Spørgsmål til Mai-Britt. Hvad skal jeg spise, når jeg har PCOS?

 

En læser stiller spørgsmål til Mai-Britt Andreasen om hvilken kost hun skal spise, når hun har PCOS. Hun har arvet PCOS efter sin mor, men moren kan  ikke rigtig hjælpe – mon Mai-Britt kan?

Hej Mai-Britt
Hvor er jeg glad for at du overtager brevkassen. Kender faktisk din bog “Sund Base”. Min mor købte den dengang den udkom. Den er rigtig flot og god.
Nå, men som du måske kan gætte har min mor PCOS og desværre har jeg arvet det fra hende. Jeg fik det konstateret for et par uger siden. Jeg skal nu i gang at ændre min kost. Men meget er sket siden min mor fik det konstateret (og hun har heller ikke gjort så meget ved det). Jeg bliver bare så forvirret og de ting jeg læser og bliver anbefalet ang. kosten.

Jeg blev anbefalet KISSkosten af Bjarne Stigsby, men jeg synes den er for dyr og ikke mindst besværlig. Synes også at det han siger ang. kosten er meget anderledens end hvad jeg ellers kan læse mig til. Jeg kan forstå så meget, at jeg skal spise mig til at have stabilt blodsukker. Men hvordan gør jeg lettes og billigst det?

Jeg er lettere overvægtig (169 cm høj og vejer omkring 92 kg.). Jeg ønsker pt. ikke graviditet, men vil gerne have det bedre og tabe mig. Jeg er meget træt, har skægvækst, uren hud og er meget sukkerlysten.

Hvad kan du anbefale mig?
Hilsen Line

——————————————————————————————————————

 

Hej Line

Tusind tak for dit spørgsmål, som nu bliver det allerførste jeg får lov til at besvare her på PCOliv.

Inden jeg tager den faglige hat på og svarer på det med kosten, vil jeg gerne lige bruge et par linjer på det her med at du – med dine egne ord – ”desværre har arvet det fra din mor”. Hvorfor er det et ”desværre”? Jeg er med på, at størstedelen af alle hjemmesider og Facebook-grupper, der omhandler PCOS nærmest ikke kan finde en eneste positiv ting ved at have PCOS, men du/vi har det jo af en grund. Det betyder IKKE, med stort tryk på IKKE, at vi selv er skyld i det. Men det betyder, at vi, fordi tilstanden er der af en grund, kan gøre noget ved det. Vi kan ændre det. Heldigvis. Og måske kan du endda helt slippe af med alle symptomerne. Jeg har kæmpet i mange år med min PCOS, indtil jeg fandt ud af, hvorfor jeg havde den, og dermed kunne slippe den.

Og ja, jeg er med på at skægvækst, uren hud, træthed, m.v. kan være en plage uden lige, og for de kvinder, der har svært ved at blive gravide, kan det ødelægge hele deres verden. Det underkender jeg på ingen måde. Men det er ingen dødsdom. Det er ikke en kronisk tilstand. Den er foranderlig. Den er dynamisk. PCOS kan, hvis du tager dig tid til at lytte efter, hvad den i bund og grund siger, være din bedste ven. Dette vil skabe et ramaskrig blandt nogle. Det er jeg helt med på. Og det er også okay. Det kan være svært at se alt det positive ved noget, der ved første øjekast kan virke så frustrerende, så altødelæggende.

Det eneste ”desværre” der er i forhold til PCOS er, at det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Der findes ikke mange fællestræk, og det er et kontinuum af symptomer. Der findes kvinder, der nærmest ikke er berørt af det, og kvinder der er ramt af hele paletten af symptomer. Du må derfor ud og finde ud af, hvad der virker for dig. Det er en proces, der godt kan trække lidt tænder ud, for der er lige så mange meninger og erfaringer, som der er folk i verden. Og der er fordele og ulemper ved det hele. Det du nu skal igang med at finde ud af er, hvad der virker for dig.

Nu er dit nuværende mål rimelig klart: Du vil gerne have det bedre og tabe dig. De anbefalinger jeg giver dig herunder er derfor baseret på dette, og ikke på eksempelvis graviditet eller noget helt tredje.

Det med at tabe sig er klart det nemmeste af de to. For det at du vil ”have det bedre” kan betyde ufatteligt mange ting. Som jeg læser det, vil du gerne have mere energi (ikke være så træt), have pænere hud og slippe for din sukkerlyst. Er det korrekt? Ellers må du lige korrigere mig efterfølgende.

Sådan helt overordnet set, så er der nogle helt klare præmisser for, hvordan et vægttab fungerer: Du indtager mindre end du forbrænder. Det er ikke raketvidenskab. Når det så er sagt, er et af fællestrækkende for kvinder med PCOS af deres forbrænding er markant lavere end så mange andres, og at skulle indtage mindre end du forbrænder vil derfor nærmest være at sulte sig selv. Og det er jo hverken nemt eller særlig sjovt. Det du derfor skal have fokus på er en kost/livsstil, der dels kan øge din forbrænding, og som samtidig kan stabilisere dit – ikke blodsukker, men – insulinniveau.

I stedet for at holde fokus på, hvad du må og ikke må spise, så start med at holde det helt enkelt og få nogle grundlæggende ting på plads i dine rutiner først:

1.       Spis flere gange om dagen (gerne 3 hovedmåltider og 1-2 mellemmåltider)

2.       Indtag ikke andet end vand efter kl. 20.00 om aftenen

3.       Få pulsen op flere gange i løbet af en dag (gerne 20 gange af 1 minuts varighed)

Hvis du har tid og overskud til det, så lav gerne en kostdagbog, så du kan følge med i præcis hvor meget du spiser og hvornår. Der findes flere – også gratis – apps, der gør det hele lidt nemmere. Det kan være nemmere for nogen at følge en særlig diæt, hvor der er helt klare regler for, hvad du må og ikke må spise, men for mig – og i min hverdag – virker det bare alt for besværligt og så er det, som du selv siger, ofte dyrt. Min egen kost er et virvar af yndlingsretter, nye opskrifter, madvarer der er på tilbud lige den dag, rester fra køleskabet og så ellers plads til uforudsete hændelser og takeout i ny og næ. Jeg gider ikke bruge flere timer i køkkenet hver dag, hvilket man ofte kommer til, hvis man skal følge en diæt slavisk. Dog vil jeg sige, det har taget mig lang tid at komme dertil, hvor jeg er nu. Jeg har taget det bedste – det jeg kan bruge – fra alle de forskellige kostretninger. Så mit bedste råd er: Prøv dig frem. Det nemmeste og billigste er klart at følge ”De officielle kostråd” til at starte med. Så kan du altid udvide, eksperimentere og lege med din kostsammensætninger efterfølgende. Det er ikke raketvidenskab. Det er bare almen sund fornuft. Jeg er HELT overbevist om, at vi alle godt ved, hvad der er sundt og især hvad der ikke er sundt. En enkelt håndfuld chips i ny og næ skader ikke. Og en kost udelukkende baseret på blegselleri og kålrabi er bestemt ikke sund for dig. Alt med måde. Det vigtigste er, at du har det godt med det du spiser. Så skal kroppen nok følge efter.

Det var et lidt længere svar fra mig, men jeg håber, det giver mening, og har du/I nogle spørgsmål, tager jeg gerne imod dem.

 

Hilsen
Mai-Britt Andreasen
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed
Integrativ Coach og Terapeut
Stressmentor og -coach
Under uddannelse til Integrativ psykoterapeut

 

Har du et spørgsmål til Mai-Britt Andreasen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com . Mai-Britt svarer på spørgsmål om kost, træning og det mentale i forbindelse med fertilitet, kost, træning osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *