Ofte stillede spørgsmål. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

Ofte stillede spørgsmål

Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©
www.netslank.dk. Personlig vejledning af PCO specialisterne.

Hvorfor skal jeg spise mandler til min frugt?

Energien fra frugt stammer primært fra kulhydrat. Kulhydrat er det molekyle, der får blodsukkeret og dermed insulinniveauet til at stige. Fedt, protein og kostfibre bremser eller forsinker insulinstigningen. Når man har PCO er det vigtigt, aldrig at spise kulhydrat alene med henblik på at undgå høje insulinudsving. Man bør derfor ikke spise frugt alene. Mandler er et godt valg at kombinere med frugten, da mandler indeholder både fedt, protein og fibre (med skal på). Desuden er de nemme altid at have med på farten. Du kan både spise dem rå eller ristet på en tør pande.

Hvorfor er nogle frugter bedre end andre?

Alle fødevarer, og dermed også frugter, kan tildeles en værdi, der kaldes glykæmisk index (GI). Det betyder, hvor hurtig frugten påvirker blodsukkeret. Frugter med lavt GI medfører langsom blodsukkerstigning, hvorimod frugter med højt GI medfører hurtig blodsukkerstigning. Det er derfor bedst at holde sig til frugter med lavt GI, når man har PCO for at sikre et stabilt blodsukker og dermed et stabilt insulinniveau. Frugter med lavt GI er fx æbler, pærer, blommer, grapefrugt, pomelo og diverse bær.

Hvordan undergår jeg at blive fristet af iskiosken?

Sørg altid for at have Isis Free Chokolækkerbar, mandler, sukkerfri Gajoler eller lignende i tasken. Vær forberedt, så du ikke ender i isfælden. Det gælder alle slags sukkeris; sodavandsis, soft ice og yoghurtis. Er du så heldig at ende et sted, hvor de sælger Premier is, kan du vælge en Isis Classic, som er en vaniljeispind med chokoladeovertræk. 1 Isis Classic koster 150 kcal.

Hvad kan jeg erstatte mælk med?

Man kan sagtens drikke almindelig komælk, når man har PCO. Komælk indeholder blandt andet det vigtige mineral calcium. Vær dog opmærksom på, at flydende kalorier  hurtigt kan give mange kalorier. Brug derfor primært mælk til kaffen og i madlavning og begræns mælkedrikningen. Hvis du er laktoseintolerant kan du bruge sojamælk eller mandelmælk i stedet for komælk. Hver dog opmærksom på, at den ikke må være tilsat sukker. Rismælk og havremælk har højt GI, og bør derfor ikke indgå i PCO-kosten.

Provamel® laver en sukkerfri sojamælk, der er tilsat calcium, hvilket gør den til et godt valg. Vær opmærksom på, at Provamel®  laver udgaver med vanilje- og kakaosmag, som er tilsat rørsukker.

Af mandelmælk kan du vælge mærket EcoMil® – hver sikker på, du vælger den sukkerfri variant og ikke den, der indeholder agavesirup og maltodextrin.

Provamel® sojamælk og Ecomil® mandelmælk har begge et kalorieindhold på 45 pr. 100 ml, hvilket svarer til letmælk.

.

3 thoughts on “Ofte stillede spørgsmål. – Af Ida Lysdahl Fahrenholtz©

  1. “…Det er derfor bedst at holde sig til frugter med lavt GI, når man har PCO for at sikre et stabilt blodsukker og dermed et stabilt insulinniveau. Frugter med lavt GI er fx æbler, pærer, blommer, grapefrugt, pomelo og diverse bær.”

    Dette forstår jeg ikke. Er disse madvarer ikke netop det vi godt må spise? Iflg “spis dig gravid” er æbler og pærer da grønne madvarer ?

    1. Det er nemlig de frugter vi gerne må spise 🙂 Der står også “frugter med lavt GI er…”. Så alle er enige 🙂

  2. Fantastisk indlæg. Har købt en pomelo fordi en bekendt forsikrede mig om at den var lavglykæmisk, og nu ville jeg lige være helt sikker.
    Fandt mit svar i dette indlæg og lærte også en masse nyt.. må hellere finde en skål mandler frem, til når den pomelo skal smages. 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *