Information omkring sødemidler til PCO kost.

En større udredning er det blevet til om hvilke sødemidler der er gode for os PCOkvinder, og hvilke vi helst skal undgå. Maria Dior har været effektiv her og der er meget at lære 🙂 F.eks har jeg også lært at de nye fibersirup fra Sukrin ikke er gode for os. Det var jeg ellers sikker på og må beklage at jeg har brugt dem her på bloggen.

 

Jordbær

 

 

 

 

Information omkring sødemidler til PCO kost.

Skrevet af Maria Dior

Først og fremmest vil jeg sige at der er blevet forsket rigtig meget indenfor sødestoffer, både de ”naturlige” og de kunstige. Der er stadig en masse der mangler at blive forsket på, og som vi ikke ved endnu. Dog ved vi til dags dato at sødemidler er ufarlige for os mennesker i den mængde vi på nuværende tidspunkt indtager (de sødemidler der bliver brugt i EU). Det er en meget omfattende opgave for mig at skrive om hvilke betydning de kan have på kroppens funktioner, og hvordan de hver især fungerer i kroppen, bliver optaget osv, derfor har jeg taget PCO brillerne på, og kigget på hvilke sødemidler jeg kan anbefale PCO/PCOS patienter ud i fra blodsukker stigning/påvirkning, fremfor andre helserelaterede virkninger, hvis nogen.

Der er 3 forskellige kategorier jeg vil nævne i denne artikel, herunder; nærende sødestoffer, Sukker Alkoholer og ikke-nærende sødestoffer. Der er også Stevia og Tagatose som ligger i en 4. kategori; ”naturlige sødestoffer”.

Jeg har valgt at skrive lidt om de forskellige sødemidler du vil støde på når du læser varedeklarationen på det produkt du køber. Dermed kan du selv undersøge de forskellige produkter vi har på markedet, da det hele tiden kommer nye spænende produkter til, uden at dette indlæg ”går ud på dato”, men at jeg nemt kan opdatere ny forskning når det bliver relevant og derfor holde mig til at opdatere informationen om de forskellige typer sødemidler. Dog har jeg inkluderet nogle enkelte sødemidler. Hvis du har spørgsmål til et konkret produkt, kan du altid spørge mig ved at sende en mail til brevkassen J jeg håber det gør dig lidt klogere på hvilke alternativer du med fordel kan vælge, når den søde tand melder sig. Når det gælder at læse varedeklaration, vil alle varer der indeholder sukker findes under kuldhydrat- og mængden er vist i ”heraf sukkerarter”. Denne kategori skal derfor helst være lav i forhold til de andre komponenter, men selvfølgelig afhængig af produktet. Ikke nærende sødestoffer vil du finde i ingredienselisten. Det er opgivet i rækkefølge af hvor meget der er af hvert produkt. Hvis sukker står først, er det mest sukker i produktet. Vælg derfor altid produkter med sukker og sødemidler så langt bag som muligt, for at undgå de produkter der har størst mængde af sødemidler/sukker.

Det er en lang artikkel du er ved at begynde på, og for at gøre det nemt at finde rundt, har jeg markeret de sødemidler du gerne må anvende i mint grøn farve, de du må anvende, men i små mænger med lys orange, og de der ikke er gavnlige for PCO’ere med lyserødt.

Jeg har ikke skrevet om alle sødemidler, kun de der hyppigst er anvendt blandt varer vi finder i de danske butikker. Det kan være at de produkter du før har måttet anvende, nu er markeret som lyserød eller lys orange, simpelthen fordi ny forskning har vist nye resultater der måske har haft en betydning for os PCO’ere.

Jeg har vurderet hvert produkt i smag, indhold og hvordan produktet bliver optaget i kroppen, og behandlet. For eksempel er produkter med fruktose lavt på GI listen, men bliver som regel omdannet til fedt i kroppen, som lagrer sig, og resulterer i overvægt, som igen har en betydning på insulin niveauet. Vær opmærksom på at der ikke vil skrives fruktose, glukose osv i indholdsfortegnelsen men at disse vil være skjult og kun kan findes under det der hedder kuldhydrat- heraf sukkerarter. Der er dog nogle undtagelser for dette. Er du i tvivl om hvad du skal kigge efter, kan du finde mere information på http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_download.asp

Tabel over de forskellige kategorier, samt substanser herunder

Artificial sweeteners Sugar alcohols Novel sweeteners Natural sweeteners
Acesulfame potassium (Sunett, Sweet One) Erythritol Stevia extracts (Pure Via, Truvia) Agave nectar
Aspartame (Equal, NutraSweet) Hydrogenated starch hydrolysate Tagatose (Naturlose) Date sugar
Neotame Isomalt Trehalose Fruit juice concentrate
Saccharin (SugarTwin, Sweet’N Low) Lactitol Honey
Sucralose (Splenda) Maltitol Maple syrup
Mannitol Molasses
Sorbitol

 

Xylitol
Advantame

 

Ikke-nærende sødestoffer

Ikke næringsgivende sødestoffer er stoffer, der anvendes i stedet for sukker (dvs. saccharose, majssirup, honning, agave nektar) til sødning af fødevarer, drikkevarer og andre produkter, såsom tandplejeprodukter og visse medikamenter.

Ikke næringsgivende sødestoffer (også kaldet sukker erstatninger eller kunstige sødestoffer) indeholder få eller ingen kalorier eller næringsstoffer. Kunstige sødemidler kan afledes fra planter eller urter, eller endda sukker selv. De har en større intensitet af sødme sammenlignet med sukker, så der er behov for mindre mængder til aromatisering af fødevarer og drikkevarer. Nogle kunstige sødestoffer kan ikke fordøjes, hvilket betyder, at de passerer gennem fordøjelseskanalen væsentlig uændret.

De syv ikke næringsgivende sødestoffer, der er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) er aspartam, acesulfam kalium, Luo Han Guo (munk) frugt ekstrakt, neotam, saccharin, stevia og sucralose. PCO’ere må gerne anvende disse sødemidler som en del af en varieret kost. Der er ingen forskning der påpeger noget galt med disse sødemidler hvad angår PCO og vores symptomer/kropsfunktion.

Aspartame (Equal® eller NutraSweet®)

Aspartame er omkring 200 gange sødere end sukker. Aspartame anvendes som et sødemiddel og findes i en lang række fødevarer og drikkevarer, herunder korn, yoghurt, frosne – og gelatine desserter, slik, sukkerfrit tyggegummi, saft, diæt sodavand, og mange andre produkter. Det er også bruges med medikamenter såsom vitamintilskud og afføringsmidler.

Det er ingen fødevare der er blevet så meget forsket på som aspartame, og det viser sig at brug af dette sødemiddel er ganske ufarlig, så længe man anvender den i den daglige anbefalede dosis. PCO patienter må derfor gerne anvende produkter der indeholder dette sødemiddel.

Acesulfamkalium (Sunett® og Sweet One®)

er generelt anvendt i kombination med andre ikke-nærende sødemidler, og findes ofte i sukkerfrie sodavand.

 

Neotam

bruges også i kalorielette fødevarer og drikkevarer, men i mindre grad end andre sødestoffer. Det er ca. 7.000 til 13.000 gange sødere end sukker. Det er et derivat af aminosyrerne phenylalanin og asparaginsyre.

 

Saccharin (Søde ‘n Low®, søde Twin®, og Sukker Twin®)

Er det ældste kunstigt sødestof på markedet. Det blev opdaget i slutningen af 1800’erne. Saccharin er 200-700 gange sødere end raffineret sukker.

 

Sucralose (Splenda og Equal “gold pack”)

Er et kemisk derivat af saccharose (raffineret sukker). Det er 600 gange sødere end sukker. Sucralose er meget alsidig. Det kan bruges som en erstatning for sukker i madlavning og bagning, eller anvendes med sukker i opskrifter. Det findes i mange kalorielette fødevarer og drikkevarer, såsom bagværk og andre desserter, konserverede frugter, mælkeprodukter og sirup. Jeg anbefaler PCO ére at begrænse indtag af dette sødemiddel.

 

Lo Han Guo (Monk frugt ekstrakt) (Nectresse®)

Er et naturligt sødemiddel lavet af knustig munk frugt. Det er det nyeste ikke-nærende sødestof på markedet. Det har været anvendt som et sødestof i Kina i næsten 1000 år. Det indeholder ingen kalorier og er omkring 150 gange sødere end sukker. Det er ofte blandet med andre ikke-nærende sødestoffer.

 

Sukker Alkoholer (Polyols)

Sukkeralkoholer (kulhydrater) anses for at være nærende sødemidler, fordi de indeholder nogle kalorier og giver energi når de indtages. Men, i gennemsnit de kun har omkring 50% så mange kalorier som sukker per gram. Mens sukker indeholder 4 kalorier per gram, sukkeralkoholer give et gennemsnit på omkring 2 kalorier per gram. (Kalorieindholdet varierer afhængigt af den specifikke sukkeralkohol). Selv om sukkeralkoholer besidder en kemisk struktur, der ligner den samme som alkohol og sukker, påvirker de ikke kroppen som alkohol. Sukkeralkoholer findes naturlig i mange frugter og grøntsager. De anvendes ofte i produkter mærket som “sukker-fri” eller “reduceret sukker.” Eksempler på polyoler indbefatter erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol og xylitol. Moderate doser på op til 10 til 15 g/dag generelt, tolereres. Ved højere doser, vil nogle sukkeralkoholer (sorbitol, lactitol Isomalt og xylitol) forårsage gas, mavesmerter og diarré.

Xylitol

Xylitol er en sukker alkohol, der findes naturligt i fibrene i mange frugter og grøntsager. Kommercielt kan det udvindes af svampe, bær og havre samt fra fiberholdige materialer som birk, majs og rørsukker. Det har omtrent samme sødhed som saccharose , men det har 1/3 færre kalorier og en meget lav glykæmisk indeks på kun 13. Desuden Xylitol har vist sig at være meget gavnligt for tandsundhed.

 

Erythol

Erythritol er en anden sukkeralkohol som er almindeligt anvendt i kommercielle produkter som bulkmiddel til levering af høj intensitetssødemidler. Det har 95% færre kalorier end saccharose. Det påvirker ikke blodsukkeret eller insulinniveauer og absorberes i tyndtarmen, som mindsker en afførende effekt, der kan forekomme med nogle andre sukkeralkoholer, der passerer igennem tyktarmen.

Der findes små mængder af erythritol naturligt i nogle fødevarer som druer, meloner og svampe samt nogle gærede fødevarer som vin, øl, ost og sojasovs.

 

Isomalt

Isomalt er en blanding af to sukkeralkoholer: gluco-mannitol og gluco-sorbitol. Det er kunstigt fremstillet af saccharose eller, mere præcist, fra dets produkt isomaltulose ved at have tilføjet visse enzymer og brint.

 

Isomalt anvendes som sødestof, bulking, anti-sammenklumpning og i kalorie fattig slik, karameller, tyggegummi, chokolade, is, bagværk, morgenmad produkter, frugt pålæg, frosen og røget fisk og kød, syltetøj, modermælkserstatning, hostesaft, multivitamin/mineraltilskud, pastiller mm. På fødevarer etiketter i Den Europæiske Union isomalt er mærket som E-nummer E953.

Kun omkring 10% af den indtagne isomalt fordøjes til glucose, sorbitol og mannitol i tyndtarmen, resten passerer til tyktarmen, hvor det nedbrydes (fermenteres) af gavnlige bakterier i gasser og kortkædede fedtsyrer (SCFA’er), som er delvist absorberet i tyktarmen, og dels bruges som føde for bakterier. Isomalt kan give 2 kcal per gram, hvilket er 50% mindre end saccharose.

 

Maltitol

Maltitol er et lavt-kalorie kunstigt sødemiddel. Det er et kulhydrat, en sukkeralkohol fremstillet af glukose og sorbitol. Det er fremstillet af maltose, som er afledt af den naturlige stivelse (hvede, tapioca eller majs), ved hjælp af enzymer alfa- og beta-amylase og pullulanaze. Maltitol anvendes som sødemiddel med lavt kalorieindhold, fugtighedsbevarende middel, fortykningsmiddel og i slik, chokolade, bagværk, is, tyggegummier mm. I EU er maltitol mærket som E-nummer E965. Maltitol har et lavt glykæmisk indeks (GI = 45), hvilket betyder at den ikke i væsentlig grad øger blodsukker og insulin niveauer.

 

Sorbitol 

Sorbitol er et alkohol og et af de fire stoffer som normalt bruges som sødestof i naturslik og “sukkerfri” slik. Det er et svagt sødende stof, på samme smagsniveau som almindeligt sukker. Ved et overdrevet forbrug kan det give diarré. Sorbitol findes naturligt i forskellige bær og frugter, men laves også syntetisk og det fremgår desværre ikke tydeligt, hvad der er naturligt. Jeg anbefaler ikke produkter sødet med Sorbitol for PCO patienter.

 

Fordele og ulemper ved sukker alkoholer:

Fordele:

Vægtkontrol ikke-nærende sødemidler kan være nyttige for folk, der forsøger at tabe sig eller opretholde deres nuværende vægt. Ikke-nærende sødestoffer har få eller ingen kalorier, sammenlignet med omkring 16 kalorier i 1 tsk (4 gram) sukker. Når det bruges som alm sødestoffer eller i madlavning eller bagning, kan de give sødme af sukker uden kalorier.

Diabetes kontrol-Mennesker med type 2-diabetes kan vælge at forbruge fødevarer og drikkevarer, der indeholder ikke-nærende sødestoffer vs. dem med tilsat sukker, da disse sødestoffer vil påvirke blodsukker til et meget mindre omfang.

Forebyggelse af huller i tænderne-Ikke-nærende sødestoffer øger ikke chancerne for at udvikle huller i tænderne. Det er derfor, de anvendes i orale hygiejneprodukter, såsom mundskyl og tandpasta. Undersøgelser har vist, at xylitol i sukkerfrit tyggegummi er med til at forhindre huller i tænderne.

Behagelig smag- Disse produkter giver en sød smag, mens du forsøger at mindske tilsat sukker i kosten, der har været forbundet (direkte eller indirekte) med overvægt / fedme, præ-diabetes, type 2-diabetes, inflammation og visse kræftformer.

Ulemper:

Utilstrækkelig kalorieindtagvoksende børn er nødt til at indtage et tilstrækkeligt antal kalorier hver dag. Hvis de forbruger en masse kalorielette fødevarer og drikkevarer hver dag, kan de risikere at man ikke indtager nok kalorier til at opretholde normal vækst. Selv hvis de forsøger at tabe sig, skal børn og voksne indtage tilstrækkelige mængder af kalorier baseret på deres højde og vægt. Kontakt en ernæringsekspert eller diætist for at få hjælp med at planlægge måltider, der er nærende og opfylder kostråd.

Ernæringsspørgsmål-drikkevarer med ikke-nærende sødemidler kan erstatte nærende drikke som fedtfattig mælk.

Stabilitetsproblemer-Med få undtagelser, undergår kunstige sødestoffer kemiske forandringer, når de udsættes for høje temperaturer, såsom dem, der kræves til madlavning og bagning. Forbrugerne bør derfor læse etiketten for at finde ud af, hvordan et ikke-nærende sødemiddel kan anvendes. Selv hvis sødemidlet er godkendt til madlavning og bagning, kan det ske at opskriften skal justeres for at opnå det ønskede resultat.

Hvor sikre er sukker erstatninger?

Alle ikke-nærende sødestoffer, der er godkendt til brug i USA og EU er accepteret og bekræftet sikre.

FDA har sat en acceptabel daglig indtagelse (ADI) for hvert ikke-nærende sødemiddel godkendt til almindelig brug i USA (og EU(herunder gravide og ammende kvinder)). ADI er den maksimale mængde sødemiddel, der kan indtages hver dag gennem et helt liv uden at forårsage sundhedsmæssige risici. Det er næsten umuligt for den gennemsnitlige forbruger at overstige ADI baseret på normale forbrugsniveauer for kalorielette fødevarer og drikkevarer.

Der er en undtagelse med hensyn til brugen af aspartame (NutraSweet). Dette er for folk, der har været diagnosticeret med fenylketonuri (PKU), en sjælden genetisk sygdom, hvor kroppen mangler det enzym, der nedbryder en aminosyre kaldet fenylalanin. Medmindre personen undgår visse fødevarer, der indeholder phenylalanin, kan det ophobes i kroppen og forårsage skader på hjernen og centralnervesystemet. Fordi aspartame forårsager ændringer phenylalanin og asparaginsyre, når det kommer ind i fordøjelseskanalen, bør folk med fenylketonuri undgå fødevarer og drikkevarer, der indeholder aspartame.

Nærende sødestof (kuldhydrat – sukker)

Alle sukkerarter har 4 gram kulhydrat pr teskefuld og 4 kalorier per gram.

Når sukker indtages med måde i et blandet og balanceret måltid og som en del af en sund, varieret kost, er sukker betragtet fint og forårsager ikke særlige problemer for mennesker med kulhydrat intolerance såsom diabetes mellitus eller insulinresistens.

Typer af sukker

  • Saccharose– Saccharose er et kulhydrat der findes i raffineret sukker, råsukker, rørsukker, brun sukker og flormelis. Det er også den primære sukker melasse og er sammensat af 50% glucose og 50% fructose.
  • Fruktose– Fructose, eller frugt sukker, er en form for sukker, der findes i mange planter. Det er sødere end saccharose og anvendes derfor i mindre dose som sødemiddel i de fleste opskrifter.
  • Dextrose – Et andet navn for glukose.
  • Corn Sugar– også kendt som majssirup, er denne type sukker afledt af majsstivelse og har et højt glucose niveau.
  • High Fructose Corn Syrup– sødere end saccharose, HFC en blanding af glucose og fructose, der normalt tilsættes sodavand og læskedrikke.
  • Maltose Maltose er en potent sukker, der findes i malt, øl og ales. Det er dannet fra 2 glucosemolekyler.
  • Honning Honning er sammensat af 35% glucose og 40% fructose.

·         Agave Nectar/sirupAgave sirup er fremstillet af agave planten og indeholder en høj procentdel af fruktose. Isoleret fruktose er bedst at undgås som et sødemiddel, selv om den ikke giver anledning til blodsukker stigning eller stimulerer produktionen af insulin, er måden det fordøjes på og behandles i kroppen med til at øge triglycerider (som kvinder med PCOS allerede i risiko for) og fortrinsvis lagres som fedt snarere end det bliver brændt som energi.

 

”Naturlige sødemidler”

 

Tagatose

Tagatose er et ”naturligt” sødestof, der kemisk set ligner fruktose, men kalorieindholdet og GI er meget lavere. Tagatose er omkring 90 % så sødt som almindeligt, hvidt sukker, og indeholder 2,4 kcal pr. gram. GI er på 3 og påvirker derfor blodsukkeret meget lidt. Ved overdrevet indtag af tagatose, kan det give maveproblemer.

Kombineret med to andre sukker erstatninger, erythritol og sucralose (Splenda), bliver smagen på tagatose ved frosne drikke mere som en sukker-sødet original smag. Tagatose er fremstillet af valle, et biprodukt af ostefremstilling. Det er et bulkesødemiddel ligesom saccharin og Splenda, men disse og andre kunstige sødemidler er hundredvis af gange sødere end sukker, og skal blandes med fyldstoffer. Tagatose er 1:1 sød med sukker.

Sødemidlet modstår varmen i bagning, opløses som almindelig sukker og forbliver stabilt, når det udsættes for luft. Fordi det ikke giver anledning til niveauet af blodsukker eller insulin, kan det bruges af diabetikere. Desuden er det en smagsforstærker, der reducerer bitre eftersmag af andre sukker erstatninger.

Ligesom flere andre sukker erstatninger, er tagatose delvist absorberet i tyndtarmen; noget af det nedbrydes i tyktarmen.

Nogle små undersøgelser har vist, at tage tagatose sænker regelmæssigt niveauer af glycohæmoglobin, en indikator for, hvor godt diabetikere holder deres blodsukker under kontrol.

 

Stevia

Stevia er 30 gange sødere end sukker, hvorfor du kan bruge betydelig mindre af det til at søde et produkt, end ved raffineret sukker. Der findes mere end 100 typer stevia-plante arter, og fordi stevia har en bitter eftersmag, er det ofte kombineret med rebaudiana A som tilsammen udgør det mest anvendte stevia sødemiddel; stevia rebaudiana. Rebaudiana er hentet fra steviaplante bladet, og opfører sig kemisk ens som sukker i intensitet, varighed og har ingen eftersmag. Størstedelen af stevia – sødet produkter indeholder det meste ekstraheret rebaudiosid A med en andel af steviosid , som er et hvidt, krystallinsk stof i forbindelse i stevia , der smager 100 til 300 gange sødere end raffineret sukker. Det betyder også at den type stevia der oftest er anvendt, vil påvirke blodsukkeret ved store indtag, men idet det er så meget sødere, skal det også meget lidt af det til, for at have sødet et produkt. Derfor vil det sjældendt påvirke blodsukkeret for os med PCO/PCOS. Stevia kan også forekomme under andre navne som Trulia, PureVia og SweetLeaf. Både lange og kortere forskninger viser at stevia er trygt at indtage indenfor den daglige anbefalede dosis, også for ammende og gravide kvinder. Den påvirker heller ikke fertiitet, hvilket der tidligere har været nogle spekulationer indenfor. Det har i nyere studier vist at Stevia kan virke som en behandling på glukose intolerance.

Selve Steviaplanten ikke er ikke godkendt til indtagelse i EU, derfor finder du som sagt den raffinerede type i de forskellige produkter der er sødet med stevia. Steviol glykosid også kaldet E-960 er godkendt af EU. Det giver hjernen en sukkermæthedsfornemmelse, som aspartame ikke gør på samme måde, hvilket gør at man føler sukkerbehovet er dækket godt ind.

 

Isomalto- oligosaccharide

Isomalto-oligosakkarid er et prebiotisk plantefiber, som findes naturligt i madvarer som honning, sojasauce og sake. Det smager sødt, men opfører sig som fiber i kroppen. I stedet for at øge blodsukkeret som almindeligt sirup gør, bliver Isomalto-oligosakkarider mad for de gode bakterier i fordøjelsessystemet. Det kaldes et prebiotisk fiber. I kroppen findes der flere bakterier end celler, og bakterierne gør et vigtigt stykke arbejde. Ved at spise prebiotiske fibre stimulerer man de gode bakterier, som har vigtige opgaver i kroppen, samtidig med at de dårlige bakterier (som e.coli) bliver undertrykt. Alligevel er der en forskel på hvordan menneskers kroppe opfatter denne type fiber, derfor er der nogen der får øget insulin af dette produkt. Jeg anbefaler det derfor ikke til PCO/PCOS patienter. Glykæmisk indeks på sukker og sødestoffer  GI står for Glykæmisk indeks. GI værdierne (GI tallet) er fundet ud fra fødevarernes umiddelbare effekt på blodsukkeret, som i høj grad er afhængig af kvaliteten af kulhydraterne i maden.

 

Den lille sukkertabel – Glykæmisk indeks

Vær opmærksom på at GI tabellen kan variere fra producent land, jord det er blevet dyrket i osv.

Sukrin – 0
Stevia – 0
BirkeSød (Xylitol) – 7
Sirup Agave – 11
Fruktose – 19
Sorbitol – 25
Abrikoser, tørrede – 31
Palmesukker – 35
Laktose – 45
Ahornsirup – 54
Abrikoser – 57
Figner, tørrede – 61
Rosiner – 64
Rørsukker – 68
Sukker – 73
Honning – 87
Glukose (druesukker) – 100
Dadler, tørrede – 103
Maltose – 105

Jeg vil sige at det er som med sukker, med sødestoffer, de skal indtages i begrænset omfang, og ikke nydes hver dag. Det er heller ikke alle der kan tåle kunstige sødemidler lige godt, og du kan derfor opleve hovedpine, diarre, forstoppelse mm. Som en bivirkning af produkterne. En tommelfinger regel jeg selv bruger er at de første 4 ingredienser ikke skal være sukker, eller et kunstigt sødestof.

Opsummering

Hvad skal der aldrig stå på ingrediens-listen under varedeklarationen når du handler ind til den søde tand hvis du skal undgå en for stor blodsukkerstigning;

Sukker typer, der er en eller anden form for sukker, der i en større grad påvirker blodsukkeret og insulin, og derfor bør undgås eller nydes meget sjældent og i små mænger af os med PCO:

Sukker, agave nectar, blacstram moasses, cane sugar, confectioners sugar, date sugar, diastatic mat, florida crystals, galactose, golden syrup, icing sugar, maltodextri, muscovado, barley malt, buttered syrup, carob syrup, corn syrup solids, dextran ethyl maltol, fruit juice, glucose solids, high-fructose corn syrup, lactose, maple syrup, panocha, refiners sugar, brown sugar, caramel, corn syrup, demerara sugar, diatase fruktose, glukose, druesukker, invert sugar, maltose, sorghum syrup, turbinado sugar, beet sugar, cane juice crystals, castor sugar, crystalline fructose, dextrose, evaporated cane juice, fruit juice concentrate, golden sugar, honey, malt syrup, organic raw sugar, rice syrup, treacle, yellow sugar, sucrose, raw sugar, molasses, Isomalto-oligosakkarider, hydrogenetic starch (HSH)

 

Hvad må der gerne stå:

Aspartame, Stevia, Stevia Rebaudiane Glycosyl Stevia, Steviosid, Steviol Glycoid Erythriol, Sakkarin, Cyklamat, Acesulfam K, Sunett®, NutraSweet®, thaumatin, Neohesperidin DC(dihydrochalcon), Sucralose,Steviol Glycosid. Sorbitol, Maltitol, Maltitolsirup, Isomalt, Lactitol, Xyitol.

Produkter der gerne må anvendes af PCO-Kvinder:

Sød stevia grønt pulver:Anvendelse i fødevarer: Som sødemiddel (30 gange sødere end sukker) Ingredienser: 100 % ren naturlig Stevia Rebaudiana (Grøn), Bladene fra den grønne Søde Stevia plante, der er en flerårig busk af Asteraceae (Compositae)-familien, som vokser naturligt i visse egne af Sydamerika (Paraguay og Brasilien)

Stevia Hvid pulver: sødt steviosid Anvendelse i fødevarer: Som sødemiddel (300 gange sødere end sukker) Ingredienser: 90 % hvid steviosid fra bladene af den grønne Sød Stevia plante (Stevia rebaudiana (Bertoni) Hemsl.)

Stevia flydende: er et flydende koncentrat fra stevia planten på 100 ml, der ikke er tilsat alkohol. Den søder som det der svarer til ca. 5 kg sukker, og en dråbe er dermed lig med en tsk. Den indeholder 2 konserveringsmidler og er velegnet til drikkevarer efter min personlige mening. Anvendelse i fødevarer: Flydende stevia kan anvendes til madlavning, og er især velegnet til sødning af drikkevarer. Mht. dosering kan man regne med at 1 ml ca svarer til 1 tsk. sukker. Ingredienser: Flydende koncentrat (fra Stevia planten) 50ml filtreret vand, glycosyl stevia, æblesyre, vegetabilsk glycerin, potassium sorbat (konservering).

Stevia MaxSød:Anvendelse: Sødestof til fødevarer. Til kaffe, te eller andre varme og kolde drikke. STEVIA MaxSød kan bruges i madlavning og til bagning. Søder 200-400 gange mere end sukker. STEVIA MaxSød indeholder 0 kalorier.

Ingredienser: Steviol glycosid (E960) m. 97 % rebaudioside A. Steviol glycosid er et sødestof fra planten STEVIA (Stevia rebaudiana Bertoni).

Steviasød:Anvendelse: Sødestof til fødevarer. Begrænset anvendelse. Til kaffe, te eller andre varme og kolde drikke. SteviaSød kan bruges i madlavning og bagning. 15 g søder ca. som 100 g sukker. Er ca. 5 gange sødere end sukker og indeholder 0 kalorier. Ingredienser: Sødestoffer (erythritol, steviol glycosid m 97 % rebaudioside A). Dåsen indeholder måleske. 1 måleske (1 ml) SteviaSød søder som 1 tsk (5 ml) sukker. Steviol glycosid er et sødestof fra planten Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni)

Isis perfectFlorsød: Perfect Florsød er en sukkererstatning baseret på det kaloriefri sødemiddel, erythritol. Det er fintmalet og opløses derfor let i væsker. Kan anvendes til glasur, bagning, dekoration af kager og desserter og i smoothies m.m. Tåler opvarmning.

Stevia pulver: 15 gr koncentreret stevia pulver som smager sødt og er velegnet til bagning/madlavning og sødning af kaffe og the.

Sukrin: Erythritolet i Sukrin er lavet af glukose, som også kalles druesukker, som i en gærings process omdanner al glukosen til erythritol.

Sukrin+: Sukrin+ er Sukrin, som er smeltet sammen med Stevia. Det er dobbelt så sødt som hvidt sukker og kan fint anvendes af os med PCO.

Sukrin gold: Sukrin (Erytriol), Tagatose, glycerol, malrekstrakt (glutenfri), steviolglycosider. Kuldhydrat indholdet er højt, men kuldhydraten stammer fra polyer (sukker alkoholer) og dermed bliver nættomængden lav. Den har et lavt kalorie indhold og en lav GI, derfor vil jeg sige den kan indgå i en PCO-venlig diæt, men bør ikke være den du anvender hyppigst eller i for store mængder. Produktet kan bl.a. bruges til at strø ovenpå din morgenmad (skyr/kvark/formage frais), i bagværk, til desserter, til brændte mandler og de brunede julegrøntsager.

Birkesød: Birkesød sødestof er et naturligt alternativ til sukker. Det både søder og smager godt samtidig med det skåner tænderne og vægten. Birkesød indeholder det koncentreret sødestof der kaldes Xylitol, som ofte fremstilles syntetisk. BirkeSød indeholder 40 % færre kalorier i end sukker Birkesød har et GI på 7.

ZerOcent: Ingredienser: Erythritol E 968. ZerOcent fremstilles af fermenterede majskolber. Brugsanvisning: Sødestof til fødevarer. Begrænset anvendelse. ZerOcent kan anvendes i madlavning og bagning. ZerOcent er en sukkeralkohol med samme udseende som sukker og med 70% af sukkerets sødeværdi.

Florsux 1.; Er good to go, bruges som flourmelis 1:1.

Suvida søde og bagemiddel

 

 

Undgå:

Isis perfect fit. Sammensætningen af ingredienserne er ganske enkelt ikke gavnlig for PCO’ere.

Fiber sirup:
FiberSirup Clear: Isomalto-oligosakkarider
FiberSirup Gold: Isomalto-oligosakkarider,  malt-ekstrakt, sødestof: steviolglykosider

Druesukker: alle typer druesukker

Glukose: alle typer glukose produkter

Kokospalmesukker er afledt af kokos palme. Det er den krystalliserede nektar af kokos palmens blomster. Palmesukker virker som en ideel sukker erstatning for dem af os med PCOS, der passer deres blodsukkerniveau. Den glykæmiske indeks er lav – 35. Dette organiske, inddampet palmesukker har et næringsindhold langt større end alle andre kommercielt tilgængelige sødemidler – med højt indhold af kalium, magnesium, zink og jern, samt C-vitamin og mange af B-vitaminerne.

Dette er faktisk sukker, men kan alligevel anbefales i forhold til sukker, hvis du alligevel vil indtage sukker.

 

Kokossukker: Alle typer kokossukker

Kandis: alle type Kandis produkter

Melasse: Alle typer Melasse

Rørsukker: alle typer rørsukker

Sirup: Alle typer sirup

Daddel sweetener Ø rapuzel

Aller bedst gør du i at vælge sødemidler der er kemisk fremstillet i forhold til hvad der er mest PCO venlig, derefter sukker alkoholer, og til sidst naturlige sukker produkter.

Jeg anbefaler på det stærkeste at ikke købe ”færdige produkter” af sukkererstatningsproducenter, men i stedet for lave kager, bagværk, proteinbarer og andet selv, tilsat den sødemængde du selv ønsker at anvende. På denne måde undgår du at indtage de andre tilsætningsstoffer i produktet som ikke er PCO venlige og dermed får du mere glæde af produktet. Der er mange tanker at danne sig når du skal vælge de forskellige sødemidler, og hvis du har spørgsmål til et konkret produkt eller til denne artikel, er du altid velkommen til at skrive til os i brevkassen, så vil jeg gå mere i detaljer, end hvad der er plads til her.

 

Jeg håber du er blevet lidt klogere på dette sukker ræs

Mvh Maria Dior
Diætist
Personlig træner
Massør
Coach
www.mariadiorfertility.com

 

Har du et spørgsmål til Maria Dior, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com . Maria svarer på spørgsmål om kost, træning og det mentale i forbindelse med fertilitet, kost, træning osv.

 

8 thoughts on “Information omkring sødemidler til PCO kost.

  1. Nej Hvor er det et fedt indlæg. Tak for det Maria. Jeg har længe haft så svært ved at finde rundt i de sødemidler. Men det kommer da bag på mig at Sukrin Gold kun er ok en gang i mellem og at Fiber sirup slet ikke er god. Tak fordi jeg lærte det (:

  2. Jeg synes der er lidt modstriende oplysninger i artiklen, er det noget du kan spørge Maria om?

    Fx står Isomalto- oligosaccharide som orange øverst i artiklen og som pink nederst, er den ok en sjælden gang, eller er den helt forbudt?

    Ligeledes står Laktose som en man skal holde sig fra, men mælk er jo som udgangspunkt ok?

    Mens maltitolsirup står som værende ok, men det er da “børnelærdom” at det skal man holde sig langt væk fra?

  3. Hej Gitte.

    Jeg vil da gerne redegøre det for dig, så du ikke længre er i tvivl om mine anbefalinger.

    Isomalto-oligosaccharide er egentlig orange, MEN da effekten er varierende fra person til person, har jeg valgt at sætte den som pink nederst, simpelthen fordi jeg ikke kan anbefale den til alle, og derfor jeg vælger at ikke anbefale den til nogen.

    Laktose skal du holde dig fra når det er tilsat som et sødemiddel i et produkt der normalt ikke indeholder laktose fordi det er et simpelt sukker. Det samme gælder fructose. det betyder dog ikke at du ikke må drikke mælk eller spise frugt.

    Maltitol står som værende ok fordi halvdelen af maltitol er et sukker alkohol (hvorfor endelsen itol) og den anden halvdel er glucose som er et rent sukker. Alligevel skal der ret store mængder til, inden sødemiddelet påvirker dit blodsukker, og da det ikke er rent sukker, kan det indtages i små mængder en gang i mellem, stadig med fordel i forhold til feks fructose.
    som det også står skrevet i artikkelen, skal du selvfølgelig begrænse indtaget også når det gælder sødemidler.
    håber det gir mere mening nu?

    1. Hej Maria

      Tak for dit svar, ja det afklarede lidt.

      Nu var det maltitolsirup og ikke maltitol i si selv jeg spurgte til, til sidst og det vil jeg egentlig stadig gerne have svar på.

      Desuden er jeg faldet over at du også fraråder Isis Perfect Fit, det har jeg fået anbefalet hos den diætist jeg har gået hos. Hvordan kan det være du fraråder det?

  4. Tusind tak for et meget informativt indlæg, men kan du fortælle mere om de nævnte negative effekter agave sirup kan have på PCO-patienter? For udover dette lyder det jo perfekt. I min “Spis dig gravid”-bog står det som værende tilladt, så nu undrer jeg mig lidt.
    På forhånd tak.

    1. Hej Marie
      Maria er ikke tilknyttet bloggen længere. Men synes faktisk at det står beskrevet meget godt i indlægget, hvad hun mener

      · Agave Nectar/sirup– Agave sirup er fremstillet af agave planten og indeholder en høj procentdel af fruktose. Isoleret fruktose er bedst at undgås som et sødemiddel, selv om den ikke giver anledning til blodsukker stigning eller stimulerer produktionen af insulin, er måden det fordøjes på og behandles i kroppen med til at øge triglycerider (som kvinder med PCOS allerede i risiko for) og fortrinsvis lagres som fedt snarere end det bliver brændt som energi.

      Du kan også læse her om at Frk. Skrump heller ikke anbefaler Agavesirup. Jeg ved ikke hvorfor forfatterne i “Spis dig gravid” siger det er godt 🙂 Det skal du nok spørge dem om. https://pcoliv.dk/8.pdf (du skal et godt stykke ned, hvor det står som en bemærkning)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *