LCHF-diet. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

Ida er også hjemvendt fra ferie og er straks igang med at skrive til os her på PCOliv.dk. Vi snakker løbende om emner som rør jer læsere og da jeg de sidste måneder, har modtaget en del henvendelser om LCHF kost, har jeg bragt jeres spørgsmål videre til eksperten:-)

Jeg bruger selv ofte LCHF opskrifterne som inspiration. Da der er en del nye måder at bruge tingene på. Må dog sige at der også nogle gange dukker nogle væmmelige opskrifter op. Flere LCHF hjemmesider kan lide at panerer i knuste flæskesvær. Eller fornyligt så jeg en snack, som var flæskesvær med chokoladeovertræk – knapt så lækkert………:-) Men mange andre ting er fantastiske.

LCHF-diet
Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©
www.netslank.dk. Personlig vejledning af PCO specialisterne.

LCHF står for Low Carb Hight Fat og er en diætkost, der stammer fra Sverige. I LCHF-kosten er den primære energikilde fedt. Dvs. at hvis man kigger på tallerkenmodellen, vil fedtenergiprocenten fra fedt fylde mest.

Energiprocentfordelingen i LCHF-diæten er:

Fedt: 70-80 E%
Protein: 15-20 E%
Kulhydrat: 5 E%

I den PCO-venlige tallerkenmodel er der en lige fordeling mellem fedt, protein og kulhydrat:

Fedt: 33 E%
Protein: 33 E%
Kulhydrat: 33 E%

LCHF er en meget streng diet og tillader ingen former for stivelse, heller ikke rugbrød, knækbrød og rugpasta. Lever man et almindelig aktivt liv, er det for lidt med kun 5% kulhydrat. Hjernen kan kun fungere med kulhydrat som energikilde, derfor er det vigtigt at få kulhydrat – man skal blot være restriktiv med mængden og kvaliteten.

Det kan desuden være svært at få dækket behovet for kostfibre med LCHF. Kostfibre er gode for fordøjelsen og gode fordi de er med til at forebygge hjertekarsygdomme. Men LCHF-diæten kan give rigtig mange gode tips og tricks til os med PCO(S). Der er fx god inspiration at hente her:

http://www.lchfrecept.com/
http://www.lchf-kost.se/resurser.aspx
http://lchf-kost.blogspot.com/

Man kan således bruge LCHF-diæten som supplement og inspiration i sin PCO-kost.

Kilder:
http://www.lchf-kost.se/
http://lowcarbhighfatusa.blogspot.com/

8 thoughts on “LCHF-diet. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

 1. Jeg må lige anbefale madbanditten.wordpress.com, som er genial til LCHF-inspiration. Jeg har skåret drastisk ned på hurtige kulhydrater, og min krop er pjattet med det, men for mig er det en balancegang, for jeg får halsbrand, hvis jeg skal spise for meget kød og fedt + problemer med maven.

 2. Jeg har været på LCHF livstilen i over en måned og min kost er delt op på måden i beskriver her.
  Fedt: 70-80 E%
  Protein: 15-20 E%
  Kulhydrat: 5 E%

  Men det er forkert at I skriver at hjernen kun kan fungere med kulhydrater som brændestof, min fungerer fint på fedt og jeg har ikke i nogle af de her “skræmmende” bivirkninger der skrives om andre steder, så som forstoppelse mm.
  Tværtimod har jeg det rigtig godt, med en rolig mave og ingen sødetrang… og jeg taber mig 🙂
  Det er rigtig mange der vil kunne skrive under på at LCHF hjælper dem, specielt i Sverige og Norge.

  Hilsen Randi

  P.S. Jeg linker til denne blog fra min egen blog fordi mange… måske inklusiv mig selv, måske kan finde forklaringen på mange års problemer med overvægt, skægvækst mm her. Jeg kendte ikke til PCO før jeg “faldt” over en artikel for et par uger siden.

  1. Hej Randi

   Tak for dit link:-) LCHF diet er meget omdiskuteret. Personligt tror jeg rigtig meget på det. Jeg har læst meget om det og føler at min krop reagere bedre på fedt, end på kulhydrat. Efter jeg er blevet mindre fedtforskrækket, synes jeg også at min krop har det bedre.

   Men når man har en sygdom som PCO, må man lytte til hvad eksperterne siger er det bedste, og man må selv vælge det man vil gøre. Mange i Danmark følger KISS kost, når de har PCO og oplever samme positive resultater som du gør med LCHF dieten.

   Dejligt at vi kan lære af hinanden og hjælpe hinanden med gode tips og ideer:-)

 3. Jeg vil sige at jeg faktisk har prøvet flere af de der opskrifter med flæskesvær og de smager bedre end man forventer. Jeg har bla. en opskrift på vafler som bliver rigtig gode. Hvis man ellers kan abstrahere fra at der er flæskesværd i nogle ting så er opskrifterne værd at prøve.

 4. ANBEFALER denne hjemmeside af lægen Andreas Eenfeldt som er bedre kendt som kostdoktorn i Sverige. Det var lægen Annika Dahlqvist http://annikadahlqvist.com/ der først spredte budskabet om LCHF og fik senere følge af andre læger som Andreas. Annika har bl.a. vundet en pris for at have brugt denne kost til at gøre mange diabetikere raske

  På Andreas’ side er der mange gode vejledninger og guides, og jeg kan stærkt anbefale:
  http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf hvor der står alt hvad LCHF nybegynder bør vide.

  og inde under LCHF faq er der utallige svar på spørgsmål, deriblandt ang. kulhydrater til hjernen:

  “Behöver inte hjärnan kolhydrater? Blir man ”dum” utan kolhydrater?

  Nej. Hjärnan fungerar utmärkt på ketonkroppar efter en kortare omställning. Det är möjligt att känna sig trött / okoncentrerad / lättirriterad första dagarna upp till en vecka efter starten, innan hjärnan vant sig. Därefter går det utmärkt för hjärnan att drivas på ketonkroppar, eller glukos som nyskapas i levern från protein. Alltså behövs inga kolhydrater av det skälet. (Kanske är det tvärtom – länk till studien)

  Se även: Påverkas hjärnan av lågkolhydratkost? samt Smartare av LCHF-kost?”

 5. P.S: Hvis man søger på google og diverse svenske LCHF forums kan man læse om mange PCO piger der har fået det bedre og er blevet gravide med LCHF kost.

  Hvis man kan overskue svensk er der utallige gode hjemmesider, blogs med fantastiske opskrifter og vægttabshistorier med svenskere i alle aldre.

  På Kostdoktorns side er der en “stor praletråd”/ Stora Skryttråden hvor folk skriver nedenunder i kommentarfelterne om deres succes med LCHF. Det er virkelig inspirerende, der er over 700 kommentarer og man kan også spørge om tips, råd derinde da folk dagligt kommenterer i den blog, også under de andre artikler.

  http://www.kostdoktorn.se/stora-skryttraden/comment-page-1#comments

  1. PCOvenlig kost og LCHF kost ligner hinanden en del. Så kan godt forstå at PCO piger reagere positivt på det:-)

   Som jeg tidligere skrev, så må man selv finde sin vej til et bedre liv med PCO. Vælge den vej man vil tage.

   Derfor synes jeg at det er så godt at vi kan lære af hinanden. Og et kæmpe HURRA for internettet – for hvor er der dog meget dejlig information:-)

 6. Det er dejligt at høre, at nogle af jer har glæde af LCHF-diæten. Det er naturligvis altafgørende for de 5% kulhydrat, om man får 1200 kcal om dagen eller 3000 kcal om dagen. Som hovedregel anbefaler jeg 100 g kulhydrat pr. dag, men nogle kan sagtens fungere med mindre. Det afhænger blandt andet af ens aktivitetsniveau. Det er sandt, at hjernen kan fungere på ketonstoffer – det er derfor mennesket kan overleve hungersnød. Men ketonstoffer kan medføre træthed, hovedpine og en meget ubehagelig lugt. Lyt til din krops signaler – vi er alle forskellige 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *