Spørgsmål til Diætisten – Hvilken sødestoffer kan jeg bruge?
En læser spørg om hvilke sødestoffer vi PCOpiger kan bruge.
Hej Trine
Jeg kunne godt tænke mig at høre hvilke sødestoffer I anbefaler til os PCOpiger.
Jeg bruger selv sukrin, sukrinmelis eller sukrin+. Men de smager altså ikke så lækkert;-) Jeg kan ikke tåle nogle former for kunstige sødestoffer, men de forskellige sukrin går det ok med. Tænker om man måske kan bruge palmesukker, agavesirup, kokossukker, dadelsirup, kokossirup eller andet?
Kender også godt stevia, men synes det er så svært at bruge og smager også mærkeligt.
Venlig hilsen Majse.
Hej Majse
Tak for dit spørgsmål.
Som udgangspunkt anbefaler jeg ikke nogle specielle sødestoffer til piger med PCOS. Jeg vil i stedet anbefale at du vender dig fra den søde smag.
Erstater du sukker og lign. med sødestoffer, fastholder du din søde tand.
Nogle tror at de har en medfødt sød tand, som ikke kan fravendes, men det er slet ikke tilfældet. Faktum er at du kan være født med en stor trang til søde fødevarer, hvis din mor har spist meget sukker/sødestoffer under graviditeten, men denne trang kan du godt venne dig af med. Det tager lidt tid, så du må have tålmodighed – op til 1 år, vil jeg mene.
Skal du have noget sødt, som ikke påvirker dit blodsukker, så vil jeg anbefale Stevia eller Sukrin, hvor der heller ikke følger kalorier med. Du skal smage en ny smag op til 36 gange, før du vil foretrække denne smag på lige fod med det du foretrækker pt – og det skal helst være inden for en rimelig periode, hvor du ikke spiser/smager den søde smag du ellers foretrækker.
Så – god smagelyst 🙂
Hilsen Trine
Trine Klindt er kliniske diætist og arbejder hos Diætisthuset. Har du et spørgsmål til hende her i brevkassen, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com