Spørgsmål til diætisten – Hvorfor har vi PCOpiger svært ved at tabe os?

Spændende og relevant spørgsmål til diætisten 🙂 For hvorfor er det så svært at tabe sig når man har PCO??? Svaret kommer fra vores nye diætist Mathilde Caroline fra  Diætisthuset.diætisthuset

Hej brevkasse

Hvorfor er det at vi PCOpiger har svært ved at tabe os? Er der en teknisk forklaring eller er det bare mig der har det svært på det
område?

Personlig synes jeg at det er total svært, da jeg føler at min krop altid skriger efter kulhydrater og er sulten.

Har du nogle gode råd?

Med venlig hilsen
Sine

—————————————————————————————————————

 

Hej Sine.

Der er ikke videnskabeligt bevis for, at PCO-piger har sværere ved at tabe sig end piger uden PCO, men det er bevist, at fedtet hos piger med PCO først og fremmest samler sig på maven. Samtidig er faktum, at 2 ud af 3 piger med PCO er overvægtige. Så det er helt sikkert, at det ikke bare er dig, der har det svært på det område. Grundet de hormonelle forstyrrelser oplever mange PCOpiger forstyrrelser i deres sult- samt mæthedsfornemmelser, dette gør, at man skal være ekstra opmærksom på hvad man spiser som PCOpige, da man ikke nødvendigvis har en naturlig regulering. Deraf kan man godt sige, at det er “sværere”.

PCO forværres af overvægt, forkert kost og manglende motion hvorfor det er vigtigt at tabe sig, hvis man er overvægtig. Blot et lille vægttab vil have en gavnlig indflydelse på symptomerne.

Det er bestemt ikke meningen, at du skal gå og være sulten, hvilket kan forhindres med den rette kost. Du skriver, at din krop skriger efter kulhydrat. Dette kan skyldes to ting:

Mange med PCO udelukker kulhydrater fra kosten – dette er der heller ikke videnskabeligt bevis for at gøre, men det skal være de rette kulhydrater og i den rette mængde. Hvis man udelukker kulhydrat helt fra kosten, er det en naturlig fysiologisk respons fra kroppen “at skrige” efter det, da det er vores primære energikilde.
Samtidig sker der noget mentalt, når vi laver restriktioner for os selv. Det man ikke må bliver bare så meget mere spændende, og man kommer til at tænke unødigt meget på det “forbudte”.

Det kræver en indsats at tabe sig, både om man har PCO eller ej, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad man må spise og ikke spise. Jeg kan slå fast, at der ikke er noget, du ikke må spise, men det handler om mængden af det.
Mit bedste råd til dig ville være at opsøge en diætist, der har forstand på PCO, hvor I sammen får udarbejdet en plan netop til dig.

 

Med venlig hilsen

Mathilde Caroline

Mathilde Caroline er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *