Faseret Kalkun – Julens glæder
En skøn, skøn ret. Jeg lavede det juleaften og har gjort det de sidste mange år. Jeg har prøvet med frossen kalkun, men det bliver altså ikke lige så godt, som hvis man køber en fersk hos slagteren. I år blev det en kæmpe udgave fra slagteren:-) Man kan lave faseret kalkun på rigtig mange forskellige måder. Farsen kan være forskellig og stegetider og stegetemperaturer. Men denne udgave synes jeg lykkes hvert år.
Faseret Kalkun
5 kg hel fersk kalkun
150 g. blødt Smør
1/2 tsk. Timian
lidt Salt.
Fars
500 gr. hakket kylling eller svinekød
1 stort Løg
1 tsk. Timian
1 Æg
2 spsk Bygmel eller Rugmel (kan undlades hvis man spiser LCHF)
1 bakke finthakket Champignons
Salt og peber
Ande bouillon
Tag en ske og put den forsigtig ind mellem skinnet og brystkødet. Lav lige som en lomme på begge sider af brystet. Put smøret (blandet med timian og salt) ind og massér det rundt, så det dækker hele brystkødet. Det gør at kalkunen ikke bliver tør. Rør alle ingredienserne sammen til farsen. Put farsen ind i kalkunen – husk også halsåbningen. Luk åbningerne med kødnåle. Smør lårene og vingerne med flydende margarine, og put sølvpapir omkring (for at undgå at det udtørrer). Sølvpapiret skal pilles af igen efter ca. halvdelen af stegetiden. Læg kalkunen på en stor bagerist med en bradepande under. Hæld ca. 1 liter vand i bradepanden. Bag kalkunen i en 160 grader varm ovn i ca. 5 timer. Jeg bruger alminde ovn og drejer den på varmtluften den sidste time.
Man kan lave en rigtig dejlig sauce af stegeskyen, tilsat piskefløde og måske lidt ande bouillion. Du kan evt. jævne med lidt maizena.