Whiskey marineret okseculotte med rodfrugt chips
I sidste uge fik jeg jo leveret kød fra et sted jeg ikke har prøvet før. Jeg købte en pakke med en culotte, burgere og en sauce hos Jelling naturkød (samt lidt ekstra 😉 ). I weekend blev det så tid til at smage culotten, for det kunne jeg ikke vente med 😉 Den så fantastisk appetitlig ud, så den måtte laves 🙂 Der er jo noget med at vi PCOpiger skal have meget kød 😉 (OK, vist bare en undskyldning for at lave en lækker middag).
Og det var da noget af en oplevelse. Kødet duftede dejligt da jeg åbnede det og var super flot (se billede under opskriften). Der var absolut intet at pudse af. Det var 100% kød 🙂 Jeg valgte at marinere stegen i Whiskey – det kan vel næppe gå galt 😉 og det gav en rigtig god oplevelse.
I pakken hørte jo en gang sauce med- Jeg piftede den lidt op, da jeg synes den var meget kraftig og måske mere er en fond end en færdig sauce 🙂 Men til gengæld gav den en rigtig god smag, som bestemt ikke er sidste gang vi skal have. Saucen fik en helt fantastisk dybde, som jeg ikke selv kan lave, men mindre jeg koger en fond i flere timer 😉 Så det var faktisk dejligt at “snyde” lidt der 🙂 Jeg er jo stor fortaler for at koge sin egen fond og gøre mere ud af saucen til et måltid. Så jeg hilser denne serie af saucer hjerte velkommen 🙂 Kan altså ikke forstå når folk serverer pulversauce til et godt stykke kød 🙂 På denne her måde kan alle serverer en helt vildt lækker sauce. Livet er for kort til dårlig sauce 😉
Jeg er virkelig imponeret over det kød jeg har købt hos Jelling naturkød. Og hvor er det fantastisk at kunne sætte tænderne i noget med så god samvittighed. Der er tænkt på dyrevelfærd, kvalitet og så kommer f.eks det her oksekød fra fritgående kvæg. Det giver altså en hel fantastisk kvalitet 🙂
Whiskey marineret okseculotte med rodfrugt chips
1 oksecuvette 1,7 kg. (jeg bruge en John Stone Culotte)
Marinade
1/2 dl whiskey
1/2 dl soya
1/2 dl brun farin
1 tsk. sennepspulver
4 fed hvidløg
2 tsk. salt
1 tsk. peber
Rodfrugtchips
2 pastinakker
olie
salt
Sauce
1 bæger fond med balsamico
2 dl stegesky
1 dl piskefløde
lidt maizena
salt og peber
Salat
1 pakke minisalatmix
1 rødbede
2 spsk. olie
saften af 1 lime
lidt sødemiddel (sukrin, sukker, honning, sirup eller andet)
Rør whiskey, soya, farin, sennepspulver, hvidløg, salt og peber sammen i en skål. Pak stegen ud og rids fedtet på oversiden. Hæld marinade over og gnid den godt ind i stegen. Læg stegen og marinaden i en pose og lad den hvile i køleskabet i min. 6 timer – gerne natten over. Tag stegen ud en 1 før den skal grilles, så den ikke er kold. Læg kødet på grill risten og husk at sætte en bakke under. Hæld resten af marinaden (fra posen) og 1/2 liter vand i bakken. Grill stegen i 10 minutter ved 300 grader. Skru varmen ned på 200 grader og give stegen yderligere 40 minutter. Tag stegen af og kom den i sølvpapir. Lad den hvile i 20-30 minutter.
Skræl pastinakkerne og skær dem i helt tynde skiver (gerne på et mandolinjern). Kog dem gyldne i en gryde med varm olie. Lad dem dryppe af på køkkenrulle. Skæl rødbeden og skær også den i helt tynde skiver. Rens salaten. Bland olie, limesaften og smag til med lidt sødemiddel. Hæld det over salaten og rødbederne. Top salaten med chipsene lige inden servering.
Hæld saucen i en gryde og varm den langsomt op. Tilsæt stegskyen og fløde. Tilsæt evt. lidt maizena i fløde, hvis du ønsker en lidt tykkere sauce. Smag til med salt og peber.
Her kan man virkelig se hvor flot en steg det var. Intet at pudse af. Bare 100% reelt kød.
Den lækre steg efter at den har hvilet i 25 minutter. Saftig, mør og fyld af smag.
En rigtig efterårssalat, med lækre sprøde chips.
Hele måltidet samlet. Det lækre kød, den smagsfulde sauce, den farverige salat og det lækreste kød 😉
En flot tallerken, fyldt med lækkert mad.