Spørgsmål til Maria Dior – hvordan påvirker kosten min krop?

En læser spørg hvordan man kan påvirke sin krop ved hjælp af kost og ikke mindst hvordan det hænger sammen med kroppens produktion af insulin.  Og kan man snyde lidt? Læs Maria Diors svar 🙂

Logo Maria Dior
Hej Maria

Jeg har fået konstateret pco for ca halvt år siden, da jeg stoppede m p-piller…. Og der er så bare ikke skete mere siden Målet er selvfølgelig graviditet. Jeg har forsøgt med alt muligt alternativt – omlægning af kost, homøpatiske mediciner, akupunktur, uden mærkbart resultat endnu.

Jeg er meget slank og ud fra mine blodprøver, er mit “problem” hovedsageligt v LH/FSH værdierne, som var kraftigt ude af balance.

Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan jeg kan påvirke det ved en pco kost? Hvordan hænger det sammen m insulinen?

Mit næste skridt er nu ny blodprøve og formentligt metforminbeh. Via min gynækolog…. Jeg har bare så svært ved at blive v med at motivere mig selv til pco kost, når jeg ikke helt forstår hvorfor det er godt for mig og jeg ikke ser resultaterne

PS. Hvordan er det lige m det kost – kan man fx spise korrekt pcokost 85% af tiden, og stadig opnå en effekt?

Hilsen Maja

___________________________________________________________________

 

Kære Maja. 

Jeg forsøger at besvare dit spørgsmål på en nem og kort måde, da der jo er meget viden omkring lige netop dette emne. 

Det glykæmiske indeks måler effekten af kulhydrat-holdige fødevarer på dit blodsukker – en faktor, der kan spille en væsentlig rolle i hormon niveauer. Høje-glykæmiske fødevarer, såsom hvidt brød, juice og sukker, for eksempel, øger niveauet af hormonet insulin og ændrer den måde, østrogen (det kvindelige kønshormon), metaboliseres. Disse fødevarer øgee også  inflammation og produktion af stresshormonet cortisol, som baner vej for helbredsproblemer, såsom uterine fibromer, overskydende vægtøgning og type 2 diabetes.

Hormoner er kroppens kemiske budbringere. De styrer næsten alle fysiologisk processer i kroppen; fra regulering af stofskiftet til aktivering af immunsystemet til menstruationsscyklus og reproduktion. En præcis hormonbalance er afgørende for optimal krops funktion. Enkelte fødevarer i kosten kan gendanne eller påvirke balance af hormoner i kroppen. 

Østrogen er den primære kvindelige kønshormon. Østrogen regulerer menstruationscyklus og forbereder livmoderen for graviditet. Under perimenopause, den periode, der går forud overgangsalderen, kan en kvindes østrogenniveau svinge vildt. Når en kvinde når overgangsalderen, reduceres østrogen niveauer betydeligt. Udsvingene og efterfølgende fald i østrogenniveau fører til de karakteristiske symptomer på overgangsalderen – hedeture, nattesved, humørsvingninger og menstruationsforstyrrelser.

Selv om en kvinde ikke kan få østrogen fra kosten, indeholder diverse vegetabilske fødevarer phytoøstrogener, grupper af kemikalier, som svagt fungerer som østrogen i kroppen.

Hvis du forestiller dig en gammeldags køkkenvægt, kan du tænke dig til at hvis du lægger 1 kg smør på den ene side, og 2 gr brød på den anden side, vil vægten være i ubalance. Derfor vil smøret være dominerende, og brødet vil du næsten ikke kunne ane, hvis du skulle spise det sammen. Det samme gælder dine hormoner. Hvis du har overproduktion af et hormon, vil det kompetible hormon fylde betydeligt mindre i din krop, og dermed ikke kunne fungere optimalt. 

Du kan ikke som sådan se om din kost hjælper på din fertilitet med mindre du får jævnlige scanninger eller er ved fertilitetsbehandling ved en klinik. 

Dog kan du, hvis du går ved en diætist eller ernæringsfysiolog, få den lagt den helt rigtige kost for dig, hvis vedkommende er specialiseret indenfor fertilitet og kost. Jeg vil altid anbefale sådan nogle forløb hvis I har forsøgt i noget tid, og eventuelt skal i gang med behandling.

Desværre vil du ikke få noget ud af at følge en plan 85% af tiden, da du hele tiden vil præsentere din krop for det “forbudte”, og den derfor aldrig vil få fuld effekt af en fertilitetskostplan. En dygtig diætist vil dog kunne lave en plan til dig hvor du ikke føler et behov for at synde, men hvor du kan leve en sund livsstil der også gavner din fertilitet.

Husk at alle PCOliv læsere får 10% afslag på forløb ved Maria Dior 🙂 

Held og lykke med det!

Med venlig hilsenMaria Dior
Ernæringsfysiolog
Personlig træner
Massør
Coach
www.mariadiorfertility.com 

Har du et spørgsmål til Maria Dior, så kan du sende dit spørgsmål på nrebdahl2@gmail.com . Maria svarer på spørgsmål om kost, træning og det mentale i forbindelse med fertilitet, kost, træning osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *