At overleve julen – og gratis Juleopskriftsbog.
December er fristerlens tid. Det er der ingen tvivl om. Det vrimler med lækkerier. I blade, tv, butikkerne og ikke mindst når man spiser ude. Hvad gør man så som PCOpige? Der findes heldigvis gode måder at komme igennem december, når det gælder maden og lækkerrier.
Når man har PCO bliver man ofte syg af for mange kulhydrater. Det er selvfølgelig individuelt hvad vi kan spise og hvad vi bliver dårlige af, men de fleste af os bliver dårlige af hvedemel (og de fleste andre meltyper), sukker og kartofler. Vi skal ofte kigge på det vi indtager som en helhed – altså der skal være fedt, protein og kulhydrater til stede. Hvis forholdet mellem de tre er rimelige, så er vores blodsukker stabilt og vi har det godt. Og det er lige præcis det som det hele handler om – nemlig at have det godt.
Jeg er nok som de fleste kvinder. Jeg forsøger at leve sundt, få motion og i det hele taget forsøger jeg at passe på mig selv. Så kommer vi til december med alle fristelserne og det hele er ødelagt. For det er jo utopi at tro, at jeg kan gå hele december igennem og ikke spise en klejne, konfekt, æbleskiver, småkager osv. Det er der vist ikke mange der kan 🙂 Og helt ærligt, så går det bare ikke at erstatte med gulerødder 😉
Ofte lå jeg syg det meste af julemåneden, med dårlig mave, hovedpine, kvalme, oppustet, carvings osv. Ja, jeg var faktisk rigtig dårlig. Hvis man har PCO ved min hvad jeg snakker om. Og når jeg nu havde det så dårligt, så kunne jeg jo lige så godt fortsætte i alt det dårlige. Det resulterede jo i, at jeg ofte to minimum 5-7 kilo på i december. Og det holder bare ikke. Derfor har jeg de sidste år, fundet måder at komme igennem december på, hvor jeg ikke skal undvære noget og stadigvæk har det godt. Jeg skal dog lige tænke mig lidt om med at spise for meget 😉 Men nu bliver jeg dag ikke syg. Og det er ret fantastisk at opleve.
Gratis kogebog
Jeg har lavet en kogebog der hedder Julens Glæder. Bogen indeholder lækre opskrifter på f.eks marcipan, nougat, pebernødder, vaniljekranse, ris a la mande (lavet på perlebyg), æbleskiver og mange andre skønne ting. Alt sammen er noget som vi PCOpiger kan tåle. Det betyder at vi kan få konfekt og alle de andre ting som der hører julen til – uden at blive syge. Bogen er her en gave fra mig til jer. Du kan downloade den her. https://pcoliv.dk/Julens.pdf.
Julefrokosten
Heldigvis er julefrokosten ikke noget problem. Der kan du næsten spise det samme som de andre. Og ofte har folk alt for travlt til at se hvad du spiser. Her er lidt råd
1. Spis gerne sild, laks, ål, rejer og alle de andre fisk
2. Spis gerne pålæg uden brød
3. Spis rugbrød
4. Spis gerne grøntsagerne
5. Undgå det hvide brød, kiks, syltet ting (agurker, rødkål osv.), remoulade.
6. Undgå paneret ting som fiskefilet
7. Husk at drikke godt – vand, sukkerfri sodavand osv.
Julemiddagen
Her kan de gå rigtig galt. For julemiddagen er ofte forbundet med traditioner og Tante Oda kan have svært ved at forstå at man hiver sin egen salat op af tasken. Er hendes mad nu ikke god nok? Her skal du gøre op med dig selv, hvad der er værd at kæmpe for. Hvis du ikke bliver syg at spise lidt forkert en enkelt dag, så gå om bord i Tante Oda´s julemiddag. Spis godt med kødet, lidt sauce (der er så meget fedt i måltidet at du næppe reagere på hvedemelet) og en til to kartofler. De brune kartofler er nok en god idé at holde sig helt fra. Spis bare skindet på anden og sværen på flæskestegen.
Bliver du til gengæld syg, bare du kigger på en kartoffel, så snak med Tante Oda på forhånd. Fortæl hende at du desværre bliver rigtig syg. Kast dig ikke ud i en lang forklaring, men sig at du ikke kan tåle det. Sammenlign det med diabetes. Så forstår hun sikkert. Sig til hende at du gerne vil tage en lækker skål rødkålssalat med til alle. Så kan den komme på bordet, sammen med alt det normale. Så kan de andre spise som de plejer og du kan spise kød og salat.
Det samme gør sig gældende med ris a la mande. Tilbyd at lave en stor skål, som du kan tåle. Den lækre med perlebyg, æbler osv. Så kan alle smage, men de kan også få Tante Oda´s 😉
Skal du selv hold juleaften Så er det heldigvis let, for der bestemmer du selv. Få en anden til at lave det du ikke vil/kan spise. Stå selv for kødet, sauce og lav lækkert tilbehør. Lav det på din måde, som du kan spise. Bare lav så alle kan få. Tving ikke dig selv til at lave brune kartofler for at se andre spise det. De kan selv lave det og tage det med 🙂
Gode råd til julemaden
1. Spis ekstra kød
2. Spis gerne flæskesvær og andebryst
3. Tænk ikke kalorier denne aften, men velvære
4. Lav det tilbehør du allerbedst kan lide. F.eks blomkålsrösti, jordskokker ristet i sukrin, squash fritter, rosenkålsmos, rødkålssalat.
5. Gør mere ud af saucen. Lav verdens bedste sauce, men fond der har simret i dagevis, piskefløde og alt det andet gode. 6. Gør i det hele taget mere ud af maden. Lad det være en smagsoplevelse, så du ikke føler du går glip af noget 🙂
Ja, det var så mine gode råd til hvordan du kan overleve julen og hvordan jeg selv gør 😉 Jeg har taget et valg om at have det godt også i december. For det er et valg. Hvorfor spise en almindelig æbleskive og blive syg, når man kan lave en der smager så meget bedre og har det godt, efter at have spis den? Det er dit valg.
syntes dine opskrifter er rigtig skønne,
Mange tak Kirstine 🙂