Keftedes (græske frikadeller)
Denne opskrift er en af de første på bloggen. Nu har den fået nyt billede og nyt liv. For de græske deller er bare skønne. Især når de ligger i denne helt specielle tomatsauce. Jeg kan varmt anbefale den. Og så sender den os jo direkte til de varme himmestrøg 🙂 Og det kan man godt bruge i denne kolde tid. Sådan at flyve i tankerne til sol, sommer og varme:-)
Keftedes kan laves på 1000 måder. Hver græsk husmor har sin egen opskrift. Denne er let at gå til og smager fantastisk med tomatsauce (se link i bunden af indlægget), lidt grovpasta og nogle grøntsager. Squashpasta, tzatziki og græsk salat vil også være lækker til. Og man må bestemt ikke glemme revet lækker ost på;-)
Oprindelig opskrift er fra d. 28. december 2010
Keftedes med tomatsauce
500 g. hakket oksekød
1 løg (hakket)
1 spsk. rødvinseddike
1 spsk. tomatpasta
1 æg
2 spsk. hvid hvede
1 tsk. oregano
½ dl. hakket persille
salt og peber efter smag
hvid hvede
Tomatsauce
2 spsk. oliven olie
2 spsk. hvid hvede
3 dl vand
1 okseterning
1 dåse tomatpuré (140 ml)
4 spsk. rødvinseddike
2 fed hvidløg
1 Laurbærblad
salt og peber
Lidt rosmarin.
Evt. lidt sukker
Varm olien en gryde. Rør hvid hvede i, og når det bliver lidt brunt, tilsættes vandet og saucen røres godt igennem. Tilsæt resten af ingredienserne og bring sauce til kogepunktet. Rør godt og skue ned for blusset. Lad saucen simre i 20-30 minutter.
Bland alle ingredienserne til farsen godt. Tilsæt evt. lidt vand, hvis den er for tør. Stil farsen i køleskabet i en times tid. Form små frikadeller af omkring 1 spsk fars. Vend dem i hvid hvede og steg dem i oliven olie. Lægges på køkkenrulle, for at dryppe af.
Hæld saucen over kødbollerne og server.
Tip: Denne sauce smager også godt til mange andre ting. Frikadeller, kødboller, korteletter osv.
Det ser simpelthen så lækkert ud. Har planer om at lave det i løbet af ugen. Skal dog lige høre, om rødvinseddike er det samme som mørk balsamico?
Nej Anita – det er det ikke. Balsamico er sødere (og der er sikkert en masse andre ting) Du vil få en sødere udgave, men tror altså ikke at det gør så meget. Jeg ville godt turde at bruge det:-)
Rødvinseddike: Det er noget med at man tilsætter nogle eddikesyrebaktier til rød- eller hvidvin, og så venter men til det er blevet til eddike.
Balsamico laves vist på vidruemost. Den varmes og hældes på træfade og disse står i flere år. Det bruges mest til salater osv.