LCHQ – anmeldelse af to bøger og en lækker opskrift på Fiskesuppe :)
En sød læser gjorde mig opmærksom på nogle bøger der hedder LCHQ og LCHQ – gør det nemt at spise sundt. Begge bøger er skrevet af Fredrik Paulún og sidst nævnte er i samarbejde med Karoliina Paulún. Egentlig er det lidt ældre bøger der udkom i 2012 og 2013.
Bøgerne er lidt pinligt gået min næse forbi. Jeg har godt nok set dem, men ikke rigtig gidet at læse dem og sætte mig ind i det. Troede faktisk at det bare var et andet ord for LCHF. Men nu har bøgerne fanget min interesse. LCHQ står for Low Carb Higt Quality. Og det er jo som sådan et vidt begreb. For LCHF er og høj kvalitet. Så det er nok der min forvirring startede 🙂
Jeg har læst begge bøgerne og må faktisk sige at de er super gode. LCHQ bogen er den der beskriver mest om kosten. Den anden er stort set bare opskrifter. Fyldt med flotte billeder. De vil helt sikkert fange mange af jer der lever efter KISS, Din PCO-diæt og Spis dig i balance. For på LCHQ er fordelingen 20% kulhydrat, 40% fedt og 40% protein. Dog også op til 30% kulhydrat og 35% fedt og 35% protein (det er lidt forvirrende at finde ud af i bogen). En fordeling som mange PCOpiger lever efter (eller meget tæt på), og det gør jo bøgerne meget interessante.
LCHQ tillader nødder, frø, grøntsager, svampe, bær, rodfrugter og små mængder ris, havrekerner, quinoa og majs. Det som vækker mest opsyn er nok at fuldkorn er tilladt i begrænsede mængder. Hel havre, hel hvede, bulgur, brune/sorte/røde ris, boghvede, havregryn, ruggryn osv.
Fedtet på LCHQ er også som vi kender det. Enkeltumættet fedtsyre (Oliven olie, avocado, nødder, rapsolie osv), samt Flerumættet fedt (fisk) er gode og transfedtsyre er dårligt. Så faktisk er LCHQ meget genkendeligt for den der har sat sig ind i KISS, din PCO-diæt og Spis dig i balance kosten. Der hvor LCHQ skiller sig ud er nok at den godkender andre sødestoffer som f.eks honning og så at den er meget fri på kulhydraterne (dog i begrænset mængder). Men det er meget nemt at erstatte med sødestof som vi kan spise.
LCHQ opfordre meget til motion og træning i dagligdagen. Det er jo også noget vi har godt af 🙂
For mig at se er LCHQ kuren en kur der tager alt det vi kender fra de forskellige populære kure og mixer det sammen. Og det er i princippet ok, for der kommer nogle lækre og flotte opskrifter ud af det. Måske ikke så nytænkende opskrifter, men massere af inspiration til gode fiskeretter, hurtigt hverdags mad, desserter osv. Så hvis I mangler opskriftsinspiration, så er bøgerne rigtig gode. Min anbefaling er bare at I skifter honningen ud med nogle af de sødestoffer der er ok for os PCOpiger (Yaconsirup, sukrin osv).
Og så må jeg lige nævne at det altså er et par oprindelige svenske kogebøger, hvilket giver udtryk i at man støder på opskrifter med elgkød og rensdyrkød 🙂 Men det er ikke mange opskrifter der er med det 🙂
Her er en af de lækre opskrifter fra LCHQ – gør det nemt at spise sundt.
Fiskesuppe med rød karry Skær fisken i terninger. Pil og hak løgene. Skræl gulerødder og persillerod, og skær dem i små terninger. Varm olien op i en stor gryde, kom løg og hvidløg i, og steg det et par minutter. Kom gulerødder, persillerod og karrypasta i gryden, og steg videre et par minutter. Kom vand og fiskefond i, kog det op, og lad det koge i 10 minutter. Tilsæt kokosmælk, kog suppen op, og kom fisken i Sej er en mager, hvid fisk, der alligevel indeholder tilpas meget omega 3-fedtsyre til at have en god effekt på din sundhed. Fiskeprotein har desuden en gunstig effekt på insulinfølsomheden, og det nedsætter blodtrykket. Kokosmælken smager ikke bare
-4 portioner
400 g sej filet
1 løg
2 pressede fed hvidløg
400 g gulerødder
300 g persillerod
2 spsk rapsolie
2 spsk rød karrypasta
7 dl vand
2 spsk koncentreret fiskefond
1 dåse kokosmælk
Til servering
friskhakket koriander
gryden. Lad den koge med 2-3 minutter. Tilsæt koriander efter smag.
skønt i suppen – den indeholder fedtsyrer, som kroppen har nemt ved at forbrænde, og derfor hjælper den dig med at holde vægten.