Der findes jo flere former for spiseforstyrrelser anoreksi, bulimi, tvangsoversspisning og så er der noget der hedder ortoreksi. Man kan godt have flere at disse diagnoser samtidig.
Jeg tager spiseforstyrrelser meget alvorligt og da jeg ingen uddannelse har på området, har jeg tilladt mig at linke til andre steder, hvor folk har mere forstand på det end jeg har 😉 Jeg har bla. fundet denne fantastiske hjemmeside, hvor der virkelig er god information at hente. Jeg beskriver dog lige med egne ord de 4 forskellige typer spiseforstyrrelser her.
Anoreksi
Den kender næsten alle. Det er når man ikke spiser. Man undgår fedende mad og taber sig.
Du kan læse mere om anoreksi her
Bulimi
Den kender de fleste også. Det er når man overspiser og efterfølgende kaster op.
Læs mere om bulimi her
Tvangsoverspisning
Det er en af de diagnoser som måske ikke er så kendt og ikke så anderkendt 😉 Det er hvor man spiser store mængder mad og ikke kan kontrollere det. Man kaster ikke op bagefter.
Du kan læse om Tvangsoverspisning her
Ortoreksi
Det er den nye dreng i klassen 😉 Ikke mange kender denne spiseforstyrrelse. Det er personer der lever helt vildt sundt, dyrker motion, men tager det til ekstremerne. Det er at blive besat af sundhed.
Læs mere om ortoreksi her
Tegn på spiseforstyrrelser
Der er mange tegn der kan tyde på at du eller en i din omgangskreds lider af en spiseforstyrrelse. Her er nogle af tegnene.
- Yoyo vægt
- Indelukkethed
- Tænker på mad konstant
- Undgår bestemte madvarer (især fedt)
- Humørsvingninger
- Spiser helst alene
- Dyrker voldsomt sport
- Er meget optaget af din krop
- Er depressiv
- Har et fordrejet billede af din/sin krop
- Taler om mad hele tiden
- Går på toilettet hurtigt efter måltidet (for at kaste op)
- Altid på slankekur
- Misbrug af afføringsmidler
- Springer måltider over for at tabe sig
- Og der er mange flere tegn………………………….
Kan man komme af med sin spiseforstyrrelse og blive helbred?
Ja – det er det korte svar. Jeg har mødt massere af kvinder der kan fortælle om spiseforstyrrelser tidligere i deres liv. Alle lever de et godt liv i dag. Mange hvor spiseforstyrrelsen er helt væk og de aldrig skænker det en tanke. Andre har det som jeg – hvor det stadigvæk er lidt af deres reaktionsmønster. At komme af med sin spiseforstyrrelse kræver hårdt arbejde og vilje. Ikke mindst er støtte fra ens nærmeste meget vigtigt. Især hos helt unge piger (og drenge for den sags skyld) spiller familien en kæmpe rolle. Men ved god professionel hjælp og hårdt arbejde er det muligt.
Som en lille happy ending kan jeg fortælle at min veninder der havde anoreksi, i dag har et rigtig godt liv. Anoreksien er væk og hun lever 🙂 Hvilket jeg er lykkelig for 🙂
Hvor kan du få hjælp?
I dag er der heldigvis massere af hjælp at hente. Start med at gå til din læge, få snakket om det og spørg om hjælp. Dernæst findes der mange gode steder at hente hjælp på nettet. Jeg linker til et par stykker her. De gælder både hvis du selv har brug for hjælp eller hvis en i den omgangskreds har brug for hjælp.
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Det første sted du skal kigge. Her er også telefonrådgivning
Klinik for spiseforstyrrelser, Hellerup (også online forløb) Í øvrigt en rigtig god informationsside