Boganmeldelse – 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost.

21-helbredende-dage-med-antiinflammatorisk-kost

 

Her d. 8. september udkom endnu en relevant bog. Bogen hedder “21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost” og er skrevet af Louise Bruun og Jerk W. Langer. Begge kendt fra TV. Normalt ikke forfattere, som jeg finder interessant, men det her med antiinflammatorisk kost, har fanget min interesse. Det er jo også det der bliver skrevet om i bogen Tarme i topform som jeg anmeldte for få dage siden.

Denne bog er skrevet på en helt anden måde end Tarme i topform. Der er faktisk ikke specielt meget tekst, men det der står er kort og meget lærerigt.

Der er et afsnit om tarmbakterier, hvor man kommer kort ind på stabilt blodsukker (det kan vi jo godt lide), lav insulinfølsomhed, kulhydrater, kostfibre, frugtsukker osv. Det er nok ikke så nyt for mange af os. Men til gengæld var afsnittet, Madens antiinflammatoriske fyrtårne, meget lærerig for mig. Det fik mig til at indse nogle ting 😉 Bla. har jeg nu fået en rigtig god forståelse for hvilke fedtstoffer der er gode og hvilke der er dårlige for mig. Jeg har simpelthen ikke fattet det får (ved godt at det er lidt vildt, med al det som jeg beskæftiger mig med).

Fra bogen:

  • Omega-3 er madens antiinflammatoriske stjerne
  • Omega-6 i store mængder gør maden inflammatorisk
  • Omega-9 er med til at styrke antiinflammation
  • Mættet fedt i større mængder er inflammatorisk
  • Transfedtsyrer er ekstremt inflammatorisk

 

Og det er så det jeg ikke har fattet før. Fedstofferne påvirker mine tarme. De kan styrke dem eller gøre dem syge – tænk at jeg først fatter det nu 😉 Nå, men så er der en del oplysninger hvor man får de forskellige fedttyper fra. Omega-3 som jo er godt får man fra bla. fist (Makrel er bedst, derefter laks). Fisk der er vilde og ikke fra opdræt indeholder mest Omega-3. Man kan også få Omega-3 fra hørfrø, rapsolie, nødder, hørfrøolie, valnøddeolie, oliven olie og sennepsolie. Kød fra fritgående dyr, indeholder op til 50% mere Omega-3, end kød fra dyr der kommer fra konventionelt opdræt. Det samme gælder for mælk fra økologiske køer og æg fra fritgående høns. Se der lærte jeg noget nyt 😉

Omega-6, som vi skal passe på finder man i majsolie, solsikkeolie, sesamolie og vindruekerneolie. Og altså dermed også i kiks, frosne ovnkartofler, karameller, mayonnaise (man kan få gode mayoér), plantemargarine, tangsalat, chips, færdigdressing, og f.eks marinerede soltørrede tomater. Så væk med det færdigvarer, halvfabrikata og junkfood (bare hvis vi ikke har fattet at det er dårligt).

Omega-9, er også godt for os. Det findes bla.  i Olivenolie, avokado og  rapsolie.

Så er der lidt om at vi gerne skal spise massere af grøntsager. Det gælder alle grøntsager. Kartofler er også ok, men hvis man vi tabe sig, skal man passe på dem, pga. stivelsen. Men grøntsager er fyldt med blodsukkerstabiliserende og fordøjelsesoptimerende kostfibre, og virker antiinflammatoriske. FANTASTISK 🙂 Det samme gør sig gældende for grove fuldkornsprodukter. Tarmfloraen elsker grove fuldkorn, som den omdanner til kræftforebyggende stoffer. Det sænker kolesterol, stabiliserer blodsukkeret og man slipper af med det farlige fedt inde i maven. Fuldkorn forebygger hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft. Det var lidt af en øjenåbner at læse, da jeg i et par år stort set undgik al korn og spiste LCHF. Det er dog længe siden at jeg droppede det – hvilket jeg måske bliver glad for når jeg læser dette 😉

Mandler og nødder fremhæves også i bogen, da de sænker kolesterol og blodfedt og stabiliserer blodsukkeret. Flere ting fremhæves – nemlig bælgfrugter, krydderier, krydderurter og sojaprodukter.

Der kommer så et afsnit omkring faste. Bogens forfattere ser gerne at man faster nogle dage f.eks fra kl. 15 til næste morgen.

Så skal man i gang med de 21 dage. Der er lister over hvordan du forbereder dig. Hvilke varer der er gode at have i køkkenet og hvilke der er dårlige. Og de varer kender vi vist kun al for godt 😉 Der er lidt om at styrke sin motivation, håndter andres dårlige reaktioner, sukker osv. Så kommer selve det du skal spise i de 21 dage. Der er opskrifter til hver dag, morgen, middag og aften.

Selve opskrifterne er så ikke lige mig. Der må jeg være ærlig. Jeg er heller ikke god til at følge slavisk hvad man skal spise. Men det virker helt sikkert for mange andre 🙂 Mange er glad for at få at vide – nu spiser du dette til morgenmad osv. Opskrifterne er meget sunde og meget alternative – forstår I hvad jeg mener? Det er ikke det mad jeg spiser i hverdagen, som jeg bare skal tilberede eller justerer på. Det er virkelig en kæmpe ændring. Men som sagt er det helt sikkert et hit for andre 😉

Bogen er flot i udførelsen. Der er lækre billeder af alle rette og for mange vil den helt sikkert virke indbydende. For mig var det mest spændende tekste og jeg lærte en masse 🙂

Bogen kan købes her hos Politikens Forlag – 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *