Spørgsmål til Diætisten – Er Husk og Fiberhusk det samme og er det fibre?

 

En læser spørg vores diætist om der er forskel på Husk og Fiberhusk. Og tæller de som kostfibre? Og det er jo et rigtig godt spørgsmål. For i de forskellige LCHF grupper på facebook, mener folk nemlig ikke at man kan øge indtaget af kostfibre. Få forklaringen her.

diætisthuset
Hej Mathilde
Hvad er forskellen på HUSK og FIBERHUSK. Når man læser på næringsindholdet ser det ikke ud til at være helt det sammen. Jeg har dog læst mig til i div. facebookgrupper at de siger, at fiberhusk bare er finere HUSK, men at det ellers er det samme. Det kan jeg ikke helt få til at passe.
Derudover er jeg også i tvivl om man kan bruge de to produkter til at få flere kostfibre i sin kost. Jeg spiser LCHF og vil gerne have lidt flere kostfibre. Men i de føromtalte facebookgrupper skriver folk at produkterne ikke er kostfibre. Det er noget med opløslige fibre og uopløslige fibre. Måske du kan forklarer mig hvad det er?
Håber du kan hjælpe mig lidt
venlig hilsen
Mia
___________________________________________________________________

Hej Mia,

Tak for din henvendelse.

HUSK og FiberHUSK er det samme – nemlig loppefrøskaller. Du kan læse om produkterne på følgende link: http://husk.dk/produkter/husk/
Forskellen er, som du selv beskriver konsistensen. Der er altså stor forskel på om man benytter henholdsvis HUSK eller FiberHUSK i f.eks. sit bagværk. Brug derfor det der står på opskriften.

Det passer ikke, at det ikke er kostfibre. Loppefrøskaller består af 85% kostfibre. Det er korrekt, at kosfibre overordnet set bliver opdelt i to grupper – de opløselige og uopløselige kostfibre.
De to grupper har hver deres fordele – de opløselige binder en masse væske, hvilket sørger lang passagetid gennem tarmen og dermed god mæthed.
De uopløselige kostfibre bliver ikke optaget i tyndtarmen ligesom opløselige kostfibre (og størstedelen af alt andet mad), men passerer videre til tyktarmen, hvor de bliver det der hedder fermenteret. Det væsentlige er, at i og med at de ikke bliver optaget i tyndtarmen, bidrager de heller ikke med helt ligeså mange kalorier som opløselige kostfibre gør, men de giver på samme måde heller ikke samme mæthed som de opløselige, da de uopløselige slet ikke binder ligeså meget væske.
Loppefrøskaller består primært af opløselige kostfibre, men indeholder også uopløselige.

Jeg håber, at mit svar er behjælpeligt og forståeligt 🙂

Med venlig hilsen

Mathilde Caroline

Mathilde Caroline er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com

1 thought on “Spørgsmål til Diætisten – Er Husk og Fiberhusk det samme og er det fibre?

  1. hejsa

    jeg vil lige høre om ridning har positiv effekt som fitness center på insulinfølsomhed?

    må man spise sojamælk som pco da jeg ikke tåler mælkeprodukter?

    hvordan er det med kosttilskud og pco kosten dækker man sig fin ind med kost eller er vitaminer ved siden af en nødvendighed ? hvilke ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *