Spørgsmål til Maria Dior – Hvor tit kan man synde mht. kosten?

Se det er et spørgsmål, som jeg også ofte har tænkt over 😉 Hvor ofte kan man ryge af kostvognen, og spise alt det der ikke er godt for en? En læser spørg Maria Dior om netop dette 🙂

 

Logo Maria Dior

 

Hej Maria

Jeg lider af PCOS og min mand og jeg ønsker inderligt at blive gravide. Vi følger begge Kiss/Balance kost og det går faktisk rigtig godt.
Der er dog noget, som jeg har virkelig svært ved at definere, når det kommer til kosten. Først og fremmest hvor ofte kan man “tillade sig” at spise en skive groft rugbrød eller f.eks en rugtortilla som en del af et samlet måltid? Hvad sker der, hvis man synder med en kage – f.eks. i weekenden? Er det okay engang imellem, eller skal man holde sig helt og aldeles fra den slags, nu hvor man har skiftet kostretning?

Venlig hilsen

A

————————————————————————————————————–

Kære A.

 

Dejligt at høre det går godt for jer at følge KISS kosten.

Som regel vil jeg sige at det er okay en gang imellem (1 gang om mdr. ca.) at snyde med noget der ikke er en del af din kost. Det er selvfølgelig af betydning i hvilken mængde du snyder, og hvad du snyder med, da nogle ting jo er bedre at snyde med end andre. MEN der er et men.. Jeg er selv atlet, og spiser efter en meget strix kostplan, og har forsøgt at undersøge mange gange om det koster så meget på kontoen, som nogle eksperter mener, at snyde en gang i mellem. Det er fordi jeg 1 dag om ugen skal spise mere end jeg plejer for at øge min forbrænding, og der har jeg ofte valgt det usunde da det er nemmere at få flere kalorier ind på den måde. Jeg var nylig til et kursus for kosthold for atleter, hvor jeg lærte at det faktisk koster ret meget på kontoen, i lang tid efter, når man snyder fra en diæt der undgår specifikke fødevarer. Herunder KISS kost. Når du drastisk ændrer den måde, du spiser, skal en vis tilpasning proces finde sted.

 

For eksempel, hvis du følger en low-carb ketogen diæt (keto) så har din krop brug for at ændre visse hormoner og øge produktion af enzymer for at gøre brug af fedt som den primære kilde til brændstof. Hvis du “snyder”, vil du forhindre denne metaboliske tilpasning i at nogensinde nå sit fulde potentiale. Hvis du for eksempel ikke spiser gluten eller stivelse i din kost, vil et indtag af dette, påvirke det resultat din kost er ment at give dig ved at du undlader disse komponenter i udgangspunktet, og derfor vil du ikke få fuld effekt af din kostplan eller levemetode. Det tager nemlig noget tid for din krop at vende sig af og til med produkter, og derfor fungere efter en ønsket måde.Hvis du bliver ved med at jævnlig spise rugbrød (for eksempel) vil din krop aldrig opnå fuld effekt og fungere optimalt som den kunne hvis du havde ladet være med at spise rugbrød. Det tager ca 3 uger før kroppen fungerer optimalt på den kost den er skabt for.

En anden årsag til at lade være er at der er mange af os (inkl. mig selv) der har svært ved den fine balance gang, hvor man tillader sig selv engang i mellem at nyde noget “ikke kost venligt”. problemet er derfor ofte at man indtager en meget stor mængde og ikke helt kan finde tilbage igen fordi undskyldninger som “jeg kan lige så godt spise det sidste af lagkagen, nu er den jo allerede lavet, og jeg ødelagde min kost jo alligevel i går, så det gør ikke noget at spise resten i dag” dukker op, og virker reelle nok i øjeblikket. Nogen får bare bedst resultater ved at holde sig væk fra “snyde maden”, fordi det koster for meget på samvittigheden samt kalorie kontoen når man falder i. Jo længere tid du går uden, jo mindre vil du savne det.

Jeg vil sige at når det er til et formål som at blive gravid er det måske endnu mere væsentlig at “holde sig i skinnet” og lade de fødevarer din kost fraråder- være!

Specielt fordi hormon balancen bare skal fungere hvis man ønsker at opnå en graviditet, og hvis den indimellem bliver forstyrret af snyde måltider, vil den aldrig være helt stabil, og det kan koste meget på fertilitetskontoen!

Med venlig hilsen

 

Maria Dior
Diætist
Personlig træner
Massør
Coach
www.mariadiorfertility.com

 

Har du et spørgsmål til Maria Dior, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com . Maria svarer på spørgsmål om kost, træning og det mentale i forbindelse med fertilitet, kost, træning osv.

——————————————————————————————————————-

Nyt spørgsmål

Meget interessant artikel og øjenåbner !!! Min datter og jeg er lige begyndt at leve efter Kiss kosten efter at hun har været hos Bjarne Stigsby. 

Nu nævner du rugbrød at det ikke er så godt, men er det i forhold til dem der er på Low cap eller gluten fri, som du nævner i den del af artiklen, eller er det generelt ?

Jeg spørger da han i bog  Spis dig fra diabetes  har rugbrød og knækbrød med. Min datter og jeg har snakket om hvor meget man egentligt må få på en dag ?

Håber du vil gøre os klogere :-))

 Venlig hilsen
Lea

 

Kære Lea

Jeg anbefaler, at de der ønsker at opnå en graviditet med hjælp af kostændringer, ikke indtager gluten overhovedet. Dette er fordi det i undersøgelser har vist at påvirke hormonbalancen i tyktarmen, og dermed kan have en effekt på cyklus, æg-kvalitet og slim-dannelse i livmoder. Dog er det ikke noget jeg fraråder jer med PCO, da det er en fin kilde til komplekse kulhydrat, som er rigtig godt for at holde et blodsukker niveau under kontrol.

 

Jeg spiser selv glutenfrit, og jeg anvender heller ikke glutenfri produkter, da det er ligeså slemt i forhold til hvordan det er produceret, istedet for har jeg erstattet diverse gluten-produkter med mandelmel, kokosmel og ind i mellem ris eller havremel, da jeg dyrker meget motion. Jeg laver alt mit brød selv, på den måde undgår jeg forarbejdede produkter, og kan selv styre mit indtag 🙂 Selvfølgelig skal dem der er på low carb og glutenfri diæt ikke indtage rugbrød.

 

I forhold til mængde, skal man altid passe på med kuldhydrater, da for meget, bliver omdannet til fedt og lagres i kroppen. Jeg vil sige at et par skiver i løbet af dagen er rigeligt, dog afhængig af din daglige aktivitet/inaktivitet.

 

Med venlig hilsen
Maria Dior
Diætist
Personlig træner
Massør
Coach
www.mariadiorfertility.com

Har du et spørgsmål til Maria Dior, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com . Maria svarer på spørgsmål om kost, træning og det mentale i forbindelse med fertilitet, kost, træning osv.
.

4 thoughts on “Spørgsmål til Maria Dior – Hvor tit kan man synde mht. kosten?

 1. Kære Maria,

  Hvordan skal jeg forstå sidste svar, når jeg både har PCOS og ønsker graviditet? Jeg har spist ud fra principperne i bøgerne “spis dig gravid” og “spis dig i balance”, hvor de begge siger ok til rugbrød og rugknækbrød fx…. Så det har jeg spist! Øv, hvis det så er bedre at køre LCHF? Eller hvad tænker du?

  KH Maja

  1. Hej Rie
   Jeg sender lige dit spørgsmål videre til Maria. Hun læser ikke med her på bloggen 🙂
   vh. Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *