Sukkerarter og tilsat sukker – Af Ida fra Frk. Skrump
Sukkerarter og tilsat sukker
Af Ida Lysdahl Fahrenholtz, www.netslank.dk©
Det kan være svært at gennemskue en varedeklaration – specielt de forskellige former for kulhydrater kan virke forvirrende!
Kulhydrater består af mange forskellige typer sukkerarter og stivelse. Hvis du fx læser varedeklarationen på en ketchup, står der, at 100 g indeholder 21,7 g kulhydrat. Dette er den totale mængde kulhydrat. De 21,7 g kulhydrat skal fordeles på 3 forskellige former for kulhydrat:
– Kulhydrat tilgængelig
– Tilsat sukker eller sukkerarter
– Kostfibre
Hvis man slår “ketchup” op i en levnedsmiddeltabel: http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0309 ser vi følgende fordeling:
– Kulhydrat tilgængelig: 18,4
– Tilsat sukker: 7,6
– Kostfibre: 3,3
Kulhydrat tilgængelig er den totale mængde kulhydrat minus kostfibre, dvs. i dette tilfælde: 21,7-3,3 = 18,4 g.
Tilsat sukker er den mængde sukker, som er tilsat varen af producenten, hvorimod sukkerarter er summen af tilsat sukker (husholdningssukker, honning, sirup eller malt) samt sukker, der naturligt stammer fra ingredienserne, fx fra melet, som vi ser det i rugbrød. Der kan sagtens være sukkerarter i en vare, selvom der ikke er tilsat sukker, fx helseklidbrød http://www.netslank.dk/products/brod-og-korn-2/helseklidbrod-rug-111 – som vi ved er rigtig gode pga. det høje fiberindhold. Sukkerarter findes også i frugt og grønt. Tilsat sukker bør være på et absolut minimum.
Kostfibre er delvist ufordøjelige kulhydrater og giver derfor langt færre kalorier end andre kulhydrater. I modsætning til stivelse og sukker nedbrydes kostfibre ikke af tyndtarmens enzymer. Kostfibre kommer derfor ned i tyktarmen i ufordøjet tilstand – vi er mætte i længere tid og hjælper til at holde blodsukkeret stabilt. Kostfibre er gode for fordøjelsen, idet de holder maven i gang og tarmsystemet sundt og rask samt gode for kolesteroltallet. I nogle produkter, der har et meget højt kostfiberindhold, er fibrene ikke medregent i den totale mængde kulhydrater. Dette gælder fx Nellie Dellies og Helseklidbrød.
Ofte står der ikke andet end tilgængelig kulhydrat på varedeklarationen (benævnes blot kulhydrat). Derfor anbefaler jeg altid, at man kigger på ingredienslisten for at finde ud af hvilken slags kulhydrat varen indeholder.
Hej.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få forklaret om rugbrød er acceptabel at spise til fx morgenmad. Jeg har læst at rugbrød ikke giver nogle udsving på sukkerbalancen. Hvis rugbrød ikke anbefales, hvilket brød anbefaler du så?
Jeg bruger sukrin gold som sødestof, eller stevia, det er i orden ik?
Sidste spørgsmål: jeg skal ikke havd flere børn og er derfor startet på p-piller, for at mine blødninger skal regulere sig ( ellers får jeg dem meget sjældent ), vil det så at når p-pillerne gør deres indvirkning at jeg så bliver PCOS fri eller hvas. ?
Mvh Heidi
Kære Heidi
Ida læser ikke med herinde. Du har mulighed for skrive live med hende hver onsdag mellem kl. 12-13 http://adoptionsverden.dk/pconet/index.php?/forum/226-font-color0000cdfrk-skrump-onlinefont-color/
Eller du kan skrive til hende i brevkassen http://adoptionsverden.dk/pconet/index.php?/forum/128-font-color0000cdfrk-skrumps-brevkassefont-color/