Spørgsmål til diætisten – Hvordan er det med fedtstoffer?

En læser spørg diætisten om fedtstoffer. Hvorfor egner nogle sig bedre til opvarmning og andre bedre til kolde ting?

diætisthuset

Hej Trine

Håber du kan svarer mig lidt omkring olier. Jeg er blevet anbefalet at spise mere olie, da min krop vil have godt af det. Jeg har fået anbefalet følgende

til kolde ting (dressinger osv)

Solsikkeolie
Hørfrøolie

Tidselolie

Avokadolie

Sesamolie

Til varme ting

Olivenolie

Smør

Kokosolie

Hvorfor er det lige at nogle olier er gode til kolde ting og andre til varme ting? Og hvorfor lige præcist disse olier/fedtstoffer. Jeg glemte at spørge ham der anbefalede det og tænker at det også kan være interessant for andre at læse med her.

Venlig hilsen
Birte

 

Hej Birte

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at bruge olie i madlavningen – fremfor fedststoffer som bl.a. smør og margarine. Det skyldes at der er højere indhold af umættede fedtsyrer i olier end i fedststoffer, hvor der deri mod er et højere indhold afsætter fedststoffer som kan være medvirkende til at øge risikoen for hjerte-kar sygdomme.

De umættede fedtsyrer kan deles op i monoumættede og polyumættede (MUFA og PUFA). Olier med et højt indhold af PUFA tåler ikke så høj opvarmning som olier med et højt indhold af MUFA.

Skal du opvarme ved meget høje temperaturer (fx frityrestege) anbefales at bruge fedtstoffer som smør, margarine, kakaosmør, sheafedt, palmekerneolie og palmeolie, da disse har et højt indhold af mættede fedtsyrer, som tåler meget højere temperaturer.

Skal du derimod stege på almindelig vis kan du bruge olivenolie, olivenkerneolie, avocadoolie, hørfrøolie og tidselolie, som har et højt indhold af MUFA og et lavt indhold af PUFA

Olier som fx majsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og sesamolie egner som bedst til dressinger og andet, da de har et højt indhold af PUFA og derfor ikke egner sig til opvarmning. Opvarmning vil påvirke smagen, men også de gode egenskaber ved olien.

Mange margariner og fritureprodukter indeholder en blanding af forskellige fedtstoffer og olier, hvilket kan være forvirrende for forbrugeren, men det har altså en kemisk årsag.

Hvis du selv vil undersøge fedtsyrefordelingen i diverse olier, kan du bruge www.foodcomp.dk, som er en stor fødevaredatabase. Her kan søge på olien/fødevaren og bl.a. se fedtsyrefordelingen, men også indholdet af vitaminer i den enkelte olie/fødevare.

Naturlige olier indeholder vitamin A, D, E og K samt provitaminer i varierende mængder.

 

Med venlig hilsen

Trine Klindt

Trine Klindt er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *