Spørgsmål til Diætisten – kan jeg drikke kakaoskummetmælk efter træninger og er pofiber ok?

En læser har lidt forskellige spørgsmål til diætisten. Der bliver bla. spurgt til en eftertrænings shake, pofiber og rosiner. Den eftertrænings shake som der henvises til finder du her.diætisthuset

Først og fremmest: TAK for en dejlig hjemmeside. Jeg er meget glad for at komme på nettet og blive inspireret til at lave så meget forskelligt mad! Jeg er 21 år, fik konstateret PCOS, da jeg var 16 år hvilket var et kæmpe chok. Jeg er først nu kommet rigtigt i gang med at få spist det jeg ’skal’ og få tabt mig. Inspirationen ligger til dels her fra hjemmesiden, så TAK 😀

 Jeg har lige et par spørgsmål, jeg håber I kan hjælpe mig med:

–          Jeg har set denne her ”Efter træning shake” på PCO-liv og den ser rigtig lækker ud, men jeg er lidt bange for at begive mig ud i den pga. det kakaoskummetmælk. Har en meget(!) sød tand og er lidt bange for at falde i forhold til sukkertrangen, som jeg ’lider’ af. Så egentlig er spørgsmålet om kakaoskummetmælk ikke indeholder for meget sukker til at en PCO-pige kan drikke det? Jeg selv er begyndt skiftevis at få i fitness eller løbe/cykle 1 time hver dag og har brug for at spise efter træning ellers bliver jeg utilpas. Ville denne være god eller skal jeg holde mig til et stykke frugt/ISIS lækkerbar?

–          Pofiber: er jo lavet på kartofler. Jeg forstår ikke helt hvad der er, der gør at PCO-piger må spise det produkt,  fx den (meget lækre!!) spinattærte, der er lagt op på hjemmesiden? Er det bare der er færre kulhydrater pr. 100 g og man så må spise mere af det?

–          Jeg ser rigtig mange gode LCHF-retter, men bliver nogen gang i tvivl om jeg må bruge dem som PCO-pige, f.eks. opskrifter med rosiner i. Jeg kan selvfølgelig lade være med at lave den, da rosiner ikke er det bedste for en PCO-pige. Men hvad ville I sige? Er det princippet ”alt med måde” der spiller ind her eller?

–          Jeg er begyndt at få tælle mine kalorier og undgå sukker og få mere protein ind i dagligdagen, så jeg kan få lidt styr på hvad jeg spiser og være opmærksom på hvad jeg putter i munden – det har været ganske givende. Men når jeg får talt sammen for hver dag hvad jeg har spist, får jeg kun ml. 1200-1300 kcal, når jeg vel egentlig burde spise 2000 kcal for at tabe mig, ikke sandt? Jeg er en lille pige på 161 cm, spiser grøntsager, drikker 2 liter vand/dagen og dyrker motion hver dag. Jeg føler mig generelt mere sulten med de 3 hovedmåltider og 2 ml.måltider og efter træning, men jeg tænker det er fordi jeg har været vant til at spise så meget og bare skal lære at spise mindre? Jeg har fået den vane at jeg drikker vand, hvis jeg mærker sult på et tidspunkt der ikke er ’madtidspunkt’ og der er fået under 3 timer siden sidste måltid. Jeg er virkelig bange for at spise for meget, som jeg tidligere hen har gjort. På lange og hårde dage kan jeg mærke at jeg er mere træt og får hovedpine om aftenen – men jeg kan ikke bedømme om det pga. den mindskede kcal-indtagelse eller fordi jeg har været vant til at spise mere end jeg burde og kroppen bare langsom skal vende sig til det? Så mit spørgsmål er: Er det okay at være på de 12-1300 kcal eller ville det være mere succesfuldt for kroppen og vægttabet hvis jeg var omkring de 2000 kcal hver dag?

På forhånd mange tak for hjælpen! Det er dejligt at kunne søge hjælp!

Mange hilsner

Clara 😀

_____________________________________________________________________

Kære Clara,

mange tak for din henvendelse og søde ord 🙂

Først og fremmest kan jeg godt forstå, at det var noget af et chok, da du fik konstateret PCOS. Det er samtidig super flot, at du nu er kommet igang med at få ændret på dine kostvaner samt tabt dig.

1. Som der også er beskrevet i opskriften, skal denne “Efter træning shake” indtages umiddelbart efter træning af en times varighed. Efter træning er det godt at få fyldt depoterne op igen for at undgå utilpashed, og denne shake er et helt fint alternativ. Den indeholder både kulhydrat og protein, som kroppen har behov for efter træning – et stykke frugt som du ellers nævner indeholder kun kulhydrat og intet protein. Så her ville shaken faktisk være et bedre alternativ end frugt.
Hvis du oplever at få forøget sukkertrang efter shaken, vil jeg selvfølgelig ikke anbefale dig at tage shaken, så du må mærke efter, hvad der fungerer for dig.
Alternativt kan du vælge en bar (vær opmærksomhed på kalorieindholdet), der både indeholder kulhydrat og protein.

2. Det er ikke forbudt at spise kartofler, eller kulhydrat generelt, når man har PCOS. Man skal selvfølgelig være opmærksom på mængden og endnu vigtigere typen – den grove variant skal altid vælges. Så du kan sagtens spise Pofiber. Alternativt kan du udskifte Pofiber med fiberHUSK, hvis du har det bedre med det. ½ dl Pofiber svarer ca. til 1 spsk. fiberHUSK.

3. Igen – som du selv skriver “alt med måde”. Du kan sagtens spise en ret der indeholder rosiner. Hvorimod det selvfølgelig ikke ville være hensigtsmæssigt at spise en helt pose rosiner alene.

4. Når du skal tabe dig, skal du ligge i kalorieunderskud, altså spise færre kalorier end du forbrænder. Jeg kan desværre ikke svare på dig, om det er passende, at du spiser 1200-1300 kcal. om dagen. For at kunne sige det, skal jeg vide din alder, højde men også kropssammensætning – altså fedt% og muskelmasse. Kalorieindholdet skal nemlig udregnes ud fra dit hvilestofskifte, der i den grad afhænger af din muskelmasse.
Dog vil jeg sige, at 1200-1300 lyder som lidt i underkanten – især når du beskriver, at du bliver træt og får hovedpine. Samtidig lyder 2000 kcal af for meget, når du gerne vil tabe dig, så du skal nok ligge et sted midt imellem.
Det sundeste er at tabe ½-1 kg pr. uge, så hold øje med at du holder dig indenfor den ramme og prøv så så vidt muligt at justere dit kalorieindtag derefter.

Jeg håber, at det var nok svar på dine spørgsmål 🙂

Med venlig hilsen

Mathilde Caroline

Mathilde Caroline er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *