Spørgsmål til Diætisten – Hvordan er det nu med kartofler og rodfrugter?

Er kartofler og andre rodfrugter gode for os PCO piger? Det spørg en læser. Se det spændende svær fra diætisten.fresh-vegetables-1407689-m

Hej
Jeg har lige fået at vide at jeg har PCOS og prøver at finde ud af det med kosten. Synes det er lidt forvirrende efter at have læst diverse bøger.

Jeg kan se at I går mere efter at se på måltidet i helhed end de enkelte madvarer. I den forbindelse vil jeg lige høre om et par ting. F.eks bliver rodfrugter, kartofler og mel (stort set alle former) bandlyst i div. bøger. Men er der noget belæg for at vi ikke kan spise det? Altså hvis det indgår i få mængder i et kombineret måltid?

Er f.eks hvedemel strengt forbudt for os. Er der noget specielt der gør at vi ikke kan tåle hvedemelet i små mængder?

Hilsen
Sanne

Hej Sanne

Tak for dit spørgsmål.

Som du måske har læst i mit indlæg omkring resistent stivelse, er der forskel på, om du spiser tilberedte kartofler varme eller kolde. Spiser du dem varme, påvirker de blodsukkeret mere, end hvis du spiser dem afkølede. Derfor er det bedre at spise afkølede kartofler for dig med PCO. De bør dog stadig blot indgå som en del af et blandet måltid (max 1/4)
Du kan også sagtens spise rodfrugter – som en del af et blandet måltid med både fedt og proteiner, som begge sænker mavetømnings-hastigheden, og dermed også sænker hastigheden af blodsukkerstigningen efter et måltid. Du kan med fordel også spise dem afkølede efter tilberedning – ligesom kartoflerne.

Hvedemel har et højt glykemisk index. Dvs. blodsukkeret stiger meget efter indtag af hvedemel i forhold til mange andre fødevarer. Blodsukkerstigningen sænkes dog også her, hvis du indtager hvedebrød sammen med både protein (fx kød/fisk/ost/æg/fjerkræ mm.) og fedt. Det betyder ikke, at du bør spise hvedebrød – jeg vil i stedet anbefale dig at spise brød med flere kostfibre, som fx rugbrød eller fuldkornsbrød. Kager, småkager og wienerbrød er ikke gode for dig med PCO, da de oftest også indeholder en del sukker, udover hvedemel. Fuldkornsbrød/rugbrød kan derimod sagtens indgå i din kost, blot i mindre mængder (max 1/4 af et måltid).

Jeg vil generelt anbefale dig at begrænse kulhydratindtaget til 1/4 af det samlede måltid. Kulhydratrige fødevarer er fx brød, kartofler, nogle grønsager, frugt, ris, pasta, bulgur og havregryn – spis altid de grove varianter.
Du bør ikke undlade kulhydrater i din kost fuldstændig, da de udover kostfibre også bidrager med mange andre nyttige næringsstoffer, og så er kulhydrater meget vigtige i forbindelse med en fysisk aktiv hverdag.
Så spis blot – med måde!

De bedste hilsner
Trine Klindt

Trine Klindt er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com

diætisthuset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *