PCO-tilstanden & fertilitetsbehandling – af Professor dr. med Svend Lindenberg

Jeg har fået lov til at bringe endnu et indlæg, som Professor dr. med. Svend Lindenberg har skrevet. Denne gang handler det om hvilke fertilitetsbehandlinger der findes til os PCOkvinder 🙂

Svend Lindenberg er en af landets førende specialister inden for PCOområdet. Vi kan takke ham for meget af den forskning der er gjort på området. Yderligere er han en pionererne i IVF-behandlingen i Danmark. Han var med til at oprette den første fertilitetsklinik på Rigshospitalet for IVF i 1981 og i 1983 kom det første IVF barn til verden i Danmark. Svend Lindenberg har siden været med til forskning, udvikling og behandling. Er en kendt foredragsholder og driver ved siden af sine behandlinger et forskningslaboratorium på Copenhagen Fertility Center.

Du kan læse meget mere om PCO, den nyeste forskning og fertilitetsbehandling på hjemmesiden Copenhagen Fertility Center. Der finder du i øvrigt også en brevkasse, hvor du kan stille relevante spørgsmål.

Svend lindenberg

PCO-tilstanden & fertilitetsbehandling

Læs her om PCO og graviditetsønske

Af Svend Lindenberg, professor dr. med.

 

PCO tilstanden er, som du kan læse i de forrige indlæg om PCO, en tilstand der er betinget af en arvelig komponent for insulinresistens og en miljødel, nemlig fedtdepoter på maven. Disse to ting forårsager, at æggestokkene låses fast i en tilstand med mange små æggeblærer i æggestokkene ( heraf navnet polycystiske ovarier) og ofte få eller ingen menstruationer.

 

Hele dette påvirker så ægløsningen, så den virkelige årsag til barnløshed hos PCO kvinder er manglende ægløsning.

 

Når der ikke forekommer ægløsning, eller den kun kommer meget sjældent, ja så siger det sig selv, at mulighederne for at blive gravid forringes meget eller helt. Derfor er der ind imellem PCO piger, der bliver gravide, men ofte skal de have hjælp.

 

 

Hvad kan man så gøre for at få ægløsning?

Der er flere måder at afhjælpe barnløsheds problemet hos PCO patienter:

 

  1. at man ændrer på insulinresistensen med livsstilsændringer: diæt , motion og hermed vægttab
  2. at man påvirker insulinresistensen med medicin, Metformin
  3. at man direkte påvirker æggestokkene med hormoner, det vi kalder stimulationsbehanding.

Mht. at ændre insulinresistensen, kan du læse i de tidligere indlæg om insulinresistens ( tryk her ). Her nævnes det, at motion alene eller i sammenhæng med en diæt uden sukker og et vægttab forbedrer ægsløsningsmulighederne for kvinden. En anden fordel ved de kraftige PCO-piger, der taber sig er, at de så også undgår andre graviditetskomplikationer som forhøjet blodtryk og sukkersyge under graviditeten.

 

Du kan også læse ( her ) om hvordan Metformin ofte kan hjælpe både tynde og kraftige PCO -piger med at få menstruation og ægløsninger. Ligeledes må man forstå, at metforminet ofte gør det lettere at anvende anden medicn som f.eks. Pergotime i behandlingen for manglende ægløsning.

 

Stimulationsbehandlingen er i virkeligheden en overtagelse af ægløsningsmekansimen hos kvinden, der har til formål at fremtvinge en vækst af æggeblærer og få en ægløsning på det rigtige tidspunkt. Ofte styrer man ægløsningen, så den kan koordineres med en insemination enten med mandens eller en donor sædprøve insemination. På denne måde opnår man en fuldstændig synkronisering af ægløsningen og af sædcellernes tilstedeværelse i æggelderene. Du kan læse mere om de forskellige principper ( her ).

Et af de store problemer ved inseminationsbehandling og medicinsk behandling af ægløsningen ved PCO-kvinder er, at selv om man passer meget på, kan man få mere end én æggsblære til at modne, og her kan man så få en risko for tvillinger.

 

Er PCO-kvinden meget vanskelig at styre på stimulationsbehandlingen, laver man IVF behandling.

 

Hvorfor IVF behandling til PCO kvinder?

 

Normalt vil det være tilstrækkeligt at stimulere meget svagt og så få en enkelt eller to æggeblærer til at få ægløsning hos PCO kvinder, men en lille del af PCO kvinderne går det ikke bare at stimulere mildt. I alle tilfælde vil disse kvinder udvikle mere end 4 æggeblærer og dermed en risiko ikke alene for tvillinger, men også for trillinger etc. For at undgå dette laver man IVF, hvor de mange æg bliver udtaget fra æggestokkene og befrugtet i laboratoriet. Her kan lægen så lettere styre, hvor mange æg der skal lægges tilbage, og hermed undgå tvillinger.( IVF-behandlingen kan du læse om her ).

 

 

Således er der mange måder at hjælpe barnløshedsproblemet hos PCO kvinder. Disse metoder kan være meget simple som for eksempel inseminationsbehandling med milde doser af medicin. Kun relativt sjældent bør man anvende IVF-metoder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *