Om Kålrabi og opskrift på Kålrabifritter:-)

Jeg har længe ledt efter knudekål/glaskål, men har nu fundet kålrabi. De skulle minde meget om hinanden. Jeg måtte slå kålrabi op på nettet, da jeg ærlig talt intet aner om den:-) Jeg har dog fået ok for den hos en diætist:-) Men det er heller ikke en rodfrugt, som man ellers skulle tro. På  råvarerguiden skriver de at  kålrabiknolden dannes af den opsvulmede stængel der danner en knold lige over jorden. Så det er faktisk kål. Kålrabi er rig på C-vitamin. Den kan fryses ved at man skær den i tern og blancherer den i 3 minutter.
Læs mere om Kålrabi her http://www.raavareguiden.dk/groentsager/kaalrabi.html

Det er helt fantastisk at have fået en fast grøntsag at arbejde med. I vil over de næste par uger får en del opskrifter med kålrabi:-) Det er ligesom kartofler at arbejde med og smagen er rigtig god. Sådan sød og blød. Man kan bla. bruge kålrabi til “Kartoffelsalat”, mos, stegte osv.  Fritterne jeg lavede i går, blev rigtig gode. Jeg synes personligt at der skal en del krydderi på, da kålrabi ikke smager af så meget. Men det er smag og behag:-) Fordelen ved kålrabifritter i steden for kartoffelfritter, er at man ikke kan spise så mange. De mætter mere hvilket er godt. Jeg kunne godt at have brugt en god aioli til – det må jeg huske næste gang;-)

Når man ikke spiser kartofler og det er længe siden at man har gjort det, så er disse fritter helt fantastiske.

 

Kålrabi har en GI på 72. Her er hvad Netslank skriver om  grøntsager med højt GI.
Visse grøntsager har højt GI og skal derfor ikke være den foretrukne grøntsag. Men det er OK at spise dem en gang imellem i et måltid, hvor der samtidig er masser af protein og fedt. Det kan f.eks. være, hvis de serveres, når du er ude at spise.

Kålrabifritter.

½ Kålrabi
1 spsk. Oliven Olie
Salt og peber
Timian
Hvidløg

Skæl kålrabien i ikke for tykke stænger. Put dem i en pose. Tilsæt olie og krydderier og bland det godt. Læg fritterne på en bageplade med bagepapir. Bag fritterne i en 180 grader varm ovn i ca. 30 minutter. Hold øje med dem, for de smager ikke godt, når de bliver sorte (ups).

Tips: Du kan tilsætte lige den smag du vil på disse fritter.

19 thoughts on “Om Kålrabi og opskrift på Kålrabifritter:-)

 1. Kålrabi er ret godt. Jeg har ikke prøvet fritter endnu, men i mosen giver den en fin rund sødme, ligesom den er god at smide i gryderetter. Lidl (i hvert fald i Århus) plejer at have dem til billige penge.

 2. Lyder spændende. Tror du man vil kunne bruge dem til noget der minder om flødekartofler ? (Altså med Cremefine eller med mælk)

  1. Jeg tror sagtens du kan bruge dem som noget der minder om flødekartofler, men husk at de har den søde smag. Og jeg ville komme godt med krydderier i:-) Lad mig endelig hører hvordan det bliver;-)

 3. Jeg har fået det til aften,var virkelig godt-men de blev dog ikke sprøde som “rigtige” fritter:-( blev dine det?? For så har jeg muligvis brugt for meget olie…

  1. Nej, de blev ikke sprøde, med det gør det heller ikke når jeg laver det med kartofler:-) Tror de skal i frituren, hvis man skal have dem sprøde:-) I næste uge får I en opskrift på kålrabichips – og de blev sprøde;-)

  2. Jeg har lavet dem her til aften, og gav dem grill halvdelen af tiden, hvilket resulterede i, at en god del af dem blev sprøde -super gode, og selv min kæreste var vild med dem, så takker for endnu en go opskrift 🙂

 4. Kålrabi… Hmmm har aldrig hørt om det. jeg tror ikke jeg kan købe det heriude på landet hvor jeg bor… Det lyder ellers kanon godt! Glæder mig til chipsene!

 5. Det virker lidt som om at jeg er den eneste der ikke ANER hvor jeg skal få fat i Kålrabi henne! Jeg har været i Netto, Irma og Super Brugsen og indtil videre har jeg ikke fundet skyggen af kålrabi :(( Hvor har I det fra?? 😀

  1. Jeg har været heldig at finde dem i Føtex og Kvickly. Men eller spørg efter dem. Måske kan de få dem hjem til dig.

 6. Jeg fandt kålrabi i Føtex i Roskilde i går, men har kigget i Kvickly uden held. Har lavet fritterne i dag, og de var ok, men jeg synes de har en lidt mærkelig eftersmag. Er det bare mig, eller er der andre der også har oplevet det?

 7. Virkelig god erstatningen, desværre synes jeg de alt for sød. Fik dem desværre ikke så sprøde som jeg ønskede, og tænker hvis jeg kunne det førhen med kartofler kan jeg vel også få kålrabi til det. Men helt klart dejligt at finde noget der minder om kartoflen, nu hvor man ikke må spise den.

  Købte min uden foran torvehallerne i København men har set dem i Kvickly – kan bare ikke huske hvad tid af året det var, da jeg ikke kan finde dem nu. Søgte lidt på den og virker som en grønsage aarstiderne udbyder, så til dem der har svært ved at finde dem kan jo prøv kontakte dem. Skal helt klart prøves som “flødekartofler”.

  aarstiderne forslår at man: Lægger dem på bagepapir i et ovnfast fad og bag dem 20-30 min. i en 200° varm ovn. Måske de bliver mere sprøde så.

 8. Jeg vil i dag forsøge at lave fritter af kålrabien.
  For at få fritter af fx kartofler til at blive sprøde, er hemmeligheden at lægge de udskårne fritter i koldt vand i ca. 10 min. og efterfølgende duppe dem tørre med et viskestykke. Krydr dem og så i turen i ovnen med dem. Jeg lægger mine på bagepapir og vender dem jævnligt, indtil de er sprøde.
  Jeg vil forsøge at gøre det samme med kålrabien – måske det kan den til også at bilve sprøde?

 9. Panér evt fritterne ved at vende dem i et rørt æg og derefter i en krydret rasp blanding og bag dem så i ovnen bagefter… De smager såå dejlig syndigt!

  jeg blander salt/peber, chili, paprika, hvidløgspulver og estragon i raspen…

 10. Sprøde fritter kan også let opnås ved at vende dem i meget lidt olie, og derefter i majsstivelse (maizena) det trækker noget af alt væsken, og fritterne bliver meget sprøde

  1. Lyder også lækkert, men igen – har man PCO, reagerer man nemt på Maizena i større mængder, så det fraråder jeg:-)

   Men tak for tippet.

 11. Kålrabi fås især ude på landet. Rigtig mange bønder dyrker dem til deres dyr. Så kør forbi en roemark, og gå ind og spørg landmanden, om du må købe et par af hans roer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *