Jeg modtager dagligt rigtig mange spørgsmål ang. kost. Der er rigtig mange holdninger omkring PCO/ og kost. Det kan være en jungle at finde rundt i det hele, og derfor har jeg sammen med Maria Dior, der er Ernæringsfysiolog, udarbejdet denne FAQ liste. Der er også viden fra nyeste bøger som Diætistens Low carb og 10 ugers boostkur. Viden om kost udvikler sig hele tiden og gør det spændende 🙂 Vi skal også huske at vi alle er forskellige. Så der fungere for mig, fungere måske ikke for dig. Så du skal lytte til din krop. Der er også forskel på om du ønsker vægttab, graviditet eller bare at slippe af med PCO/S symptomer. Derfor er der her ikke givet et kalorieindtag, da det er meget individuelt. Er du i tvivl om noget, anbefaler jeg at du kontakter en diætist eller ernæringsfysiolog.
Der tages udgangspunkt i en kost der giver stabilt blodsukker. Ikke LCHF eller KISS (der er patent på denne kost).
FAQ om en PCO-venlig kost
Hvad er PCOvenlig kost?
En PCOvenlig kost er en kost som giver dig stabilt blodsukker. Det kan opnås med flere forskellige kosttyper. Der findes altså ikke kun 1 type der er velegnet til os med PCO/S. Men vigtigst af alt er at du spiser efter hvad der passer til dig. Det skal dog være en kosttype der giver stabilt blodsukker, da det er meget vigtigt for os med PCO/S. Af kosttyper kan nævnes (ofte opkaldt efter diætisterne eller bøgerne) – Diætistens Low Carb (Hanne Juul), kost fra Frk. Skrump (nyeste bøger, 10 ugers boostkur, Spis dig i balance), KISS, LCHF, Paleo, Sundhedsstyrelsens vægttabsanbefalinger. Man skal huske at der hele tiden kommer ny viden på kostområdet.
Hvilken kost skal jeg så vælge?
Det er her du skal lytte til din krop. Det er vigtig, at du vælger en kost der passer til dig og dit liv. Ønsker du at forbedre din fertilitet, så skal du vælge en kost der optimere din krop og øger fertiliteten, ønsker du at tabe dig skal du vælge en kost der gør det for din krop osv. Og så skal du vælge en kost du kan overholde. Hvis du f.eks fungere dårligt med light produkter, så er det jo ikke vejen frem. Eller hvis du fungere dårligt med fedt, så er LCHF ikke dig. Du skal vælge en kost som du kan overholde i længden. Altså ikke kun en kur i 4 uger.
Du skal også gøre dig overvejelser omkring din familie, partner osv. Hvordan får du dem med og hvilken kost der vil fungere for dem 🙂 Hvis du skal lave flere forskellige retter hver dag, så kommer det ikke til at fungere. Økonomien kan også være noget du skal tage med i dine overvejelser. Det giver ingen mening at vælge en kost, som er meget dyr, hvis du f.eks er studerende. Giv dig selv de bedste muligheder for succes ved at vælge den kost der passer til dig og dit liv.
Hvordan er det med Rodfrugter (inkl.. gulerødder)?
Rodfrugter har tidligere været fuldstændig bandlyst, når man havde PCO/S. Men nyeste undersøgelser viser, at rodfrugter indeholder vigtige antioxidanter og fibre, som har vist sig at have en særlig vigtigt effekt på blodsukker reguleringen, på fedtmassen, og på kolesterolet. Derfor er varmebehandlet rodfrugter ok at spise i begrænset mængde og i et KOMBINERET måltid (altså sammen med fedt og protein). Rå gulerødder er fine, men det anbefales også at spise dem sammen med fedt og protein. F.eks sammen med mandler som et mellem måltid.
Må jeg spise kartofler?
Kartofler har også været absolut no go, når man havde PCO/S. Men igen er der kommet nye undersøgelser og dermed nyere viden. Varme kartofler kan ikke anbefales, da de indeholder rigtig meget stivelse. Men når kartofler bliver kolde, indeholder de resistent stivelse (læs mere her) og belaster ikke blodsukkeret. Så vi kan altså godt spise kolde kartofler – igen skal det fremhæves at det er i begrænset mængder og kun i kombineret måltid (sammen med fedt og protein). Og husk at kartofler tæller som kulhydrat.
De lækre Havregryn?
Her er et produkt der stadigvæk deler vandende en del 😉 De fleste diætister er dog begyndt at tage GROV valset havregryn med under de produkter vi kan spise. Igen i små mængder og i et kombineret måltid.
Frugt smager bare godt, også bananer.
Mange af os elsker de søde skønne frugter 🙂 Og heldigvis må vi gerne få lidt frugt. Et stykke frugt sammen med fedt og protein (f.eks mandler) er helt i orden. Det kan nævnes at mange ofte er i tvivl om f.eks bananer. Bananer indeholder mange fibre der gør at de er helt fine for os. Citrus frugter har der også været en del debat om gennem tiderne, men de har vist sig at være rigtig gode, idet de hjælper med at stabilisere blodsukkeret.
Brød – købte
Mange er bange for at spise rugbrød, men det skal man ikke være. Det er kun inden for LCHFkosten at man ikke må det. Rugbrød er fyldt med fibre og mætter godt. Man skal dog være opmærksom på at rugbrød ikke bare er rugbrød. Det du køber, skal opfylde disse krav for ikke at påvirke dit blodsukker negativt. Min. 8% kostfibre. Max 40 g kulhydrat pr. 100 g. Sukker/sirup/hvedemel max 2%. Du kan selvfølgelig også bage dit eget rugbrød – se f.eks denne opskrift Ida´s rugbrød
Knækbrød kan også være en god måde at få fibre og mæthed på. Her kan du kigge efter om disse ting er opfyldt Min. 15% kostfibre. Skal være baseret på rug og/eller klid.
Toastbrød kan du også være heldig at finde 🙂 Min 7% fibre. Max 40 g kulhydrat pr. 100 g. Skal være baseret på rug. Sukker/sirup/hvedemel max 2%.
Ellers kan nævnes at disse færdigkøbte brød også er ok. Elverbrød (kan købes hos Guldbageren), Klidbrød (både rug og havre), Fiberkiks, proteinboller fra Lidl (bagerafdelingen) og dem fra Kohberg. Low Carb tortillas (fra Carbzone)
Nyere forskning tyder på at kornprodukter kan påvirke fertiliteten negativt. Men ønsker du ikke graviditet, så kan du spise lidt brød hver dag.
Mælkeprodukter
Du kan sagtens spise og drikke mælkeprodukter, hvis du ikke har mælkeallergi eller laktoseintolerance. Mine anbefalinger lyder på at hvad angår fertilitet, kan man med fordel indtage mælkeprodukter med højt fedtindhold, hvis ens krop fungerer godt på mælkeprodukter i udgangspunktet, det er mindre forarbejdet end fedtfrie produkter.
Sødemidler
Det er en længere udredning med de her sødestoffer og jeg kan anbefale, at du læser Maria Diors gode indlæg om og sødemidler. Sødemidler er også et spørgsmål om holdning. Vil man have rene naturlige produkter eller kunstig fremstillet produkter. Her skal du selv finde din vej og Marias indlæg kan vejlede dig rigtig godt 🙂
Bage produkter og meltyper
At bage kan være en udfordring. Vi er mange der savner hvedemelet fantastiske bage egenskaber. Men heldigvis kan det sagtens lade sig gøre. Her er nogle af de produkter du kan bruge. Mandelmel, valnøddemel, hasselnøddemel, peanutmel, sesammel, hørfrømel, græskarkernemel, kokosmel, kokosfibre, kokosmel, rugmel, rugklid, havreklid, Pofibre, Fiberhusk, Husk, Fiberfin, quinoamel I mindre mængder (Max 10% ) kan du også bruge Hvid hvede og Kamutmel, chiamel og boghvedemel.
Ris, pasta, bulgur, quinoa, bønner og linser. )mængder.
Du kan spise grov pasta, bulgur (grov), brune-røde-sorte ris, quinoa, kikærter, alle former for bønner og linser. Du skal bare huske at det er kulhydrater, som skal indtages i mindre mængder og i et kombineret måltid (med fedt og protein). Mængden varierer i forhold til aktivitetsniveau og din vægt. 1 gr kuldhydrat per kilo kropsvægt/dagligt for at fylde glykogendepoter op. Husk at der også findes kuldhydrat i frugt og grøntsager, og andre produkter end pasta, ris, kartofler mm. Så hvis du vil gå i detalje, er det en god ide at bruge et madberegnings system, så du kan følge med.
Færdigblandinger til at bage med.
Der er heldigvis også gode nemme måder at kommer over bagningen på. Du kan nemlig købe gode sunde bagemix. Her er nogle af dem. Urtekrams Lowcarb bageblanding, Brødmix fra Funktionel mad med chia og hamp, Lavkarbo brødmix fra Funktionel mad med solsikke og græskarkerner, alle produkterne fra Bagerina og selvfølgelig elverbrødet fra Guldbageren (de sælger både mix og nogle steder færdig bagt brød).
Det fede fedt
Mange er stadigvæk meget fedtforskrækket, men faktisk er det rigtig sundt med fedt. Sørg for at få massere af det gode fedt fra f.eks fisk, avokado, hørfrøolie. oliven olie, raps olie, kokos olie. Der er stadig meget diskussion omkring fedt fra mælkeprodukter og kød (animalsk fedt) der floreres i forskellige forskningsartikler. Som skrevet tidligere under mælkeprodukter, så lyder mine anbefalinger på, at hvad angår fertilitet, kan man med fordel indtage mælkeprodukter med højt fedtindhold, hvis ens krop fungerer godt på mælkeprodukter i udgangspunktet, det er mindre forarbejdet end fedtfrie produkter.
Må jeg spise gluten?
Ja, det må du godt. Der er intet omkring PCO/S der gør, at det er dårligt at få gluten. Men det er klart, at hvis du er glutenallergiker, så skal du holde dig fra gluten.
Denne side bliver jævnligt opdateret!