Hvilken mad er usund og hvilken mad tager man på af?

 

Det er vel egentlig spørgsmål som vi alle er optaget af og ofte møder. Jeg har i mange år (som i virkelig mange) interesseret mig for kost. Især den kost man kan tabe sig af 😉 Som tidligere nævnt har jeg afprøvet alle former for kost og kure. Intet har sådan rigtig virket for mig, får jeg stiftede bekendtskab med begrebet stabilt blodsukker.

Der findes så flere forskellige typer kost der giver stabilt blodsukker. Til os PCOpiger kan nævnes KISS, LCHF, Spis dig i balance, Almindelig diætkost osv. Ens for dem alle er, at de er lave på kulhydrater og at fedt er ok – hver kosttype har sine anbefalet mængder.

 

extreme-bacon-1075605-mBacon – er det sundt eller usundt. For mig er det en lækker snack, som jeg spiser med glæde. Også selv om jeg er i gang med vægttab.

 

Det som jeg så ofte møder, er når folk der ikke har vægtproblemer eller ikke interessere sig for kosten, synes at de er så kloge på det område. Og når de ved lige præcist hvilken kost jeg skal spise og ikke spise. Det er så trættende. Når jeg handler, ser min indkøbskurv meget anderledens ud end de andre folks indkøbskurv – det indrømmer jeg. Min vogn er fyldt med piskefløde, smør, flødeost, flæskesvær og mørk chokolade. Selvfølgelig også en masse grøntsager. Men hold nu op, hvor får jeg mange fordømmende blikke, når jeg lægger mine varer på båndet hos kassedamen. Synes faktisk at jeg skal være meget stærk for at tage sådan en indkøbstur, med alle de fordomsfulde blikke jeg får. Det kan godt være hårdt. Men jeg ved jo at det virker – for mig. Jeg spiser LCHF og skal have rigtig meget fedt. Jeg taber mig fint som jeg skal og har et fantastisk velvære. Så hvorfor er det så lige at folk skal have en mening om hvad jeg køber?

Jo, det er jo fordi mange mennesker ikke er fuldt med i udviklingen på kostområdet. De hænger stadigvæk fast i 90érnes fedtforskrækkelse. Jeg debattere jævnliget med mine børns klasselære og pædagoger om det her emne. De skal jo lære børnene at fedt er usundt . Og at groft brød, groft paste, ris, mel osv er sundt. Det er det bare ikke min verden. Så vi står tit i en situation herhjemme hvor mine børn mener at jeg spiser usundt. Og herhjemme skal jeg have fred på det område. Så er det at jeg endnu engang tager debatten med de andre voksne i mine børns verden. Faktisk går debatten mere på, at jeg slet ikke forstå hvorfor børn skal bekymre sig om kost. De skal spise en varietet kost og det som deres forældre giver dem. De skal ikke tænke på at de bliver tykke, tynde eller spiser sundt. Det er et voksent ansvar.

lots-of-vitamin-a-1075091-m

Og hvad med disse? Gulerødder – Mange PCOpiger undgår dem. Jeg spiser dem engang imellem, også kogte. For jeg kan ikke få mig selv til at gøre en grøntsag der er fyldt med vitaminer, til noget usundt. Men alt med måde.

Mine børn spiser så ikke LCHF. De spiser havregryn til morgenmad (hverdage) eller i weekenden får de min LCHF morgenmad (pandekager, omelet, røræg osv.). Til frokost får de altid rugbrødsmadder.  Og til aften får de det som vi andre spiser (LCHF) eller rugbrødsmadder (hvis det er noget de ikke kan lide). De spiser sundt og varieret. Er ikke for tynde eller tykke og trives. Jeg forsøger at lære dem at alt er sundt, men at man skal variere sin kost. Det er ok med slik, det er ok med hvide boller, selv sodavand er ok — altså engang imellem.  Jeg forsøger at lære dem at alt med måde er fint. Og jeg synes at det går godt. Ofte vælger de en gulerodstang og ikke slik, hvis tingene står på bordet. De overfalder ikke slikskålen når vi kommer ud. Så jeg synes de har et sundt og fornuftigt forhold til mad.

Mit ønske er at vi alle (børn som voksne) lære at kost er forskelligt. Det der virker for dig, virker måske ikke for mig. Lad os være åbne og fordomsfri. Lad os lære hinanden om at mad skal være en fornøjelse og glæde. Valg som vi hver især kan tage og nyde.

Lad os ikke gøre en synder ud af kulhydrater, fedt, gulerødder, kartofler eller andet. Lad os være åbne og forstående. Og mest af alt – lad være med at give børnene ansvaret for deres egen sundhed. Det vil være et godt sted at starte.

Så næste gang at du møder en der har mærkelig ting i deres indkøbskurv, så tænk det som spændende og inspirerende. Det kunne være mig der står der foran dig i køen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *