Interview med Hanne Juul

Hanne Juul er aktuel med en ny bog, der udkommer d. 11. maj. Den hedder “Diætistens Low Carb”. Jeg har snakket en del med Hanne om bogen og jeg har høje forventninger 🙂 Hanne har en utrolig god indgangs vinkel til at spise sundt og hun brænder virkelig for os PCOpiger 🙂 Jeg anmelder selvfølgelig bogen når den udkommer, men her kan du læse et interview med Hanne, hvor hun fortæller mere om bogen 🙂 Det må vi klarer os med indtil bogen udkommer 😉

Først lidt om Hanne Juul
Diætist Hanne Juul er statsautoriseret af Sundhedsstyrelsen og har mange års praktisk erhvervserfaring bag sig. Siden 2008 har hun haft egen klinik i Taastrup. Specialerne i klinikken er ernæring i forbindelse med PCO, vægttab samt livsstilssygdomme. Hanne er medforfatter til ’Spis dig rask’ og kendt fra TV2 ’For fed til at få børn’ og ’BS og recepten på lykke’.

Forside Diætistens Low Carb Forside Pressen_small

 

Først tillykke med din nye bog, den ser spændende og flot ud. Fortæl os om din nye bog 🙂

Tak, jeg er også rigtig, rigtig glad for at den nu endelig er der:) Det har været en spændende proces at skrive bogen og ikke mindst at udvikle alle opskrifterne hjemme i mit køkken.

Jeg har gennem lang tid ønsket at lave en bog der rammer præcist der, hvor jeg mener at der mangler lidt input. Mere om det senere.

I min klink kommer klienter for at få hjælp til at sammensætte kosten i forbindelse med PCOS/PCO, ustabilt blodsukker, insulinresistens, diabetes, forhøjet kolesterol, mm.

Jeg brænder for at guide mine klienter til en livsstil der rent faktisk kan holdes. Ikke bare en uge eller 2 men fremadrettet. Så når jeg laver kostplaner, er mit fokus altid, at det skal være nemt, maden skal smage godt, og kostomlægningen skal kunne passes ind, også i familielivet. Maden skal tage udgangspunkt i netop den mad man kan lide og så tilpasses, så den bliver blodsukkervenlig.

Når det er sagt, så har 9 ud af 10 også et ønske om at få regnet et vægttab ind i deres kostplan, og det er netop her at jeg tænkte at der manglede en bog. For der er jo masser af opskrifter der har fokus på stabilt blodsukker, men der mangler nemme opskrifter der udover dette også kan sikre et vægttab. Det være om man ønsker at tabe sig 5, 20 eller 60 kg.

Jeg mente at der manglede en bog der har fokus på stabilt blodsukker og vægttab. En personlig bog, fyldt cases og redskaber til at kunne fremtrylle blodsukkersstabiliserende mad i eget køkken, og som samtidig sikrer at vægten ryger ned.

En bog der er fyldt med velsmagende ”helt nede på jorden” opskrifter, der er til at lave i eget køkken og med ingredienser der kan købe i det lokale supermarked. Opskrifter som er afprøvede på mine egne unger, naboen, venner, og familie og som er lette at gå til, og kan spises af hele familien.

Opskrifterne i bogen, er fordelt på morgenmad, frokost, aftensmad, mellemmåltider og så lidt af det søde. Alle opskrifterne indeholder kun kulhydrater med lavt GI, i meget moderat mængde, og indeholder den samme mængde kalorier inden for hver måltidskategori.

Derfor kan man ”shoppe” rundt i de forskellige opskrifter lige som det måtte passe ind, og samtidig sikre sig fantastisk velvære, stabilt blodsukker og et naturligt vægttab med helt almindelige fødevarer.

 

Hvorfor egner kosten i din bog sig godt til os med PCO?

Det gør den fordi, både brugen af den opdaterede ombytningstabel samt anvendelse af alle de næringsberegnede opskrifter, vil sikre et dagligt kulhydrat indtag i intervallet 20-40 %. Selvfølgelig med fokus på kun at indeholde kulhydrater med lavt GI, og i kombination med protein og fedt.

Bogen og opskrifterne har som tidlige nævnt fokus på blodsukkervenlig kost og vægttab, men kan sagtens anvendes af alle som inspiration, også selvom  man ikke har et ønske om at tabe sig. I så fald, kan man blot spise lidt mere fra opskrifterne og supplere med lidt ekstra mellemmåltider.

Så alle kan være med her, og fremtylle skøn mad i eget køkken.

Vi kender dig jo bla. fra “Spis dig rask”, hvor du sammen med Bjarne Stigsby skrev og lavede dejlige opskrifter der passede til KISS kosten. Er det en anden type kost i din nye bog? Og hvorfor?

Fokus er som i ”Spis dig rask”,også en kost der sikrer et stabilt blodsukker og deraf også en mindre insulinproduktion.

Når det er sagt, så er erfaringerne i min klinik at det kan være rigtig omstændigt, at skulle ramme en trefordeling til alle måltider og over hele dagen. Mange af mine klienter kører død i at skulle holde så stram en kontrol.

Da det kun kulhydrater, der påvirker blodsukkeret, og ikke protein og fedt så er løsningen for et stabilt blodsukker og en insulinvenlig kost, at holde kulhydratindtaget på et fornuftig, lavt niveau, med fokus på at spise flest af kulhydraterne med lavt GI.

Derfor har jeg i denne bog fokus på at holde kulhydratindtaget på 20-40 procent af den daglige energitilførsel. Fedt og protein ”fyldes herefter på”, og vil i de fleste opskrifter fordele sig imellem 30-40 %. På den måde sikres et stabilt bloddukker, super mæthed via proteinerne, og dejlig smag fra fedtdelen.

I klinikken har jeg dagligt erfaring med at netop denne fordeling (læs: ikke med matematisk præcision) sikrer mine klienter en kostomlægning, der rent faktisk kan holdes og med et liv der kan leves.

 

Hvilke gode virkninger har du set, når PCOpiger følger din kost?

Der er jo heldigvis mange gode historier at fortælle. En af mine Klienter med PCO, Malene, som er med i denne nye bog som case, er netop en af disse.

Men generelt beretter mine klienter om mindre træthed, mere energi, en mave der ikke er oppustet mere, hovedpine og migræne der forsvinder eller mindskes, et humør der bedres når blodsukkeret ikke hopper og danser hen over dagen, en hud der klarer op, insulinværdier der bliver normaliseret, en sød tand der forsvinder, manglende cyklus der kommer tilbage igen, og vægttab der er til at få passet ind i et normalt hektisk liv og mange flere positive virkninger.

Jeg er sågar mange gange blevet ”beskyldt” for at gøre kvinder gravide:)

 

Hvilke store misforståelser støder du ofte på når det drejer sig om kost og PCO?

Hmmmmm, nu skrives der jo efterhånden rigtig meget om PCO deriblandt også på nettet, så jeg syntes at mange er rigtig godt klædt på til hvad kosten i grove træk skal have fokus på når man har PCO/PCOS.

Mange er blevet så forskrækkede for kuldhydrater at de lever et unødigt (efter min mening) restriktivt liv med slet ingen kuldhydrater (kikærter, perlebyg, quinoa o. lign) i deres kost. Det syntes jeg er brand ærgerligt fordi variationerne kan blive begrænsede og ligeledes kan kosten gå hen og blive meget fuldkorn/fiberfattig.

Derfor bliver mange positivt overraskede over at der godt kan regnes en skive rugbrød med hele kerner ind i deres kostplan, så længe rugbrødet blot spises meget godt belagt med fedt og protein 🙂

Nogle er også bange for at en PCO venlig kost er besværlig at leve efter, men det er den jo netop ikke. Alle kan være på denne kost. Jeg spiser selv på denne måde, og jeg har ikke PCO. Det er en sund livsstil der heldigvis er rigtig gavnlig for os alle. Men jeg er ikke fanatisk og falder også for fristelser engang imellem.

Hvad er det vigtigste for dig at formidle med denne bog?

Helt kort så vil jeg gerne vise at man ikke behøver at hoppe på skrappe kure der forsager alt for at opnå et vægttab og et stabilt blodsukker. Livet skal leves, man skal bare guides til hvordan. Og det er muligt at falde for fristelser en gang imellem så længe det ikke er dagligt. Jeg kender personligt ikke nogle der ikke synder en gang imellem 🙂

At det er muligt at opnå stabilt blodsukker og vægttab med helt almindelig mad, der kan købes i det lokale supermarked. At det ikke behøves at kræve en masssiv tidsinvestering, og at maden smager skønt og er let at tilberede så også familien og hverdagen kan være med.

Sundhed er en livstil- ikke en religion 🙂

Hanne Juul

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Interview med Hanne Juul

  1. Nej, hvor lyder det bare godt. Jeg glæder mig meget til at læse bogen. Bringer du også en opskrift?

    Jeg er glad for at Hanne i denne bog går lidt væk fra KISS. Er virkelig spændt.

  2. Ja, jeg glæder mig også 🙂 Jeg håber at få lov til at bringe en opskrift, men det er noget forlaget bestemmer. De plejer nu at være søde 🙂

  3. Ja så blev jeg da også endnu mere hooked på at eje bogen, når den udkommer! Hvor er jeg glad for, at der er uddannede diætister, som “tør” tænke ud over de gammeldags kostråd med masser af kulhydrater og minimalt fedtindhold. Eneste minus er, at de tilsyneladende alle opholder sig på Sjælland, som bare ligger alt for langt fra Holstebro 😉 Men så er det jo skønt, at de udgiver nogle gode, informative bøger! 🙂

  4. Læs anmeldelsen af bogen i morgen. Bogen er fantastisk. Hel ny tanke gang og det hele er sat så let op at alle kan være med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *